22.11.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

HAAG - ZAGREB

HAŠKO TUŽITELJSTVO: NOVO SUĐENJE BLAŠKIĆU NEOPRAVDANO

HAŠKO TUŽITELJSTVO: NOVO SUĐENJE BLAŠKIĆU NEOPRAVDANO

Haško tužiteljstvo procijenilo da novo suđenje u predmetu “Blaškić” nije opravdano, jer bi Žalbenom vijeću Haškog suda trebalo tri do četiri tjedna da sasluša svjedoke i razmotri nove dokaze na temelju kojih bi donijelo odluku o žalbi bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna Tihomira Blaškića.
Tužitelji su poručili da Statut i Pravila Haškog suda ne daju ovlasti Žalbenom vijeću da u ovom trenutku naredi novo suđenje.
Prema tužitelju Farrellu, dokazi ne mijanjaju činjenično stanje utvrđeno u prvostupanjskoj presudi, a za neke olakotne dokaze obrane podnesene u žalbenom postupku ocijenio je čak da zapravo otežavaju Blaškićevu poziciju, poput naredbi Blaškića upućenih isturenom zapovjednom mjestu u Kiseljaku u 1993. iz kojih proizlazi da je imao komunikaciju s tim mjestom, a što je na suđenju nijekao.
Tužitelj je odbacio obavještajna izviješća šefa HIS-a Miroslava Tuđmana koji upućuju na druge krivce za zločine u Lašvanskoj dolini kao “nepotkrijepljena dokazima”, dok je ocijenio da dokazi koje su haški istražitelji pronašli u arhivama Hrvatske i BiH potvrđuju zaključke sudskog vijeća o Blaškićevoj krivnji u prvostupanjskoj presudi.
Prvostupanjsko vijeće Haškog suda 3. ožujka 2000. proglasilo je Blaškića krivim i osudilo na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini od polovice 1992. do 1994. godine.
Nakon stanke Žalbenom vijeću će obrana izložiti svoje argumente.

Vezane vijesti

'Dan bijelih traka'

'Dan bijelih traka'

Naredbu o obilježavanju svih nesrba i njihove imovine u Prijedoru izdao je Krizni štab općine Prijedor. Predsjednik štaba Milomir Stakić osuđen je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika