01.05.2012. / 12:23

Autor: Hina

Europa na nogama

Protiv rezova, štednje i reformi tržišta rada

Sindikati u Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj namjeravaju tradicionalne prvomajske povorke iskoristiti za iskazivanje bijesa prema vladama zbog oštrih proračunskih rezova diljem eurozone, namijenjenim smanjenju javnih troškova, ali izloženih kritikama zbog toga što zemlje guraju dublje u recesiju

IlustracijaIlustracijaDeseci tisuća ljudi u južnoj Europi pripremaju se skupove povodom Međunarodnog praznika rada iskoristiti za prosvjede protiv oštrih proračunskih rezova i nametnutih mjera štednje koji se prelamaju preko leđa radnika, javljaju agencije.

Sindikati u Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj namjeravaju tradicionalne prvomajske povorke iskoristiti za iskazivanje bijesa prema vladama zbog oštrih proračunskih rezova diljem eurozone, namijenjenim smanjenju javnih troškova, ali izloženih kritikama zbog toga što zemlje guraju dublje u recesiju.

Dva najveća grčka sindikata zaposlenih u privatnom i javnom sektoru GSEE i ADEDY planiraju u Ateni okupiti desetke tisuća ljudi, samo nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u zemlji. "Naša će poruka u nedjelju biti puno jasnija", rekla je jedna od sudionica atenske povorke, najavljujući da na izborima neće glasati ni za jednu od dvije najveće stranke u zemlji, konzervativce i socijaliste, koji se redovito izmijenjuju na vlasti. Grčka policija, javljaju agencije, spremna je za moguće nasilje.

Francuski sindikati nadaju se da će danas u Parizu okupiti najveće mnoštvo povodom Praznika rada u povijesti. Nicolas Sarkozy i Francois Hollande, dvojica kanidata u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora, različito će obilježiti 1. svibnja. Favorit Hollande ne planira nikakva javna pojavljivanja, a Sarkozy ima zakazan skup i borit će se sa sindikatima za medijsku pažnju.

'Reforme'

U Portugalu dva najveća sindikata planiraju skupove s desecima tisuća radnika u Lisabonu i drugim gradovima. Najveći sindikat CGTP odbio je dati suglasnost za reformu tržišta rada koju vlada smatra potrebnom za izlazak iz krize.

U Španjolskoj, u kojoj baš kao i u susjednom Portugalu vlada rekordna nezaposlenost, sindikati su također pozvali na masovna javna okupljanja i prosvjede.

Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika iz svih političkih grupacija okupilo se u utorak kako bi zajedno proslavili Međunarodni praznik rada na najpoznatijem istanbulskom trgu Taksimu, gdje su u neredima prije 35 godina ubijene 34 osobe i koji je bio zatvoren za prvosibanjska okupljanja sve do 2010. godine. Skup će osiguravati 20 tisuća policajaca.

Dva najveća prvomajska skupa u Aziji održana su u Džakarti i Kuala Lumpuru gdje su se okupili deseci tisuća radnika, zahtijevajući veće plaće i veću sigurnost radnih mjesta. Po jakim osiguranjem policije i u nazočnosti vojske, skupovi su protekli mirno.

Vezane vijesti

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika