27.04.2012. / 14:35

Autor: Deutsche Welle

Plinovod "Nabucco" na rubu ponora?

Ambiciozni europski projekt plinovoda "Nabucco", kojim bi se smanjila ovisnost od ruskog plina i koji bi se protezao od Azerbejdžana do Austrije, je ugrožen. Mađarski MOL najavio da odustaje od financiranja.

Nabucco je doveden u pitanjeNabucco je doveden u pitanjeTrebao je to biti harmoničan susret, te 2002. godine u Beču. Susret zaokružen posjetom operi Nabucco Giuseppea Verdija. Predstavnicima energetskih koncerna iz Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Njemačke i Austrije, predstava se dopala. Na kraju su, po toj operi, nazvali svoj ambiciozni projekt gradnje plinovoda nezavisnog od Gazproma, od Azerbejdžana do Austrije.

Od nekadašnje harmonije nema više ni traga. Njemački energetski koncern RWE razmišlja o istupanju iz projekta. Sada je i mađarski koncern MOL najavio da zbog velikih troškova ne želi više financirati Nabucco. Poznavatelji prilika tvrde da su troškovi projekta umjesto prvobitnih osam narasli na 15 milijardi eura. Jonas Gretz iz Centra za sigurnosne studije u Zurichu, kaže: "Mađarska je u gospodarskoj krizi. Dobila je dobru ponudu od Rusije. Ona je dio projekta Južni tok. Mađarska je jako ovisna od ruskih isporuka zemnog plina."

Južni tok, kojim plin iz Rusije preko Mađarske treba stići do Italije, samo je jedan od konkurentskih projekata koji ugrožavaju Nabucco. Tu je i turski projekt Tanap i planirani plinovod koncerna BP. Upravo ovaj poslednji bi, smatraju stručnjaci, mogao zabilježiti veliki uspjeh.

Možda bi se "Nabucco" mogao spasiti?

I pored toga, Nabucco ne mora odumrijeti. Postoji jeftinija alternativa: provođenje plina do grčke granice, gdje bi se on mogao preusmjeriti kroz postojeće, turske cijevi. "Mislim da će plinovod Nabucco svakako biti skraćen. BP namjerava dovesti plin do austrijskog Baumgartena, ali to je sve što zasad znamo. Ostaje da vidimo kako će ispasti sve ovo sa Mađarskom", kaže Jonas Gretz iz Centra za sigurnosne studije u Zurichu.

U svakom slučaju, skraćenje plinovoda Nabucco znači da neće biti ostvaren prvobitni cilj - neovisnost od Rusije. Mnogi se pouzdaju u projekt BP-a pa već govore da na kraju krajeva nije ni važno čijim cijevima će plin stići do Europe - važno je da nisu ruske. Zna se i da će projekt potrajati mnogo duže nego što je bilo planirano. U Bečkoj operi, svi su govorili o 2015-oj kao godini otvaranja novog plinovoda. Sada je i optimistima jasno da će se to moći dogoditi najranije - 2018.

Autor: Friedel Taube / Saša Bojić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Linić: O Aldottu ne razgovaram preko medija

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako smjenjivanje predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta nije predmet razgovora dvaju strateških… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika