27.04.2012. / 13:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Svjdokinja

U AZTN-u su tražili da antidatiram dopis za Sanadera

"Ne sjećam se niti jedne sjednice HDZ-a, a bio sam na svima od 2003. do 2009., da se zaključci ne bi donijeli jednoglasno, ali uvijek nakon rasprave. Predsjednik stranke bio je moderator, davao je riječ sudionicima, a svi zaključci bili su plod rasprave", kazao je Maček

Svjedoci Vesna Špoljarić i Ratko Maček. Photo: Goran Stanzl/PIXSELLSvjedoci Vesna Špoljarić i Ratko Maček. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Zaposlenica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Vesna Špoljarić kazala je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da su je u Agenciji tražili da antidatira dopis kojim je Sanader navodno upozoren da MOL promjenom međudioničkog ugovora stječe prevladavajući utjecaj na tržištu.

Čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec ranije je posvjedočila da je bivšeg premijera pismeno upozorila na tzv. koncentraciju, no Sanader je tvrdio da takvo pismo nikada nije dobio.

"Bila je u pravu kada je rekla da pismo nisam pročitao, nisam ga ni dobio, a sada vidimo da je bilo falsificirano", kazao je Sanader nakon svjedočenja Olgice Spevec.

Zaposlenica Agencije Vesna Špoljarić danas je ispričala da je početkom prosinca 2009. tajnica Olgice Spevec, Petra Petrović, došla u njen ured s dopisom Sanaderu o ocjeni koncentraciji INA-MOL datirtanim s travnjem 2009.

Ubrzo počeli pritisci

"Pomislila sam da je to pogreška i da je datum kriv, ali je Petrović rekla da je datum dobar. Smatrala sam da treba staviti po redoslijedu zaprimanja u pisarnicu, a Petrović mi je rekla da treba staviti da je poslan u travnju 2009.", posvjedočila je Špoljarić, dodajući da se na dokumentu nalazio već iskorišten urudžbeni broj.

Svjedokinja je kazala da je tajnica potom otišla kod druge kolegice te i od nje tražila da otvori novi predmet i da se urudžbira.

"Ta kolegica je opet došla k meni i zajedno smo zaključile da se to ne može napraviti. Ne znam što je dalje bilo s dokumentom, ali imala sam osjećaj da neće biti dobro pa sam si zapisala da ne bih zaboravila datume i ostavila zabilješku u ladici da se zaštitim. Ubrzo su počeli pritisci na mene", ispričala je Špoljarić.

Na pitanje Sanaderove obrane tko je bio nalogodavac rekla je da to sigurno nije bila Petra Petrović. "To je morala znati njezina šefica Olgica Spevec", kazala je svjedokinja.

Tvrdi da je potom otišla u USKOK te sve ispričala zamjenici glavnog državnog odvjetnika Vanji Marušić koja je tužiteljica u postupku protiv sanadera. No, kako se "ništa nije dogodilo" obratila se i Sanaderovoj odvjetnici Jadranki Sloković.

Tužiteljica Marušić je potvrdila da je svjedokinja u USKOK došla 22. prosinca kada je s njom obavljen razgovor o kojemu je sastavljena i bilješka. "Nakon toga od Agencije je zatražena dokumentacija iz koje proizlazi da je dopis napisana u vremenu kada je datiran", kazala je tužiteljica.

Suđenje se nastavlja idući tjedan ispitivanjem novih svjedoka.

Prema optužnici, Sanader je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti posao s plinom. Tereti ga se i da je od čelnika Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatska u vrijeme ratne opasnosti podigla za kupnju diplomatskih predstavništava.

Cijeli vrh HDZ amenovao promjene

Bivši glasnogovornik vlade Ratko Maček posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, da su sve odluke na predsjedništvu HDZ-a nakon rasprave donošene jednoglasno pa tako i o promjeni međudioničkog ugovora s MOL-om kojim je ta tvrtka preuzela upravljačka prava u Ini.

"Ne sjećam se niti jedne sjednice HDZ-a, a bio sam na svima od 2003. do 2009., da se zaključci ne bi donijeli jednoglasno, ali uvijek nakon rasprave. Predsjednik stranke bio je moderator, davao je riječ sudionicima, a svi zaključci bili su plod rasprave", kazao je Maček.

Svjedočeći na suđenju Sanaderu optuženom da je za predaju upravljačkih prava od MOL-a primio 10 milijuna eura mita Maček je kazao da su članovi predsjedništva tada vladajuće stranke posebno glasovali o promjeni međudioničkog ugovora s MOL-om te o izdvajanju plinskog poslovanja.

USKOK tvrdi da je Sanader MOL-u želio pogodovati i na način da iz Ine izdvoji plinsko poslovanje koje je ostvarivalo gubitke.

"Posebno osjetljivo pitanje je bilo izdvajanje plinskog biznisa. Poznata je situacija s dobavom plina iz Ukrajine, a prijetila je i eksplozija cijene plina na tržištu", kazao je Maček.

O izmjenama se razgovaralo tri puta

Dodao je da su o promjeni ugovora s MOL-om raspravljali svi članovi predsjedništva, odnosno svi ministri čijih se resora to ticalo. Ne sjeća o čemu se točno razgovaralo, no sjeća se kako je "najvažnija bila zaštita interesa RH, plinski biznis i čuvanje cijena plina".

Prisjetio se da je prije rasprave na predsjedništvu HDZ-a promjene ugovora s MOL-om predstavio tadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec te da se o toj temi raspravljalo u čak tri navrata.

Bivši vladin glasnogovornik je kazao da je na sjednicama predsjedništva stranke sjedio i nakon odlaska iz Sanaderova kabineta, kao gost i stručnjak za odnose s javnošću.

Nakon Mačeka, koji je Sanaderov suoptuženik u slučaju Fimi media, na klupu za svjedoke sjela je Vesna Špoljarić iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 27.04.12. 11:26

A Jaca i drugi su govorili da s tim nemaju ništa?Apsite cijeli vrh ADZe mafije.


registracija
5/1/07

james, 27.04.12. 12:40

To je čista laž. Oni nisu ništ znali!


registracija
20/6/11

etna47, 27.04.12. 13:03

SVI SU ONI SVE ZNALI, ALI O TOME NISU "SMJELI"- ZNATI JER SE "HIRAHIJA" MORALA POŠTIVATI.


registracija
16/6/10

nosonja, 27.04.12. 13:47

etna47@ obožavam tvoje komentare.


registracija
7/3/11

medjimurec, 27.04.12. 16:44

"Prijetila je eksplozija cijene plina" pa to se danas bas i desilo eto narode vam 22% od crvenih kmerova , ocete jos ? Eto vam i struje 20 % o ostalim stvarima kasnije .... Prijatno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika