27.04.2012. / 13:00

Autor: Hina

Odbor za zdravstvo: Zakon o MPO-u otvara dileme

Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne rješava niz pitanja nego otvara niz dilema - od etičkih nadalje, ocijenio je Željko Reiner, član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, a ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je kako je to zakon 'za', a ne protiv liječenja parova od neplodnosti.

Željko Reiner (Foto: Boris Scitar/PIXSELL)Željko Reiner (Foto: Boris Scitar/PIXSELL)Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne rješava niz pitanja nego otvara niz dilema - od etičkih nadalje, ocijenio je Željko Reiner, član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, a ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je kako je to zakon 'za', a ne protiv liječenja parova od neplodnosti.

Reiner je na sjednici saborskog odbora, gdje je zakon u prvom čitanju, podsjetio kako je taj prijedlog polučio jednoglasno protivljenje svih konfesionalih zajednica u Hrvatskoj, a da niz udruga ima ozbiljne primjedbe pa bi se predlagač nad time "trebao zamisliti".

Zakonskom odredbom o zamrzavanju embrija, ljudsko biće svodimo na stvar kojom se može raspolagati po volji, otuđiti pa i nasljeđivati, ocijenio je Reiner. Pitao je i što sa zamrznutim embrijima nakon pet godina, ako ih roditelji i dalje žele čuvati, a za to nemaju novaca, tko u slučaju smrti oba roditelja postaje "vlasnik" embrija i što ako se strani državljani obrate za donaciju embrija.

"Osim u uvodu, u samom tekstu nema ni riječi o zabrani uvoza i izvoza zametaka", naveo je Reiner kojega, rekao je, brine i dopuštanje odabiranja spola djeteta radi izbjegavanja bolesti.

Darko Milinović (HDZ) upozorio je pak da danas u Hrvatskoj postoji 12 tisuća zamrznutih embrija "o kojima nitko ne brine". "Za mene je to 12 tisuća života", rekao je.

Pitao je i zašto ograničavati liječenje ženama starijima od 42 godine, ali i kako utvrditi neplodnost žena bez partnera jer su postupci MPO liječenje neplodnosti smatrajući da se time krši i Konvencija o pravima djeteta jer dijete ima pravo na oba roditelja.

"Sva ta pitanja govore o kompleksnosti zakona", dodao je.

Predsjednica odbora Biljana Borzan (SDP) ocijenila je da na te dileme najbolje mogu odgovoriti roditelji koji žele svoje dijete i zato se podvrgavaju medicinski pomognutoj oplodnji.

"Zakon omogućava da roditelji dođu do svoga djeteta, a zamrzavanje embrija to će im olakšati. Imaju pravo birati", smatraju i njene stranačke kolegice Ana Komparić Devčić i Romana Jergović.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako je misija tog ministarstva omogućiti svima optimalno liječenje bez obzira na dijagnozu i pritom im pružiti suvremene metode.

Pozvao je sve članove odbora da do drugoga čitanja svoje prijedloge pretoče u amandmane, no iz HDZ-a su mu odgovorili da je njihovo da pitaju, a njegovo da na to dade odgovore te su najavili da neće podržati zakon.

Protiv su se izjasnili iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista jer smatraju da je puno pitanja na koje taj zakonski prijedlog ne daje odgovore i "dira" u neka moralna načela.

"Mi smo spremni osnovati obitelj da bi je nakon 18 godina razorili", ocijenila je Nansi Tireli (Hrvatski laburisti), a na Milinovićevo pitanje što kad mladi s 18 godina, što je dob u kojoj imaju pravo doznati tko su im biološki roditelji, saznaju da su brat i sestra, odgovorila je Borzan rekavši da se to može desiti i kada njihovi roditelji nisu prošli MPO.

Vezane vijesti

Stručnjaci: Novim zakonom o MPO-u postignut značajan napredak

Stručnjaci: Novim zakonom o MPO-u postignut značajan napredak

Medicinski stručnjaci na današnjem su se okruglom stolu o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) složili kako je novim zakonom postignut značajan… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika