28.04.2012. / 11:55

Autor: Hina

Vojnici oslobodili predsjednika i premijera Gvineje Bisau

Vojnici Gvineje Bisau oslobodili su dvojicu vodećih političara uhićenih u udaru 12. travnja i u petak su objavili da prihvaćaju planirani razmještaj šesto vojnika zapadnoafričkoga regionalnog bloka ECOWAS-a.

Vojnici Gvineje Bisau oslobodili su dvojicu vodećih političara uhićenih u udaru 12. travnja i u petak su objavili da prihvaćaju planirani razmještaj šesto vojnika zapadnoafričkoga regionalnog bloka ECOWAS-a.

Carlos Gomes Junior, bivši premijer i najizgledniji kandidat za predsjednika države, a s njim i prijelazni predsjednik Raimundo Pereira pušteni su u petak popodne nakon posjeta vojnih čelnika ECOWAS-a. Zatim su avionom odletjeli u Abidjan u Bjelokosnoj Obali.

Dvojica političara oslobođena su samo dan pošto je ECOWAS najavio da će u Gvineju Bisau poslati vojnike kako bi se osigurao povratak pod civilnu vlast, a zaprijetio je i sankcijama bude li vojska to sprečavala.

Vojni udar dogodio se usred izbornog procesa u toj bivšoj portugalskoj koloniji koja je od stjecanja nezavisnosti 1974. desetljećima nestabilna, a postala je i tranzitna točka za latinskoamerički kokain na putu u Europu.

Potpukovnik Daha Bana na Walna, glasnogovornik vojske koja je udarom preuzela vlast, potvrdio je da su Gomes i Pereira pušteni.

"Vojno zapovjedništvo prihvaća razmještanje šesto vojnika iz ECOWAS-a", dodao je i rekao kako će ti vojnici zamijeniti kontingent angolskih vojnika koji uskoro odlaze iz Gvineje.

Samozvano vojno zapovjedništvo objavilo je da je preuzelo vlast kako bi spasilo zemlju od navodnoga pakta Gomesa Juniora s Angolom, radi uništenja oružanih snaga Gvineje Bisau.

Vezane vijesti

Sve je čisto: Hrvatsko oružje nakon 46 dana "mirovanja" u Nigeriji ipak došlo u...

Sve je čisto: Hrvatsko oružje nakon 46 dana "mirovanja" u Nigeriji ipak došlo u Gvineju

Hrvatsko oružje koje je tvrtka Alan pokušala izvesti u Ekvatorijalnu Gvineju napokon je došlo na svoje odredište, nakon što je 46 dana bilo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika