27.04.2012. / 08:52

Autor: Hina

Komercijalizacija znanosti i obrazovanja

Završni udarac hrvatskim sveučilištima

"Predloženim promjenama ovog zakona zadaje se završni udarac hrvatskim sveučilištima. Ministar Željko Jovanović je najprije trebao napraviti strategiju i prioritete razvoja znanosti i visokog obrazovanja, pa tek na temelju toga predložiti promjene zakona, ali on nije tako postupio", rekao je prodekan za znanost splitskog Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir

Željko JovanovićŽeljko JovanovićNa sinoćnjoj tribini posvećenoj nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, što ju je organizirao Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost Split, zaključeno je kako su predložene promjene tog zakona štetne te ih treba odbaciti.

Na tribini je predočeno i pisano očitovanje ovog splitskog sindikata u kojem se upozorava da se radi "isključivo o kozmetičkim promjenama u odnosu na prošlogodišnju propali reformu bivšeg ministra Fuchsa (Radovana)" s težnjom, kako je navedeno, komercijalizacije znanosti i visokog obrazovanja.

"Predloženim promjenama ovog zakona zadaje se završni udarac hrvatskim sveučilištima. Ministar Željko Jovanović je najprije trebao napraviti strategiju i prioritete razvoja znanosti i visokog obrazovanja, pa tek na temelju toga predložiti promjene zakona, ali on nije tako postupio", rekao je prodekan za znanost splitskog Filozofskog fakulteta Aleksandar Jakir.

Staljinistički princip

Profesor Odjela za sociologiju zadarskog Sveučilišta Mirko Petrić je predložene izmjene i dopune zakona o znanosti i visokom obrazovanju ocijenio pogubnim. Posebice je zamjerio prijedlogu po kojem će, kako je rekao, ministar davati suglasnost da netko dobije radno mjesto, usporedivši to sa "staljinističkim principom".

"Predložene izmjene ovog zakona su na tragu 50-ih godina prošlog stoljeća", rekao je Petrić. Dodao je kako se predloženim izmjenama žele smanjiti proračunski izdaci, a ne unaprijediti znanost i visoko obrazovanje u Hrvatskoj.

Profesor splitskog Filozofskog fakulteta Šime Pilić je posebice kritizirao prijedlog da se u mirovinu šalju sveučilišni profesori s navršenih 65 godina starosti.

Nisu problem stari profesori...

"U Hrvatskoj će tijekom ove godine 426 sveučilišna profesora navršiti 65 godina i za njih se godišnje izdvaja 106 miljuna kuna. Njihovim umirovljenjem želi se stvoriti prostor za uposlenje 426 od ukupno 2.604 novaka, ali to je pogrešan pristup jer bi trebalo uposliti sve novake, a osim toga nema razloga stvarati antagonizam između mladih i starih sveučilišnih profesora", rekao je Pilić. Po njegovim riječima nisu sveučilišni profesori problem Hrvatske nego je to nezaposlenost.

"Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj je evidentirano 1.450.000 zaposlenih, te oko 1.316.000 umirovljenika. To znači da je odnos zaposlenih i umirovljenika samo 1,19 naprema jedan i to je glavni problem", rekao je Pilić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/2/12

okvardz, 27.04.12. 10:42

hrvatska sveučilišta su kao i cjelokupno hrvatsko školstvo pa i društvo jedna obična prljava bara u kojoj jako dobro kotiraju samo krupne ribe , lešinari. i smrad se već dugo osjeti preko alpa.


registracija
26/2/12

okvardz, 27.04.12. 10:43

da malo ublažim, ali nebitno , ipak čast pojedincima koji se bore s vjetrenjačama, neka mi oproste.


registracija
14/11/07

laufer, 27.04.12. 12:29

"...jer bi trebalo uposliti sve novake..."
Koliko vrijede svi ti "novaci" i "sveučilišni profesori" vrlo se brzo pokaže kada trebaju raditi nešto konkretno u konkretnoj tvrtci.
Ideal je uvaliti se na fakultet i onda desetljećima mlatiti praznu slamu i prodavati maglu.


registracija
20/6/11

etna47, 27.04.12. 13:11

MINISTAR JOVANOVIĆ TREBA SMANJITI IZDATKE U SVOM RESORU, A TKO "ŠIŠA" SVEUČILIŠNE
PROFESORE I NJIHOVU ZNANOST.
Pa taj drug-gospodin valjda zna gdje treba REZATI on je po struci lječnik...ili...?.


registracija
7/3/11

medjimurec, 27.04.12. 13:17

Kakav ministar takav i zakon - nis koristi se tome veli . Ostavka bi bila rjesenje tog problema jel tzv ministre??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika