29.04.2012. / 21:21

Autor: Hina

AZTN nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol, priopćila je danas ta Agencija na svojim internetskim stranicama.

Olgica SpevecOlgica SpevecAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nije nezakonito postupala pri ocjeni koncentracije Ina/Mol, priopćila je danas ta Agencija na svojim internetskim stranicama.

AZTN u priopćenju navodi da "premda je već u nekoliko navrata detaljno izvijestila javnost o postupku koji je vodila pri ocjeni koncentracije Mol/Ina" zbog "netočnosti koje je u svom iskazu pred sudom u postupku protiv bivšeg premijera Ive Sanadera iznijela radnica Agencije, još jednom naglašava da je taj postupak vođen sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, od strane stručnog tima sastavljenog od pravnika i ekonomista".

Sve je odluke u vezi s postupkom Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo jednoglasno, dodaje AZTN.

Ističe kako "nikakvih nezakonitosti, ni pokušaja poduzimanja nezakonitih radnji nije bilo, ni za vrijeme provedbe postupka, a niti nakon donošenja odluke o uvjetno odobrenoj koncentraciji, 9. lipnja 2009.".

AZTN navodi kako se to "odnosi i na pisanu obavijest koju je Vijeće nakon kolegija, održanog 21. travnja 2009., odlučilo dostaviti tadašnjem premijeru, kao i potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva na znanje".

"Vijeće im je odlučilo dostaviti obavijest s obzirom na interes koji su iskazali za taj postupak, osobito za ocjenu Agencije o tome radi li se u konkretnom slučaju o koncentraciji poduzetnika odnosno o stjecanju kontrole Mol-a nad Inom. Spomenuta obavijest sadržavala je kraću pravnu analizu Ugovora potpisanog između Vlade RH i MOL-a krajem 2008. a ta je analiza nedvojbeno ukazala da se radi o koncentraciji odnosno preuzimanju kontrole, te je slijedom toga sadržavala i preliminarnu procjenu učinaka te koncentracije na tržišno natjecanje u Hrvatskoj, osobito na tržištu maloprodaje i veleprodaje", navodi AZTN u priopćenju.

Ističe kako je "analiza sadržavala i listu mogućih mjera kojima bi se negativni učinci te koncentracije na tržišno natjecanje mogli otklonili. U tom je dopisu također najavljeno da će se 23. travnja 2009. održati sjednica Vijeća na kojoj će, donošenjem zaključka, biti pokrenut postupak ocjene koncentracije".

"Drugim riječima" - pojašnjava AZTN - "Vijeće je dalo do znanja premijeru i potpredsjedniku Vlade da se ta koncentracija ne može odobriti u tzv. skraćenom postupku, već da se mora provesti dubinska ocjena njezinih učinaka na tržišno natjecanje".

"Taj dopis, uz popratno pismo predsjednice Vijeća, vozač Agencije osobno je dostavio u Vladu i Ministarstvo gospodarstva, a kako se nije radilo ni o zaključku o pokretanju postupka, a niti o konačnom rješenju Agencije, već o obavijesti koja je nastala isključivo kao odgovor na upite i iskazani interes adresata vezan uz konkretnu koncentraciju, dokument nije urudžbiran, odnosno nije u trenutku slanja uveden u netom instalirani novi elektronički sustav vođenja urudžbenog zapisnika (Meridio)", navodi AZTN.

Dodaje da su "dokazi o tome kako je dopis nastao i kako je dokument dostavljen postoje u Agenciji predočeni i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske".

"Kako je bilo i najavljeno, zaključak o pokretanju postupka ocjene koncentracije Mol/Ina donesen je 23. travnja 2009., te je službeno dostavljen sudionicima koncentracije. Sadržaj toga zaključka gotovo je istovjetan dva dana ranije dostavljenoj obavijesti tadašnjem premijeru i potpredsjedniku Vlade. Također, o sadržaju zaključka odmah je obaviještena hrvatska javnost. Dakle, ako iz nekih razloga adresati obavijest nisu na vrijeme dobili, pročitali ili obratili pozornost na njezin sadržaj, oni su već 23. travnja 2009. ili najkasnije dan-dva kasnije, službeno i putem medija, trebali biti upoznati s činjenicom da je Agencija provela ono što je u toj obavijesti i najavila", zaključuje u priopćenju Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN)

Osvrčući se na svjedočenje zaposlenice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Vesne Špoljarić, koja je u petak, 27. travnja, na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu rekla kako su je u Agenciji tražili da antidatira dopis kojim je Sanader navodno upozoren da MOL promjenom međudioničkog ugovora stječe prevladavajući utjecaj na tržištu - AZTN u današnjem priopećnju navodi kako je riječ "o zlonamjernoj interpretaciji komunikacije u pisarnici".

Naime, zaposlenica Agencije Vesna Špoljarić 27. travnja je ispričala da je početkom prosinca 2009. tajnica Olgice Spevec, Petra Petrović, došla u njen ured s dopisom Sanaderu o ocjeni koncentracije INA-MOL datiranim s travnjem 2009. "Pomislila sam da je to pogreška i da je datum kriv, ali je Petrović rekla da je datum dobar. Smatrala sam da treba staviti po redoslijedu zaprimanja u pisarnicu, a Petrović mi je rekla da treba staviti da je poslan u travnju 2009.", posvjedočila je Špoljarić, dodajući da se na dokumentu nalazio već iskorišten urudžbeni broj. Svjedokinja je kazala da je tajnica potom otišla kod druge kolegice te i od nje tražila da otvori novi predmet i da se urudžbira.

Osvrčući se na to svjedočenje zaposlenice Agencije Vesne Špoljarić, AZTN u priopćenju navodi kako Špoljarić "insinuira nezakonitosti u radu Agencije, jer je tajnica predsjednice Vijeća sredinom prosinca 2009. postavila pitanje može li se taj dokument naknadno urudžbirati".

Iz AZTN-a također ocijenjuju da je riječ "o zlonamjernoj interpretaciji komunikacije u pisarnici. Naime, umjesto da kolegici čiji posao nije vođenje pisarnice objasni razloge zbog kojih to nije moguće ili da, ako je takav zahtjev smatrala nezakonitim, 'čudnim' ili 'sumnjivim', o tome odmah i bez odgode izvijesti svog neposredno nadređenog, predsjednicu Vijeća, ili samo Vijeće, radnica, prema vlastitom priznanju, sumnju bilježi u svoj notes..", navodi AZTN te dodaje, "da ako je, pak, sumnjala na 'zavjeru' u Agenciji, tada je o tome trebala odmah izvijestiti Državno odvjetništvo. No, to radi tek dvije godine kasnije, u prosincu 2011. kada sumnje odlazi prijaviti u Državno odvjetništvo a potom se obraća i odvjetničkom timu bivšeg premijera Sanadera".

"Uostalom, kakav bi mogao biti motiv Agencije kada tvrdi da je dopis kojim ukazuje na posljedice potpisivanja Ugovora između Vlade RH i MOL-a dostavila bivšem premijeru i potpredsjedniku Vlade, a onda sve to javno objavi donošenjem zaključka o pokretanju postupka samo tri dana kasnije?", navodi AZTN.

"Upravo zbog činjenica koje sada postaju poznate hrvatskoj javnosti, a osobito nakon iskaza članova uprave i nadzornog odbora Ine, do punog izražaja dolazi značaj utvrđenja Agencije o tome kako je sklapanjem Ugovora MOL preuzeo kontrolu nad cjelokupnim poslovanjem INA-e, te da je Agencija bilo jedino tijelo koje je na to ukazivalo još od ožujka 2009. Danas, tri godine kasnije, potpuno je jasno što to u praksi stvarno i znači", ističe AZTN u svome priopćenju.

"Što se tiče zakonitosti rada Agencije i njezinog čelništva"- zaključuje AZTN - "i o tome postoje dokumenti i nalazi za to ovlaštenih državnih i međunarodnih institucija i sudske odluke. O tome govori i najnovije Izvješće o monitoringu koje je Europska komisija prošli tjedan dostavila Hrvatskoj u kojem otvoreno i povoljno ocjenjuje stručni rad ove institucije, kako u pogledu provedbe propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, tako i onih s područja državnih potpora".

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika