30.04.2012. / 11:58

Autor: Deutsche Welle

Je li Iran spreman na cyber-rat?

Nakon hakerskog napada na iranski naftni sektor prije tjedan dana (22.04.2012.) ponovno je u prvi plan stavljeno pitanje u kolikoj mjeri je ranjiva iranska ekonomija i nuklearni sektor kroz tzv. cyber-napade.

Hakerski napad je bio usmjeren protiv servera iranskog državnog naftnog poduzeća NIOCHakerski napad je bio usmjeren protiv servera iranskog državnog naftnog poduzeća NIOCPrema službenim podacima Irana, tzv. cyber napad na naftni sektor su uspjeli obraniti bez štete po izvoz nafte. Hakerski napad je bio usmjeren protiv servera iranskog državnog naftnog poduzeća NIOC. Napadom pogođeni serveri su privremeno skinuti s mreže kako bi se izbjeglo širenje virusa, kako je za državnu novinsku agenciju IRNA naveo Hamdolah Mohamadnedjad, zamjenik iranskog ministra za naftu. Prema navodima iranskih medija, virusom se namjeravalo izbrisati datoteke na računarima i oštetiti tvrde diskove. Glasnogovornik ministarstva za naftu je izjavio da virus nije oštetio važne datoteke.

Samo glume smirenost?

Službeno Iran time pokušava svijetu pokazati smirenost i ostaviti dojam kako sve ima i dalje pod kontrolom. Uvođenje kriznog štaba 24 sata nakon tzv. cyber napada međutim pokazuje koliko je situacija ozbiljna. Osobito zbog toga što stručnjaci za sigurnost ukazuju na slab krizni menadžment Irana i moguće posljedice na iranski know-how kad je u pitanju sigurnost sistema zbog međunarodnih ekonomskih sankcija.

Prema riječima Ehsana Noruzija, stručnjaka za internetsku sigurnost, uspostava kriznog štaba 24 sata nakon napada je uslijedila prekasno. „Time su hakeri imali dovoljno vremena pribaviti važne podatke i informacije sa servera ministarstva za naftu, te da te podatke iskoriste za buduće ciljane napade", upozorio je Noruzi.

Bez suradnje sa specijaliziranim tvrtkama

Obrambene mogućnosti Irana od hakerskih napada, poput onoga zloglasnim virusom "Stuxnet", koji je 2010. privremeno isključio iranske centrifuge za obogaćivanje urana, su pod velikim znakom pitanja. Konzervativni američki istraživački institut "American Foreign Policy Council" tvrdi kako Iran "već tri godine pojačano ulaže u svoje defenzivne i ofenzivne sposobnosti u tzv. cyber ratu."

S druge strane bi Iran, ukoliko želi djelotvorno reagirati na takve napade i pronaći odgovarajuća rješenja, trebao surađivati s tvrtkama koje su specijalizirane na zaštitu od virusa i sigurnost u mreži. Mahmud Tadjalimer, stručnjak za komunikacije i sigurnost na internetu, smatra međutim da takva suradnja s uglavnom europskim i američkim tvrtkama gotovo da nije moguća obzirom na sankcije protiv Irana.

Poruka je jasna

Napad "Stuxnet" virusom od 2010. se u Iranu uglavnom ocjenjuje kao američka, odnosno izraelska operacija. Ali Teheran ne navodi konkretno tko bi mogao stajati iza najnovijeg hakerskog napada na naftni sektor. Poruka je međutim jasna, kaže Mohamad Reza Sabzalipur, predsjednik teheranskog Svjetskog trgovačkog centra: povećava se pritisak na Iran kako bi se ova zemlja natjerala na veću spremnost na kompromis pri razgovorima o nuklearnom programu zakazanima za 23. svibnja. A stručnjak za tzv. cyber, Tadjalimer dodaje da je svakako „jeftinije voditi cyber rat nego rat oružjem".

Autor: Sahram Ahadi / Marina Martinović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika