27.04.2012. / 13:54

Autor: Hina

Merkel: O financijskom sporazumu se neće ponovno pregovarati

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je ikakvu mogućnost da se ponovno pregovara o fiskalnom sporazumu o proračunskoj stezi koji su dogovorile vlade 25 zemalja članica EU-a i odbacila kritike da Unija na razmišlja o jačanju gospodarskog rasta.

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel isključila je ikakvu mogućnost da se ponovno pregovara o fiskalnom sporazumu o proračunskoj stezi koji su dogovorile vlade 25 zemalja članica EU-a i odbacila kritike da Unija na razmišlja o jačanju gospodarskog rasta.

U razgovoru za njemačku novinsku korporaciju WAZ, njemačka kancelarka koja je ishodila sporazum koji će, kako smatra, riješiti ishodište krize eurozone, ustvrdila je da europske zemlje već rade na konkretnim prijedlozima u cilju jačanja gospodarskog rasta i povećanja zapošljavanja.

"Fiskalni je sporazum ispregovaran, potpisali su ga čelnici 25 zemalja, već su ga ratificirali Portugal i Grčka, a parlamenti diljem Europe samo što to nisu učinili. Irska krajem svibnja ima referendum o tom pitanju", rekla je u razgovoru objavljenom u petak. "O njemu (sporazumu) se neće ponovno pregovarati".

Kandidat socijalista i favorit za pobjedu na francuskim predsjedničkim izborima Francois Hollande, kojem predviđaju pobjedu nad sadašnjim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u drugom izbornom krugu 6. svibnja, najavio je da će, u slučaju da bude izabran, zahtijevati da se o fiskalnom sporazumu ponovno pregovara.

No ovog je tjedna najavio mogućnost kompromisa tako što bi se fiskalni sporazum ratificirao u zemljama potpisnicama u sadašnjem obliku, a naknadno bi se dodao aneks posvećen jačanju gospodarskog rasta i povećanju zaposlenosti u Europi.

"Pitanje rasta, o kojem govore mnogi, odavno je drugi potporanj naše politike, uz zdrave financije", rekla je Merkel, dodavši kako bi se prvi prijedlozi o rastu i zapošljavanju trebali naći već na dnevnom redu lipanjskog summita EU.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika