02.05.2012. / 12:51

Autor: Hina

Zbog Julije Timošenko

Hrvatski bojkot Ukrajine?

"Postoji realna mogućnost, naime to je nešto o čemu vlada treba odlučiti, odlučiti o svom stavu. Već je cijeli jedan niz zemalja odlučio ne ići... Ja bih bila sklona takvom stavu", rekla je u izjavi novinarima ministrica Pusić

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u srijedu u Zagrebu da postoji realna mogućnost da hrvatska vlada odluči otkazati posjet hrvatskih dužnosnika Ukrajini, zbog odnosa prema zatvorenoj bivšoj premijerki Juliji Timošenko, a da je ona sama sklona takvom stavu.

"Postoji realna mogućnost, naime to je nešto o čemu vlada treba odlučiti, odlučiti o svom stavu. Već je cijeli jedan niz zemalja odlučio ne ići... Ja bih bila sklona takvom stavu", rekla je u izjavi novinarima ministrica Pusić, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom Europskog tjedna.

Ukrajina je domaćin skupa predsjednika država središnje Europe na Jalti 11. i 12. svibnja a zajedno s Poljskom domaćin je europskog nogometnog prvenstva u lipnju. Iz Ureda predsjednika Hina u srijedu saznaje da su u tijeku konzultacije s hrvatskom vladom i MVEP-om o mogućem sudjelovanju ili nesudjelovanju predsjednika Ive Josipovića na summitu na Jalti.

Broj svjetskih političara koji namjeravaju bojkotirati Ukrajinu nakon izvješća o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru sve je veći.

Po pisanju medija, takvu odluku do sada je donijelo više europskih predsjednika, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjeuropskih zemalja do sada su, prema pisanju više njemačkih medija, otkazali predsjednici Njemačke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Tuerk. Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki bojkotu se priklonio i češki predsjednik Vaclav Klaus, prenosi česki list Lidove novini.

Političari će bojkotirati i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva Euro 2012. u lipnju.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 02.05.12. 12:57

Treba bojkotirati......................


registracija
24/7/11

mrvek, 02.05.12. 13:05

ionako su nam igrači i izbornik katastrofa uključujući HNS ČELNIKE, pa je i bolje da ne idu.


registracija
9/2/12

bobance, 02.05.12. 14:24

Hrvati ce da ih dokrajace!


registracija
22/6/10

Konstantinos, 02.05.12. 14:37

Oa podsjetim, ovo EP je trebalo biti u Hrvatskoj i Madarskoj jer smo se javili za zajednicku organizaciju, samo su nas "presli" veliki i sve odveli na europski istok.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.05.12. 15:32

E da smo bar prvi bojkotirati.


registracija
15/11/11

buco091, 02.05.12. 15:33

Pa ne radi se o euro već o sastanku na Jalti.Istina i naslov članka doprinosi zabuni.


registracija
5/10/11

Dragi, 03.05.12. 01:24

Tada treba i Hrvatsku bojkotirati, jer i u Hrvatskoj se sudi bivšem premijeru!
Krivce treba strpati u zatvor, ako im se dokaže krivnja. Koliko bolesnih ljudi leži po zatvorima, i niko se ne zalaže za njihovo puštanje. Sud je dokazao da je kriva i treba da sedi. A ne da je oslobode zbog švapskog, američkog ili ruskog pritiska.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika