02.05.2012. / 11:57

Autor: Nacional.hr

Ekonomska prognoza za RH

2012. - nova recesija

Hrvatska ove godine neće zabilježiti niti rast zaposlenosti, niti rast investicija, niti ukupan gospodarski rast. No, to bi se moglo promijeniti 2013. godine

Građani RH nemaju razloga za veselje (Predsjednik Vlade Zoran Milanović)Građani RH nemaju razloga za veselje (Predsjednik Vlade Zoran Milanović)Analitičari Ekonomskog instituta iz Zagreba u svom su redovnom izvješću o ekonomskim izgledima Hrvatske, Croatian Economic Outlook Quarterly, zaključili kako je hrvatsko gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju. Ističu kako ulazak u recesiju potvrđuju dva uzastopna kvartala u kojima je zabilježen pad gospodarske aktivnosti.

"Bruto domaći proizvod je u četvrtom tromjesečju prošle godine smanjen za 0,4 posto na međugodišnjoj razini, dok je u prosjeku u 2011. ostao na razini iz 2010. godine. To je djelomično rezultat i revizije podataka o izvozu i uvozu prema kojoj je robna razmjena u 2011. bila za desetak posto snažnija, s deficitom u razmjeni koji je sada 6,5 milijardi kuna veći nego što je ranije bilo objavljeno. U 2011. godini domaća je potražnja bila relativno slaba, ponajprije zbog snažnog pada investicija, dok je neto izvoz imao blagi pozitivan doprinos ukupnom rastu. Raspoloživi mjesečni pokazatelji o kretanjima u realnom sektoru početkom ove godine ukazuju na daljnje smanjenje aktivnosti (izvoz, industrijska proizvodnja, trgovina na malo, građevinarstvo). Povrh toga stopa nezaposlenosti je osjetno povećana. Na temelju tih podataka procjenjuje se da je u prvom tromjesečju ove godine ostvaren pad BDP-a te je time hrvatsko gospodarstvo ušlo u novu recesiju nakon kratkotrajnog oporavka sredinom prošle godine. Zapravo, može se reći da ovime hrvatsko gospodarstvo ulazi u četvrtu uzastopnu godinu smanjenja gospodarske aktivnosti", ističu u prognozi.

Stoga su revidirali svoju raniju prognozu kretanja BDP-a te ističu kako će on u ovoj godini nastaviti svoj pad, dok bi prve znakove rasta trebao zabilježiti tek sljedeće godine.

"Smanjenje zaposlenosti, pad raspoloživog dohotka zajedno s negativnim raspoloženjem potrošača i višim cijenama zbog porasta stope PDV-a mogli bi dodatno smanjiti realnu potrošnju stanovništva. Očekuje se i osjetno smanjenje državne potrošnje. Investicije bi i u ovoj godini mogle zabilježiti pad. No, za razliku od prognoze od prije tri mjeseca kada se očekivao pad od 2,0 posto, sada se očekuje nešto blaži pad (1,1 posto) zbog najavljenih investicija u javnom sektoru. Do njihovog oporavka ove godine još uvijek neće doći jer je za pripremu i provođenje najavljenih projekata potrebno određeno vrijeme. Investicije bi trebale značajnije ojačati iduće godine uz rast od 3,5 posto", naglašavaju.

No, upozoravaju kako još uvijek postoje značajne neizvjesnosti vezane uz brzinu provođenja strukturnih reformi i ostvarivanja planirane fiskalne konsolidacije zbog kojih je moguće ostvarivanje pesimističnijih scenarija i dodatni pad gospodarske aktivnosti. Ističu kako su i dalje prisutni rizici zbog nestabilnosti u ekonomijama eurozone koji bi mogli utjecati i na hrvatsko gospodarstvo.

"Vanjskotrgovinski je sektor suočen sa značajnim problemima, a privatizacija i restrukturiranje brodogradnje će zasigurno imati negativne posljedice na izvoz. Stoga se predviđa pad i izvoza i uvoza, ali uz smanjenje deficita tekućeg računa platne bilance na 0,6 posto BDP-a s prošlogodišnjih 1 posto. Inflacija će nešto porasti zbog promjena u poreznom sustavu, rasta cijena goriva kao i administrativno određenih cijena struje, plina, vode i gradskog prijevoza te bi se ove i iduće godine mogla zadržati na oko 2,5 posto. Na tržištu rada ove se godine očekuje nastavak negativnih trendova usprkos najavljenim mjerama aktivne politike zapošljavanja. Stopa nezaposlenosti mogla bi na razini prosjeka godine iznositi 18,3 posto, što je više od prošlogodišnjih 17,8 posto. Ako se ostvari prognozirani rast BDP-a u 2013., to bi moglo dovesti do poboljšanja situacije na tržištu rada i smanjivanja nezaposlenosti", ističu u zaključku.

Vezane vijesti

Stojić: Strukturne reforme preduvjet uspješne fiskalne konsolidacije

Stojić: Strukturne reforme preduvjet uspješne fiskalne konsolidacije

Na danas održanom Macroeconomic Outlooku za 2012./2013. godinu, direktor ekonomskih istraživanja Hypo Alpe-Adria-Banke Hrvoje Stojić iznio je svoje… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 02.05.12. 12:37

Vraćajmo su u Titin socialzam dok još nije posve kasno.Ovaj divlji kapitalizam je KATASTROFA za cijeli svijet.


registracija
22/3/11

vferari, 02.05.12. 13:06

Za srušiti današnj kapitalizam palo bi više žrtava nego u oba svjetska rata i tek nakon duge borbe uspijeh je upitan.Moć i snaga su u rukama kapitalista,ostali imaju samo masovnost a to teško da je dovoljno.


registracija
2/6/11

stereo, 02.05.12. 13:35

Hvala Vam sugrađani na svemu što se učinili za 'nas', netko me guzi jaja mu lupaju po mojoj guzici a u uho mi pri tome pjeva 'Alaj volim kuglice kad skaču'.
Eto toliko o nostalgiji i kapitalizmu glavno da je VESELO.


registracija
15/8/09

vergilia, 02.05.12. 13:37

Ekonmski analitičari bi se prvo trebali naučiti ispravno definirati recesiju - mi nismo PONOVNO u recesiji, nego smo JOŠ u recesiji. Riječ - "ponovno" mogla bi stajati da smo izašli iz recesije, pa ponovno upali u recesiju. S obzirom da iz recesije nismo ni izašli, ne možemo ponovno, nego samo i dalje biti u recesiji. Sve dok ne izađemo.Ako izađemo.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.05.12. 13:54

recesija u HR vec traje preko 40 godina, i nema nikakvih naznaka da ce prestati!!!!

Politika, drzavna birokracija, i ridikulozno pravosude nikada nisu bili niti ne mogu biti temelj gospodarskom, i civilizaciskom napretku.

Gospodarski progres rade inzinjeri, znastvenici, mali poduzetnici, cije interese brani politika, drzavna birokracija i pravosude. Kod nas je obrnuto, citava zemlja je talac politike, pravosude korumpirane mafije, i nesposobnih tupavih drzavnih birokrata.

Stalno ce biti recesija dok se stvari ne okrenu 180. Zoki i njegove budaletine u vladi ne mogu napraviti. sabor je smijurija, vise stete nego koristi od tih budaletina.


registracija
18/6/09

Papar, 02.05.12. 14:00

Živila bolja budućnost!!!

Živio i drug Mirando koji je rekao da su; "Poskupljenja temelj za našu bolju budućnost"!!!

Živila Pravda!

Živila i drugarica punica Zlatica!

Živili i milijuni izvućeni iz blokirane banke!

Živio i stan od 340 kvadrata u istom stubištu!

Živio i drug prijatelj Marko Vojković!

Živila i drugarica sestra druga prijatelja Marka Vojkovića!


registracija
26/2/12

okvardz, 03.05.12. 10:43

a ja budala napisao 2008. god da ćemo početi izlaziti iz krize 2015.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika