27.04.2012. / 13:13

Autor: Nacional.hr

Radnici Nuklearnih objekata Srbije ipak nisu bili izloženi zračenju?

"Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili prekid posla. Ubrzo je stiglo naređenje za ponavljanjem postupka", izjavio je neimenovani zaposlenik

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDirektor Nuklearnih objekata Srbije, Jagoš Raičević, tvrdi kako inženjeri nisu bili izloženi velikim dozama zračenja u prošlotjednom incidentu u Institutu Vinča, izvještava B92.

Raičević dodaje kako je količina radijacije kojoj su bili izloženi 'jednaka zračenju na jednom prekooceanskom avionskom letu i kako nije opasna". Nastavlja kako postoje zapisi, snimci i kako on 's punom odgovornošću stoji iza riječi kako incident nije bio takav da je o njemu potrebno pisati pisma'. Direktor NOS-a tvrdi kako je direktorica Odjela za radijacijsku sigurnost Snežana Pavlović s njim 'u osobnom sukobu'. "Kolegica koja je pisala to pismo je nedavno smijenjena zbog toga što je bila umiješana u mnogo gore stvari od onih koje su objavljene, a koje je pokušala zataškati", rekao je.

Podsjetimo kako je krajem veljače u Institutu Vinča poplavljen podrum u kojem je bio uskladišten samljeveni uranij koji se tamo nalazi već 40 godina. Srpska javnost do danas nije saznala što se zaista dogodilo u postrojenju. Ističe se kako se radioaktivni materijal već ranije trebao premjestiti u posebno skladište. Navodi se kako je nakon nesreće počelo zataškavanje, a zaposlenicima se navodno prijetilo otkazom u slučaju davanja izjave. Podsjetimo kako je Snežana Pavlović nakon incidenta uputila pismo srpskim ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću u kojem izvještava kako su prije tjedan dana radnici JP Nuklearni objekti Srbije vadeći iz bazena radioaktivne šipke, primili drastično veću dozu zračenja od dozvoljene. Direktorica Odjela za radijacijsku sigurnost ističe kako za to postoje 'dokazi i dokumentacija'.

U medije je ipak procurila izjava zaposlenika o događaju. "Kolege iz NOS vadili su iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo. Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili prekid posla. Ubrzo je stiglo naređenje za ponavljanjem postupka. Tako su u dvije minuta ozračeni više nego što bi bili ozračeni tokom nekoliko tjedana", izjavio je neimenovani zaposlenik.

Dnevnik Večernje novosti navodi kako su premještanje šipki izvodili inženjeri po nalogu Raičevića. Citiraju se izjave zaposlenika koji tvrde kako u postrojenju vlada kaos, kako su neki od najboljih stručnjaka dobili otkaz i kako su zabrinuti za radna mjesta te za svoju i sigurnost stanovnika Vinče.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije, Oliver Dulić, izjavio je kako još uvijek nije primio pismo radnika Nuklearnih objekata Srbije. Naglasio je ako su tvrdnje radnika 'točne, odgovorne ustanove će utvrditi tko je kriv, a odgovorni će snositi posljedice'.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 02.05.12. 19:26

Koja radijacija i koji bakraci? Srbi su na to otporni poput komaraca i stakora!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika