29.04.2012. / 10:40

Autor: Nacional.hr

Protuzakonita odluka

Vlada poskupila struju i plin bez HERA-inog blagoslova?

U Vladi su se naime pozvali na HERA-ino mišljenje iz 2010. godine kojim se odobrava poskupljenje, ali je ono tada bilo znatno manje no što je Vlada odlučila. Osim toga, dodaju, smatraju kako je HEP dužan dobiti HERA-ino mišljenje, ne oni

Vlada nije dobila dopuštenje od HERA-eVlada nije dobila dopuštenje od HERA-eOdluka o poskupljenju električne energije za 20 i plina za 22 posto koja je donesena na sjednici Vlade, prema svemu sudeći je nelegalna.

Kako piše Večernji list, Vlada nije dobila pozitivno mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije, što je po Zakonu o energiji bila dužna.

U Vladi su se naime pozvali na HERA-ino mišljenje iz 2010. godine kojim se odobrava poskupljenje, ali je ono tada bilo znatno manje no što je Vlada odlučila. Osim toga, dodaju, smatraju kako je HEP dužan dobiti HERA-ino mišljenje, ne oni.

Pravno gledano, odluka Vlade o poskupljenju bez prethodne konzultacije s HERA-om je u najmanju ruku sporna, a šteti i transparentnosti tržišnog natjecanja. Naime, upravo je HERA ta koja uzima u obzir stanje na tržištu i sve elemente koji utječu na poskupljenje struje te daje neovisno mišljenje o tome koliko bi energenti trebali poskupjeti. Pozivati se na njihovo mišljenje od prije dvije godine, a zna se da se u međuvremenu mnogo toga promijenilo na tržištu, spada u neodgovoran politički potez koji bi Vladu mogao stajati ne samo političkih bodova, nego i tužbi koje će nezadovoljni potrošači i udruge podići protiv HEP-a i države.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 29.04.12. 11:17

ako postoje ekonomski razlozi za povećanjem poreza, cijene struje i plina, onda se bar građanima može olakšati život tako da ne plaćaju sve one gluposti koje ne plaćaju građani drugih zemalja.

Prvo na listi su pristojbe za smeće od JAVNIH Bilježnika. To je najgluplja i najlopovskija profesija u povijesti Hrvatske. Samo su Vladimir Šeks, Zvonimir Šeparović, i Mato Arlović mogli biti takvi glupani i gadovi da bi pomogli stvaranje takve sramotne službe.

Treba ukinuti tehničke preglede za vozila mlađa od 5 godina, svake dvije godine za vozila od 5 do 10 godina.

Sve fiskalne namete koje kavih komora, udruga i bezveznih organizacija. Svi ti nameti nemaju veze s tržištem, civilizacijom, ekonomijom. To je čista pljačka koje bi se čak i socijalisti sramili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika