28.04.2012. / 09:22

Autor: Hina

NATO zatražio da Italija ne smanjuje obrambeni proračun

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u petak u Rimu europske saveznike da ne žrtvuju sigurnost pri proračunskim rezovima, dok istodobno talijanski parlament raspravlja o smanjenju budžeta za vojsku.

Anders Fogh RasmussenAnders Fogh RasmussenGlavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u petak u Rimu europske saveznike da ne žrtvuju sigurnost pri proračunskim rezovima, dok istodobno talijanski parlament raspravlja o smanjenju budžeta za vojsku.

"Moramo održati našu obrambenu sposobnost unatoč proračunskim rezovima", rekao je Rasmussen nakon sastanka s talijanskim premijerom Mariom Montijem.

Istu je poruku glavni tajnik NATO-a izrekao u četvrtak u posjetu Španjolskoj.

"Ako želimo da Europa zadrži svoj utjecaj na svjetskoj pozornici, europske članice NATO-a ne smiju oklijevati", rekao je Rasmussen, nagovijestivši da će se o smanjenju obrambenih proračuna razgovarati na summitu NATO-a u Chicagu 20 i 21. svibnja.

"Vrijeme je teških odluka za sve. Suočeni smo s izazovom kako kombinirati sigurnost i gospodarstvo", dodao je.

Talijanski Senat raspravlja o prijedlogu proračuna u kojem će, među ostalim, stavka za obranu biti smanjena za tri milijarde eura do 2014. godine i smanjiti broj talijanskih vojnika sa 183 na 150 tisuća u deset godina.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika