27.04.2012. / 17:57

Autor: Diana Robaš

Španjolska teorija

Kako se na njemačkom kaže „basta“?

Svojim nepokolebljivim stavom Njemačka ugrožava opstanak eura i Europske unije, ali i „ohrabruje širenje antinjemačkog raspoloženja" koje je uzelo maha i u Španjolskoj

Angela MerkelAngela MerkelŠpanjolski politički analitičar José Ignacio Torreblanca piše za El País kako je krajnje vrijeme da se zaustavi štetna politika štednje koju Europi već dvije godine nameću Angela Merkel i njemački Bundesbank. Predsjednik Bundesbanka Jens Weidmann, ujedno i „najutjecajniji član" Upravnog vijeća Europske središnje banke, prokomentirao je rast prinosa na 10-godišnje španjolske obveznice na 6% izjavom: „nije to kraj svijeta". Time je dao do znanja da ESB neće pomoći Španjolskoj u smanjenju troškova zaduživanja. Torreblanca se pita je li Weidemann svjestan da su Španjolska i Njemačka još uvijek u monetarnoj uniji i da dopuštanje ovolikog porasta kamata „dovodi u pitanje krajnji smisao i postojanje takve unije".

Za Weidemanna bi, nagađa on, pravu katastrofu predstavljala tek inflacija od 6% budući da za vrijeme svog mandata nije učinio ništa kako bi potaknuo gospodarski rast i zaposlenost, već samo kako bi održao stabilnost cijena. Što se toga tiče, zasad može biti miran jer je „prosječna inflacija u eurozoni 2.7%", u Španjolskoj 1.8%, u Grčkoj 1.4%, a u Njemačkoj - 2.3%. Nezgrapnost njegove izjave podsjeća Torreblancu na Francusku nakon Prvog svjetskog rata, kada je Njemačkoj nametnula ratne reparacije koje su joj posve uništile izglede za ekonomski oporavak. Iako je Njemačka to dijelom zaslužila zbog svoje uloge u ratu, reparacije su proizvele raspoloženje koje je dovelo do uspona nacizma i u konačnici do Drugog svjetskog rata. Njemačka je nadišla svoju nacističku prošlost, ali ne i strahove od „inflacije koja je srušila Weimarsku Republiku".

Svojim nepokolebljivim stavom Njemačka ugrožava opstanak eura i Europske unije, ali i „ohrabruje širenje antinjemačkog raspoloženja" koje je uzelo maha i u Španjolskoj. Anketa Kraljevskog instituta Elcano pokazuje da 73% Španjolaca smatra kako Njemačka ne uzima u obzir španjolske interese, a čak 87% da Njemačka u potpunosti gospodari Europskom unijom. Vrijeme je da se Berlinu kaže „dosta", a način za to mogao bi biti „koordinacija nacionalnog plana reformi s planom europskog rasta - iz Bruxellesa". Time bi se obnovila političko-institucionalna ravnoteža u Europi koja je narušena kada je Europska komisija izgubila svoj utjecaj, a nekadašnja njemačka protuteža Francuska dobila za predsjednika Nicolasa Sarkozyja. On je neuspjeh reformi u domovini nadoknadio „nedostojnom i tipičnom praksom servilnosti" prema snažnijoj Njemačkoj i „arogancije" prema slabijoj Španjolskoj. Francuska je tako, uz „rigidnost" Bundesbanka, postala jedna od glavnih prijetnji budućnosti Europe koju bi mogla poništiti jedino pobjeda Françoisa Hollandea i tako donijeti ozdravljenje Francuskoj, Europskoj komisiji „i samoj Njemačkoj".

Preneseno sa Presseurop.eu

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 27.04.12. 18:56

Ima rješenje: napustite EU i rješen problem.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
14/12/06

crestor, 28.04.12. 00:50

Slusajte sto vam kaze najjaca ekonomska sila na svijetu. Ako ne mozete pratiti Njemacku , basta !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika