28.04.2012. / 09:38

Autor: Hina

Orhan Pamuk otvorio "Muzej nevinosti"

Turski Nobelovac Orhan Pamuk u Istanbulu je otvorio "Muzej nevinosti", neobičan prostor posvećen likovima i predmetima iz njegova istoimena romana.

Foto: ScreenshotFoto: ScreenshotTurski Nobelovac Orhan Pamuk u Istanbulu je otvorio "Muzej nevinosti", neobičan prostor posvećen likovima i predmetima iz njegova istoimena romana.

Osamdeset tri muzejske vitrine - po jedna za svako poglavlje romana objavljenog 2008. - posvećene su nemogućoj ljubavi Kemala, imućnoga tridesetogodišnjaka koji uoči zaruka s djevojkom iz svoje sredine susreće siromašnu daleku rođakinju Fusun.

Ljubav prema Fusun pretvara se u fetišističko obožavanje predmeta koji joj pripadaju, od naušnice u prvom poglavlju pa sve do proljetne haljine.

No, muzej u staroj zgradi na europskoj strani Bospora nije tek marketinški trik.

"Pišući roman skupljao sam predmete koje sam opisao u knjizi", potvrdio je Pamuk predstavljajući muzej.

"Muzej nije ilustracija romana, a roman nije objašnjenje muzeja, ali su blisko povezani", dodao je prepričavajući proces nastajanja romana i muzeja.

Književniku koji je 2006. primio Nobelovu nagradu, nije toliko zanimljiva priroda svakoga izloženog predmeta koliko njegova sposobnost da probudi osjećaje.

Čitajući knjigu "sjećamo se osjećaja koje ona u nama budi", objasnio je. "Cilj nam je bio stvoriti osjećaje slične onima koje budi knjiga", dodao je.

"Nisu bitne slavne stranice prošlosti, sultani ni veliki vojskovođe, bitni su ljudi i njihovi predmeti. Kažemo da je naš svakodnevni život častan i da naši predmeti moraju biti sačuvani - naše geste, riječi, mirisi", tvrdi književnik.

"Napokon, književnost i umjetnost pretvaraju poznati predmet u nešto neuobičajeno i neobično", dodao je Pamuk.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika