27.04.2012. / 10:52

Autor: Hina

Japan i SAD dogovorili premještaj 9000 marinaca s Okinawe

Oko 9000 marinaca bit će razmješteno u druge vojne baze, preciznije na američke otoke Guam, Havaje te u Australiju, stoji u zajedničkoj priopćenju objavljenom u petak u Tokiju

IlustracijaIlustracijaJapan i SAD objavili su informaciju o revidiranom sporazumu o povlačenju, odnosno premještaju oko 9000 američkih marinaca iz vojne baze na otoku Okinawi na druga mjesta izvan Japana, prenijele su agencije.

Oko 9000 marinaca bit će razmješteno u druge vojne baze, preciznije na američke otoke Guam, Havaje te u Australiju, stoji u zajedničkoj priopćenju objavljenom u petak u Tokiju.

Novi će plan pomoći saveznicima da zajednički pokušaju riješiti i razmirice kada je riječ o vojnoj zračnoj bazi Futenmi, smještenoj u gusto naseljenom dijelu Okinawe te da razgovaraju o njezinu premještaju na novo mjesto.

Ta je američka vojna baza već dulje vrijeme kamen spoticanja između Washingtona i Tokija. Početkom godine 30.000 ljudi prosvjedovalo je tražeći njezino zatvaranje.

Napetosti između američkih vojnika i lokalnog stanovništva intenzivirale su se od 1995. kad su trojica američkih vojnika silovala dvanaestogodišnju japansku djevojčicu. Dodatni poticaj napetostima bio je pad američkog helikoptera 2004. godine, pri čemu su ranjene tri osobe, prenosi France presse.

"Iznimno sam zadovoljan što smo, nakon nekoliko godina uspjeli postići ovaj važan sporazum i plan djelovanja. Čestitam na uloženim naporima i rezultatima", stoji u priopćenju američkog ministra obrane Leona Panette. "Japan nije samo bliski saveznik SAD-a, već i blizak prijatelj."

U skladu sa sporazumom, 9000 američkih marinaca bit će premješteno - pet tisuća na Guam, a ostatak na mjesta poput Havaja i Australije, stoji u zajedničkom priopćenju te se dodaje da je riječ o jedinom rješenju primjenjivom u ovome trenutku, izvješćuje Reuters.

Dogovori o planu o premještaju traju još od 2006. Japanski ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba rekao je kako je sporazum odraz realnog stanja u regiji. "Japan i SAD moraju preuzeti vlastitu odgovornost i što prije primijeniti dogovorene planove. Problem premještaja baza dugo je blokirao razna važna pitanja. No sada možemo krenuti dalje", rekao je novinarima.

Sporazum je postignut prije posjeta Washingtonu japanskog premijera Yoshihika Node, koji će idući tjedan ondje razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Na Okinawi, koju su američke snage zauzele 1945. i vratile Japancima 1972. razmješteno je 65 posto od 40.500 američkih vojnika, koliko ih se ukupno nalazi u Japanu, unatoč tome što taj otok čini tek jedan posto japanskog teritorija.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika