28.04.2012. / 18:49

Autor: Hina

Milanović: Mogli smo poskupjeti struju ili zabiti glavu u pijesak

Premijeri i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas da u Hrvatskoj zadnje dvije godine nisu mijenjane cijene energenata, a na čiju cijenu utječu svjetske cijene.

Zoran MilanovićZoran MilanovićPremijeri i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas da u Hrvatskoj zadnje dvije godine nisu mijenjane cijene energenata, a na čiju cijenu utječu svjetske cijene.

"Što napraviti u takvoj situaciji. Da li biti populist, zabijati glavu u pijesak i dalje se praviti da se ništa oko tebe ne dešava ili prihvatiti realnost, korigirati cijene i probati to kompenzirati razvojem i gospodarskim rastom", rekao je Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a.

Vlada je jučer, naime, odlučila da 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje za 22 posto, a električna energija za 20 posto.

Milanović je istaknuo da su u prvih 100 dana neke od donesenih odluka bile nužne, te da su promjene i reforme u koje Hrvatska ulazi tek započele. "To je samo početak", kazao je.

Upozorio je na sve što se događa i u drugim zemljama - Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj te Francuskoj, rekavši da velike članice EU, s iznimkom Njemačke, ponovno ulaze u recesiju.

"Za državu koja je gospodarski izložena prema tim državama, kao Hrvatska to nije dobra vijest", smatra Milanović.

Naglasio je da u Hrvatskoj u javnom sektoru nije bilo smanjivanja plaća niti nikakvih ozbiljnih rezova te da će pokušati nastaviti na takav način. "Pokušat ćemo nastaviti na takav način, ali jamstava u ovoj teškoj situaciji nizašto nema. Morat ćemo se boriti sami za sebe", rekao je i dodao da će se Hrvatska morati razvijati svojim ali i snagama međunarodnih investitora koji u Hrvatskoj vide priliku za ulaganje svog novca u razvoj najpropulzivnijih prometnih koridora, nizinsku željeznicu, riječku luku, kvalitetni turizam i slično.

Ponovno upozorivši da su u Europi velike ekonomije ušle u recesiju, predsjednik SDP-a ocjenjuje kako to pokazuje da nije dovoljna samo fiskalna stabilnost, već je to preduvjet.

"Bez toga nema ozbiljne ekonomije, ako ima smisla samo do one točke do koje se radi za građane. Mi ne možemo raditi samo za međunarodne financijske krugove i za međunarodne investitore", kazao je Milanović koji smatra da je očuvanje kreditnog rejtinga samo nužni prag i upozorenje što još moramo sve raditi.

Upozorio je i na bujanje ekstremizama u susjednim zemljama napominjući da je Hrvatska za sada pošteđena toga. Napomenuvši kako ne voli zabrane, rekao je da će se nekim stvarima morati suprotstaviti ako ih bude.

Predsjednik SDP-a ocijenio je da je stranka pokazala da se može mijenjati, a istovremeno ostati vjerna temeljnim vrednotama - pravednosti i jednakosti. Napomenuo je da su pred strankom još tri i pol godine mandata te unutarstranački izbori, a protekle četiri godine tijekom kojih su pobjedili na parlamentarnim izborima ocijenio je uspješnim.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 28.04.12. 19:11

ako postoje ekonomski razlozi za povećanjem poreza, cijene struje i plina, onda se bar građanima može olakšati život tako da ne plaćaju sve one gluposti koje ne plaćaju građani drugih zemalja.

Prvo na listi su pristojbe za smeće od JAVNIH Bilježnika. To je najgluplja i najlopovskija profesija u povijesti Hrvatske. Samo su Vladimir Šeks, Zvonimir Šeparović, i Mato Arlović mogli biti takvi glupani i gadovi da bi pomogli stvaranje takve sramotne službe.

Treba ukinuti tehničke preglede za vozila mlađa od 5 godina, svake dvije godine za vozila od 5 do 10 godina.

Sve fiskalne namete koje kavih komora, udruga i bezveznih organizacija. Svi ti nameti nemaju veze s tržištem, civilizacijom, ekonomijom. To je čista pljačka koje bi se čak i socijalisti sramili.


registracija
11/11/11

weraw, 28.04.12. 21:10

Uskoro ćemo zaista svi zabiti glavu u pijesak. Cijene rastu, a nezaposlenost sve veća, a lopovi nacije slobodni. Nema segmenta u našem društvu gdje nije obavljena pljačka, pa kada to sve sagledam čudim se kako već nismo gladni.


registracija
5/11/11

stream52, 29.04.12. 10:39

gospodo dokle ćemo slušati: u njemačkoj je tako u danskoj je tako, a ta gamad ne priča da je prosječna plaća u njemačkoj 2400 € u danskoj 2800 € itd to njih ne zanima manje telefonirajte i ostala sr. sa tim nas hrane već dvadeset godina a mi kao posrani hrvati sve to trpimo i slušamo DOKLE ?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.04.12. 16:18

Zašto je benzin u Kuvajtu jeftin?
Jer zemlja leži na nafti,a isto je i u svakoj drugoj zemlji bogatoj naftom.
Zašto je tamo voda skupa?
Jer je nema.
Zašto je benzin u Hrvatskoj skup?
Jer nemamo naftu.
Zašto je voda u Hrvatskoj skupa?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika