01.05.2012. / 14:37

Autor: Hina

Grčić: do kraja godine preokret negativnih trendova

"Nadam se da ćemo do kraja ove godine preokrenuti negativne trendove i krenuti putem stabilnog oporavka, najprije gospodarstva, a onda i životnog standarda građana", rekao je Grčić danas na splitskom Marjanu

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLPotpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je prekoret negatvnih gospodarskih trendova do kraja ove godine.

"Nadam se da ćemo do kraja ove godine preokrenuti negativne trendove i krenuti putem stabilnog oporavka, najprije gospodarstva, a onda i životnog standarda građana", rekao je Grčić danas na splitskom Marjanu gdje je nazočio proslavi Međunarodnog praznika rada.

Istaknuo je da je četvoromjesečno razdodblje nove Vlade prekratko da bi sve ono što je ta vlada poduzela počelo davati vidljive rezultate.

Na upit kako komentira primjedbe da je Vlada pogriješila što pri poskupljenju električne struje od 20 posto, koje je danas stupilo na snagu, nije poštivala proceduru i tražila mišljenje Hrvatske eneregetske regulatorne agencije (HERA), Grčić je kazao kako je "procedura manje važna, a suština je posebno važna".

"Postojala je osnova za poskupljenje električne struje jer smo zbog pada hidropotencijala morali uvoziti za 27 posto skuplju električnu struju, a morali smo uvoziti i gorivo za termoelektrane koje su kompenzirale hidropotencijal. Plin za te termoelektrane je u zadnjih godinu dana poskupio za 42 posto, a ugljen za 27 posto i vidljivo je da je do korekcije cijena električne struje trebalo doći", kazao je Grčič.

Također je pojasnio i svoju nedavnu primjedbu na način poskupljenja struje. "Moja intervencija je bila u smislu da Hrvatska elektroprivreda (HEP) kao monopolna tvrtka u sektoru električne energije mora doprinijeti stabilizaciji tog tržišta, a to znači unutarnjim restrukturiranjem donijeti određene uštede i za nekoliko postotaka ipak niže cijene elektične struje za naše građane", kazao je Grčić.

Na upit ima li sadašnja Vlada strategiju spašavanja posrnulih tvrtki, posebice onih u Dalmaciji, Grčić je rekao kako strategija mora biti rješavanje "slučaja po slučaj". U tom je kontekstu spomenuo Vladinu odluku o privatizaciji Brodosplita te razgovore s predstavncima sindikata Jadrankamena.

"Odluka o privatizaciji Brdodosplita je u ovom trenutku jedino moguće pozitivno rješenje", ustvrdio je Grčić.

"Vlada zaista misli da Jadrankamen može početi ponovno uredno poslovati jer ima tržište. Vlada je spremna s ostalim velikim vjerovnicima podržati proces restrukturiranja i obnove proizvodnje u Jadrankamenu, a na sličan ćemo način pokušati rješavati poteškoće i u niz drugih tvrtki", rekao je Grčić.

Vezane vijesti

Jesenski paket reformi

Jesenski paket reformi

Kratkoročno. Ta riječ ponajbolje bi opisala većinu dosadašnjih poteza Kukuriku koalicije u prvih pola godine vladavine. Kroz nove porezne sustave i… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.05.12. 21:04

:-)), A koja će priča biti na kraju godine? Uvijek je oporavak u nekoj budućnosti, a nikad u sadašnjosti.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
26/2/12

okvardz, 02.05.12. 09:47

bla, bla, bla, koji kraj godine. prvo kojim mjerama i kako. to nikome nije jasno osim čačiću. narod ne vjeruje niti jednoj vlasti. rh mora potonuti do kraja, narod mora doživjeti katarzu i uvidjeti da je on subjekt. do tada mogu eksperimentirati i crveni i crni koliko god hoće.svako pametan će krasti, lagati i obećavati i čupati sebe iz barke luđaka i tuđmanove ludnice, zapravo raditi ono što rade pametni političari. do tada ništa.mora se odustati od tuđmanizma bar u gospodarstvu.


registracija
9/3/10

nostradurus, 02.05.12. 21:35

Mislim da se Grčić nada da ne možemo više padati te da će samo zbog toga doći do promjene trenda. Međutim to nije istina. Možemo mi padati i padati još dosta. Samo raja neće moći izdržati taj tempo.
-> patriotpokret.com.hr/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika