27.04.2012. / 14:06

Autor: Hina , Nacional.hr

Može se na Markov trg, ali...

Ograničena sloboda pobune

Izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju uvode se ograničenja prava na slobodu javnog okupljanja, no predlagatelj smatra da su ta ograničenja razmjerna potrebama zaštite od terorizma, zaštite državne sigurnosti te zaštite sigurnosti i prava drugih

Ovako je to izgledalo za vrijeme HDZ-aOvako je to izgledalo za vrijeme HDZ-aIzmjenama Zakona o javnom okupljanju, o kojem raspravljaju danas zastupnici u Hrvatskom saboru, predlaže se da se ponovno dopusti javno okupljanje na Markovu trgu i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Hrvatskoga sabora, vlade i Ustavnog suda.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pojasnio je kako bi se takvi skupovi mogli održavati između osam i 22 sata, a morali bi se najaviti pet dana ili u iznimnim situacijama 48 sati prije održavanja skupa.

U obrazloženju prijedloga navodi se da se izmjenama i dopunama nastojalo pomiriti više suprotstavljenih prava te se predlaže pravo na mirno okupljanje i javni prosvjed ograničiti na deset metara od zgrada u kojima je sjedište Sabora, Vlade RH i Ustavnog suda, a propisuju se prilazi iz kojih je dopušten pristup Trgu sv. Marka.

Grad Zagreb će, rekao je Ostojić, na primjeren način obilježiti i vidljivo označiti prostor za održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda na tom trgu.

„Namjera je da se omogući pravo građana da prenesu poruke vezane uz politička, socijalna i nacionalna uvjerenja i ciljeve na adresu Hrvatskog sabora ili vlade“, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Brisanjem odredbe prema kojoj se mirnim prosvjedom moglo smatrati okupljanje i manje od 20 osoba omogućeno je da se poruke prenesu i bez prijavljivanja te da manji broj građana može prenijeti poruku i izraziti svoja politička, socijalna i druga uvjerenja.

Izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju uvode se ograničenja prava na slobodu javnog okupljanja, no predlagatelj smatra da su ta ograničenja razmjerna potrebama zaštite od terorizma, zaštite državne sigurnosti te zaštite sigurnosti i prava drugih.

Ograničenje u pogledu broja sudionika i prostora na kojem je je moguće mirno okupljanje i javni prosvjed nužno je radi zaštite štićenih osoba i objekata u Republici Hrvatskoj te zaštite predsjednika i premijera drugih država koji borave na području Republike Hrvatske.

Trg sv. Marka svojim oblikom i prostornim položajem iznimno je neprikladno mjesto za održavanje skupova i zaštitu osoba, objekata i imovine, propisanu Uredbom o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranja određenih osoba, objekata i prostora.

Osim toga, zaštita od terorizma i zaštita najviših dužnosnika Republike Hrvatske te predsjednika i premijera stranih država poseban je aspekt interesa državne sigurnosti, a zaštita od terorizma međunarodno je preuzeta obaveza pretočena u Uredbu o utvrđivanju poslova protuobavještajne zaštite i osiguranja određenih osoba, objekata i prostora. Nametanje ograničenja pravu na slobodu javnog okupljanja u blizini štićenih objekata Hrvatskoga sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ustavnog suda nužno je zbog provođenja obveza o zaštiti i osiguranju.

HDZ: Ovo je lakrdija

HDZ je danas u saborskoj raspravi lakrdijom i licemjerstvom nazvao Vladine izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se Markov trg ponovno otvara za prosvjede, prozivajući vladajuće da zbog jeftinog populizma ugrožavaju sigurnost građana.

"Ovaj zakon je nastavak lutanja i nesnalaženja aktualne vlasti koja zbog jeftinog populizma ugrožava građane", poručio je Milijan Brkić u ime Kluba HDZ-a, upozorivši da zakonske izmjene ne jamče sigurnost prosvjednika na Markovu trgu.

Istaknuo je da Markov trg, s obzirom na prostor i sjedište najviših državnih institucija, nije predviđen za prosvjede, posebno stoga što u zakonu predložena ograničenja, ocijenio je, uopće ne omogućavaju javno okupljanje.

"Lakrdija je i licemjerstvo tobože uvažavati pravo javnosti na javno okupljanje na prostoru koje je neprikladno za prosvjed", rekao je Brkić, upitavši vladajuće jesu li spremni preuzeti odgovornost "samo da bi si priskrbili nekoliko političkih bodova".

Brkić je Vladu prozvao da se tim oduživanjem svojim biračima ruga svim ostalim građanima, jer joj se zakon svodi na "doći na Markov trg, a trg ne vidjeti".

Boro Grubišić (HDSSB) je, ispravljajući Brkićeve navode, rekao da je HDZ brigu za sigurnost građana pokazao kada je lani u ožujku poslao policajce na mlade prosvjednike u zagrebačkoj Radićevoj ulici, dio kojih je tamo i ozlijeđen.

No, i njegov klub smatra da vladajuća koalicija ovim izmjenama, kojima ispunjava jedno od svojih predizbornih obećanja, zapravo skriva ono što je puno važnije za građane, posebno poskupljenje struje i plina te, kako je rekao Grubišić, "sve ono što nam još prijeti".

"Zbog beznađa i apatije koja traje i traje građani i nemaju volje za prosvjede jer znaju da ništa neće postići zbog bešćutnosti i prošle i ove vlade. To razmišljanje građana treba nas boliti i zanimati", poručio je.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) podržao je nakanu ukidanja zabrane okupljanja na Markovu trgu, jer konačno ukida "faraonsku odredbu da se narod ne smije približiti vlasti", ali i predloženim izmjenama zamjerio prevelika ograničenja.

"Zabranom demonstriranja na Markovu trgu suspendirana je bila sloboda", kazao je Vukšić, ocijenivši da je bivša vlast zabranom prosvjedovanja na Markovu trgu gušila slobodu, dok ova vlast s ograničenjima koje postavlja zakonskim izmjenama "tek propušta malo više svježeg zraka".

"Vlast propisuje satnicu manju od dva puna radna vremena, da se prosvjednici ne umore“, ustvrdio je Vukšić, osvrčući se na predloženo ograničenja za prosvjed od 8 do 22 sata.

Suprotno oporbi, vladajući klubovi bez rezerve podupiru zakonske izmjene, označavajući ih podizanjem demokratskih standarda u Hrvatskoj.

Gordana Sobol (SDP) naglasila je da predložena rješenja zadovoljavaju dva osnovna zahtjeva - omogućuje ostvarivanje ustavnog prava građana da javnim okupljanjem na Markovu trgu izraze svoje stavove, te osigurava nesmetan i siguran rad Sabora, Vlade i Ustavnog suda.

Odbacila je oporbene prigovore da će policija, zbog zakonskog ograničenja do 1500 prosvjednika, brojati i s ulaznicama puštati građane na Markov trg, ističući da će policija procjenjivati koliko se ljudi može okupiti, prije svega kako bi se zajamčila njihova sigurnost.

Sonja Koenig (HNS) je poručila da se izmjenama Markov trg ponovno vraća građanima te da time Kukuriku ispunjava svoja obećanja.

"Teško je ispuniti sve zahtjeve prosvjednika, a i adresati kojima su zahtjevi upućeni često ne znaju sve odgovore", kazala je Koenig, istaknuvši da oni koji donose odluke moraju čuti svoje građane, te da će s udaljenosti od 10 metara zasigurno to i moći.

Za primjedbe na ograničeno vrijeme okupljanja od 8 do 22 sata kazala je kako poruke koje šalju prosvjednici nisu upućene zgradama već zaposlenima u njima, čije je radno vrijeme upravo od 8 do 22 sata.

Damir Kajin je u ime IDS-a poručio kako je Markov trg sveto mjesto hrvatske državnosti, parlamentarizma i demokracije, te da svaka zabrana tu svetinju guši.

"Trg sv. Marka treba vratiti građanima i od njega ne treba stvarati zabranjeni grad", rekao je, ali se i zapitao može li policija osigurati red u okviru 10 metara od institucija smještenih na tom trgu.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika