30.04.2012. / 10:05

Autor: Hina

Sarkozy biračima obećaje čvršće granice

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je pozvao na uvođenje čvršćih granica i jačanje nacionalnog identiteta, nastojeći dostići svog socijalističkog protukandidata tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je pozvao na uvođenje čvršćih granica i jačanje nacionalnog identiteta, nastojeći dostići svog socijalističkog protukandidata tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

Sarkozy, koji za kandidatom lijevog centra Francoisom Hollandeom u ispitivanjima javnog mišljenja zaostaje za deset posto uoči izbora 6. svibnja, svojom se porukom obratio gotovo petini krajnje desno orijentiranih birača čija mu je potpora potrebna za osvajanje drugog predsjedničkog mandata.

U govoru u gradu Toulouseu, koji su u ožujku uzdrmala ubojstva koje je počinio militantni islamist, Sarkozy je riječ "granica" uporabio više desetaka puta i istaknuo da ljubav prema domovini ne treba miješati s "opasnim nacionalističkim ideologijama".

"Bez granica nema nacije, nema republike, nema civilizacije. Granica određuje vaš teritorij spram teritorija drugih", rekao je Sarkozy skupu od oko 10.000 njegovih pristaša. "Ima razlika između nas i drugih", nastavio je. "Mi nismo superiorni spram drugih ali smo drugačiji".

Iznenađujuće dobar rezultat čelnice Nacionalnog fronta Marine Le Pen, koja je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobila 17,9 posto glasova i bila treća iza Hollandea i Sarkozyja, kampanju pred drugi krug izbora pretvorio je borbu za njene glasače, od kojih mnogi najavljuju da neće izaći na birališta.

Za pobjedu je Sarkozyju potrebno da iza njega stane oko 80 posto birača Le Pen no istraživanja pokazuju da ga samo 44 do 60 posto tih birača planira podržati.

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika