27.04.2012. / 09:10

Autor: Hina

Apel UN-u za zaštitu civila

Arapsko zazivanje intervencije u Siriji

Poglavlje 7. Povelje UN-a na koje se pozvala Arapska liga omogućava Vijeću sigurnosti odobravanje akcija u rasponu od diplomatskih i ekonomskih sankcija do vojne intervencije

IlustracijaIlustracijaArapska liga planira pozvati Vijeće sigurnosti UN-da da zaštiti civile u Siriji primjenom poglavlja 7 Povelje UN-a, priopćeno je u četvrtak nakon sastanka Arapske lige.

"Arapska liga će imenovati svoje arapske predstavnike u Vijeće sigurnosti UN -a na sastanku koji će se održati 5. svibnja i zatražiti od Vijeća sigurnosti da odmah zaštiti civile u Siriji u skladu s poglavljem 7", stoji u priopćenju.

Poglavlje 7. Povelje UN-a omogućava Vijeću sigurnosti odobravanje akcija u rasponu od diplomatskih i ekonomskih sankcija do vojne intervencije.

Pokolj ne prestaje

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon priopćio je u četvrtak da sirijska vlada ne poštuje dogovoreni mirovni plan jer nije povukla teško naoružanje i vojnike iz gradova.

"Glavni tajnik je duboko zabrinut zbog kontinuirane prisutnosti teškog oružja, vojne opreme i vojske u urbanim područjima, kako su izvijestili UN-ovi vojni promatrači", priopćio je ured Ban Ki-Moona.

U priopćenju se navodi da glavni tajnik UN-a to smatra "kršenjem obećanja sirijske vlade da će povući svoje postrojbe i teško naoružanje iz tih područja" te zahtjeva da Damask bez odgađanja ispuni obećanje.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu usvojilo rezoluciju kojom je odobren razmještaj do 300 nenaoružanih vojnih promatrača u Siriji na rok od tri mjeseca kako bi nadzirali primirje. Dosad je razmješteno samo njih 15.

Neprihvatljiva situacija

Unatoč primirju, borbe se svakodnevno nastavljaju. Više od 9.000 ljudi poginulo je u Siriji tijekom 13-mjesečnih borbi pobunjenika protiv predsjednika Bashar al-Assada.

"Glavni tajnik je ozbiljno zabrinuti zbog izvještaja o nastavku nasilja i ubijanja u Siriji, uključujući granatiranja i eksplozija u različitim stambenim područjima, kao i oružanim sukobima", navodi se u priopćenju.

"Ova situacija je neprihvatljivo i mora odmah prestati", stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika