27.04.2012. / 08:58

Autor: Diana Robaš

El Pais

'Mlaki' Hollande - donositelj revolucije?

Španjolski novinar i književnik Javier Valenzuela, dopisnik dnevnog lista El País, analizira promjenu tijeka europske politike do koje bi moglo doći postane li socijalistički kandidat François Hollande predsjednik Francuske

Hoće li ova godina označiti kraj najmoćnijeg dua Europe? (Nicholas Sarkozy i Angela Merkel)Hoće li ova godina označiti kraj najmoćnijeg dua Europe? (Nicholas Sarkozy i Angela Merkel)Nevjerojatno ali istinito, Hollandeova pobjeda mogla bi označiti početak izlaska iz nepodnošljivog „statusa quo" koji predugo guši milijune europskih građana, navodi dopisnik El Paisa. Ništa u njegovu držanju i govoru ne daje naslutiti da je riječ o velikom državniku - Valenzuela ga opisuje više nalik kakvom „uštogljenom službeniku ili biznismenu", njegov karakter kao „pragmatičan i popustljiv", a političku viziju kao „mlaku". Međutim, možda je upravo takav Hollande idealan političar otužne današnjice koji bi mogao prekinuti tiransku njemačku vladavinu zasnovanu na „štednji i rezovima".

Europsko ekonomsko samoubojstvo

Ovo su vjerojatno prvi francuski predsjednički izbori koje s velikom pažnjom prati cijela Europa. Vlade, tržišta i obični ljudi znaju da o njima ovisi hoće li na vlasti ostati moćni duo Merkozy sa svojom „dogmom o uravnoteženom proračunu po svaku cijenu" ili će doći do prvog ozbiljnog pokušaja ostvarenja gospodarskog rasta i smanjenja nezaposlenosti.

Valenzuela vidi Hollandea kao oličenje izreke jednog od američkih Očeva osnivača, Thomasa Painea: „postoje vremena kada zdrav razum postaje revolucionaran". Hollande je umjerenjak koji ne zagovara nikakve radikalne mjere, već samo nastoji spriječiti ono što je Paul Krugman nazvao „europskim ekonomskim samoubojstvom". Medicinskim rječnikom, Europa boluje od „ozbiljnog tumora (rast i zaposlenost)", a doktorska ekipa na čelu s Angelom Merkel liječi samo jedan njegov simptom -„pretilost (deficit i dug)"- i time pogoduje širenju glavne bolesti.

Pristalice u posrnulim zemljama

Hollandeove zamisli, koje bi se prije nekoliko desetaka godina činile bezopasnima, danas se doimaju kao revolucija. Dvije glavne ideje kojih se Merkelova grozi odnose se na „porez na financijske transakcije i stvaranje euroobveznica". Njegova pobuna izvor je nade za brojne Europljane i brzo bi mu mogla pribaviti velik broj pristalica, prvenstveno u najguroženijim zemljama poput Grčke, Portugala i Španjolske.

Hollandeova poruka mogla bi konačno doprijeti i do Njemačke čija se Socijaldemokratska stranka (SPD) slaže s njegovim idejama. Postoje velike šanse da upravo SPD pobijedi na njemačkim parlamentarnim izborima 2013.ili barem osvoji dovoljno glasova da Merkelovu prisili na „traženje njegove potpore u sastavljanju koalicijske vlade".

Paradoksalno je, zaključuje Valenzuela, što će Francuzi eventualnim odabirom najmanje karizmatičnog kandidata vjerojatno izvršiti najdublji mogući utjecaj na Europu. Njihova odluka 6. svibnja bit će uistinu od povijesnog značaja.

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika