27.04.2012. / 10:10

Autor: Diana Robaš

John Pilger, nemilosrdno

Svi ste osumnjičenici

Čuveni dokumentarist žestoko se obrušio na američku unutarnju i vanjsku politiku, ukazujući kroz više primjera da ta supersila u zadnjih nekoliko godina - putem sofisticiranih tehnoloških nadzora svojih građana te zakonskih rješenja koja opravdavaju nezamislive zločine represivnog aparata - poprima ozbiljne konture distopijskog društva. Još veći problem, smatra Pilger, leži u činjenici što se ovakav sustav polako širi na cijeli svijet

IlustracijaIlustracijaNagrađivani australsko-britanski novinar i dokumentarist John Pilger u članku za OpEd News oštro kritizira ukidanje građanskih prava i jačanje državnog nadzora koji se iz Sjedinjenih Država polako šire na cijeli svijet. Danas je svatko potencijalni terorist, bez obzira na to u kojoj zemlji živi. Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti ima popis sumnjivih riječi i pažljivo motri hoće li netko neku od njih ukucati na svom kompjuteru: osim očekivane „al-Qaida", tu su i „vježba", „dril", „val", „inicijativa" i „organizacija". Velika Britanija nedavno je najavila praćenje svih telefonskih poziva i e-mail poruka, no Pilger podsjeća da to već odavno čini globalni satelitski sustav Echelon. Ono po čemu je današnja situacija specifična je što su „Sjedinjene Države uvele stanje trajnog rata, a policijska država proždire zapadnu demokraciju".

Pilger: Paradigma imperijalizma

2003. godine, mjesec dana nakon američke invazije na Irak, SAD i Velika Britanija potpisale su Ugovor o izručenju. Osumnjičenici za terorizam saslušavaju se na „tajnim sudovima" osnovanima po nalogu CIA-e. Petorica od njih, uključujući trojicu britanskih građana, provela su godine u zatvoru - samo je protiv jednoga podignuta optužnica - a Europski sud za ljudska prava odobrio je njihovo izručenje SAD-u. Jedan od zatvorenika, Babar Ahmad, u policijskom je pritvoru pretrpio teška zlostavljanja, uključujući seksualno - „zaštitni znak fašizma", komentira Pilger. Za 73 ozljede koje su mu dokazano nanesene dobio je odštetu od 63,000 funti. Drugom, Richardu O'Dwyeru, prijeti izručenje i 10-godišnja zatvorska kazna jer je „navodno prekršio američka autorska prava na internetu".

Protofašistički stadij

Oni ni izdaleka nisu jedine žrtve „politizacije i amerikanizacije" britanskog pravosuđa. Londonski student Mohammed Gul osuđen je na pet godina zatvora zbog širenja terorističke propagande na internetu. Prizivni sud odbio je njegovu žalbu s obrazloženjem da je svako djelovanje „protiv oružanih snaga države bilo gdje u svijetu s ciljem utjecanja na vladu i u političke svrhe" teroristički čin. Po tom su kriteriju, kaže Pilger, teroristi i Thomas Paine, Aung San Suu Kyi i Nelson Mandela.

Noam Chomsky: Sagledavanje pada Amerike

Norman Mailer svojedobno je ustanovio da je Amerika nakon 11. rujna ušla u „protofašistički" stadij. Ta je zloćudna pojava sada „metastazirala": američki državni odvjetnik Eric Holder brani pravo vlade da ubija vlastite građane, a glavni štićenik SAD-a Izrael sprema se preventivno napasti nuklearno nenaoružani Iran. Kao još jedan primjer uobičajenih američkih laži Pilger vidi i pripisivanje masakra 17-ero civila u Afganistanu od 11. ožujka usamljenom poludjelom američkom vojniku, što je „potvrdio" i predsjednik Obama. Neovisna istraga afganistanske vlade dokazala je da američki specijalci, po 20-ak njih, redovito kreću u noćne ubilačko-silovateljske prepade na sela.

Vijetnamski pokolj - prototip ratovanja

Unatoč visokotehnološkim metodama uništenja više nalik videoigrama nego stvarnom životu, „ponašanje je tradicionalno". Neuki i loše obučeni američki vojnici, zadojeni rasizmom i crno-bijelim poimanjem morala, predvođeni korumpiranim časnicima haraju dalekim krajevima i provode pravdu iako o životu tamošnjih ljudi ne znaju i ne razumiju baš ništa. „Nacija utemeljena na genocidu domicilnog stanovništva", nemilosrdan je Pilger, „nikada ne odbacuje stare navike."

'Nobelovac vrši gori teror od Busha'

Kao prototip modernog američkog načina ratovanja poslužio je Vijetnamski rat, točnije pokolj stotina civila u selu My Lai u pokrajini Quang Ngai 1968. godine. Newsweek je na naslovnici "besramno" proglasio „incident" „američkom tragedijom", a od 26 optuženih za masakr osuđen je samo jedan, kojeg je kasnije pomilovao predsjednik Richard Nixon. Pilger je kao ratni izvjestitelj doznao da su američke trupe u Quang Ngaiju pobile oko 50,000 ljudi, „uglavnom u onome što su nazivali 'zonama slobodne vatre'".

Bio je to početak „industrijskog ubijanja" koje se danas nastavlja na Bliskom istoku - u Iraku, Libiji, Afganistanu... Korist u trajnom ratnom stanju vide mnogi: „NATO, kompanije za proizvodnju oružja i visoke tehnologije, mediji i 'sigurnosna' industrija" koja sve više zagađuje našu svakodnevicu. Pritom je osvajanje stranog teritorija sve manje važno: radi se o „pacifikaciji" vlastitih građana i „kultivaciji ravnodušnosti".

Što ćete vi poduzeti?

Još jedan "korak ka totalitarizmu" bit će načinjen ukoliko Vrhovni sud u Londonu odbije posljednju žalbu Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, na odluku o izručenju Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad (koje Pilger naziva „apsurdnima"). Švedska ima tajni dogovor sa SAD-om prema kojem može u svakom trenutku Assangea poslati u „američki gulag". Istodobno, premijerka Assangeove rodne Australije Julia Gillard, također u savezu s Washingtonom, onemogućila mu je siguran povratak u rodnu zemlju. Ugovoru o izručenju između Australije i SAD-a u veljači je dodan „amandman o WikiLeaksu", a SAD-u je čak dopušteno ograničavanje pristupa državnim podacima zajamčenog Zakonom o slobodi informacija.

Pilger umjesto zaključka ponavlja pitanje koje se u tekstu višekratno pojavljuje, a upućeno je svakom čitatelju: „Što ćete vi poduzeti u vezi s time?"

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 27.04.12. 10:53

Clanak je odlican i veoma dobro analizira americko-evropsku politiku. Pored toga, svi govore o svetskoj ekonomskoj krizi, a u biti je u pitanju ekonomska kriza zapadnih zemalja (Amerika i EU). Sve ostale zemlje - U Aziji, Juznoj Americi, Africi i Australiji - nemaju problema u ekonomiji.


registracija
31/1/10

STTony, 27.04.12. 12:07

Nažalost potpuno istinit članak.


registracija
20/8/10

McCoy, 27.04.12. 18:49

Najzad se neko usudio da napise i objavi ono sto mnogi misle!


registracija
20/8/10

McCoy, 28.04.12. 00:15

http://www.opednews.com/articles/You-Are-All-Suspects-Now--by-John-Pilger-120426-298.html


registracija
11/10/10

agaSovulj, 28.04.12. 06:30

Pilger o takvim stvarima i takvim tonom piše već decenijama. Ali do nedavna bio je nepoznat na našim područjima.


registracija
28/1/12

Bvalen16, 03.05.12. 20:55

Istina se ne može sakriti,kad tad izađe na vidjelo..odličan članak


registracija
2/1/11

prohujalo, 23.05.12. 10:14

Sad sam se samo osvjedocila u svoja sumorna predvidanja....Dali sam sretna sto sam bila u pravu....
Vjerujte mi da nisam, previse je gorcine, suza, gubitaka voljenih....da bi se mogla radovati, a sve u ime pokazivanja moci.....kako ce se to odraziti na nas
Vidjet cemo......ista njihova moc i njihova rijec je ljudima na Balkanu donijela mnogo zla.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika