02.05.2012. / 16:01

Autor: Hina

Kacin: Podgorica ima dovoljno vremena da se pripremi za EU

Izvjestitelj Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Jelko Kacin kazao je u srijedu kako je i dalje optimist kada je u pitanju Crna Gora, bez obzira na to što se bliži lipanj, kada treba donijeti odluku o početku pregovora s Europskom unijom (EU), a u Podgorici se još nisu približila stajališta vlasti i oporbe oko izmjena ustava.

Jelko KacinJelko KacinIzvjestitelj Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Jelko Kacin kazao je u srijedu kako je i dalje optimist kada je u pitanju Crna Gora, bez obzira na to što se bliži lipanj, kada treba donijeti odluku o početku pregovora s Europskom unijom (EU), a u Podgorici se još nisu približila stajališta vlasti i oporbe oko izmjena ustava.

Kacin navodi da su ustavne promjene neizbježne u procesu eurointegracija ne samo za Crnu Goru, već i za bilo koju drugu državu koja želi u EU. Početak pregovora mora biti prioritet, kaže Kacin i dodaje da oporba pristankom na kompromis neće ugroziti svoje strateške ciljeve.

Govoreći za neovisni Radio AntenaM, Kacin ističe da još nije kasno za postizanje opipljivijeg dogovora, a u to ga je, kaže, uvjerio nedavni posjet Crnoj Gori:

“Mislim da oporba ima dovoljno vremena da u sljedećim fazama približavanja ostvari ono što misli da su njeni strateški ciljevi. Ono što bi moralo biti prioritet za sve stranke u Crnoj Gori u ovom trenutku, za sve države u regiji pa i za EU, jest da se stvore uvjeti da pregovori započnu u lipnju. I zato mislim da nema te visoke cijene koju oporba ne bi mogla sada 'progutati', a da ne ugrozi svoje interese", kazao je Kacin.

Pregovori oko ustavnih promjena u Crnoj Gori trebaju započeti već u četvrtak. I dok dužnosnici iz EU ukazuju na potrebu promjena u zakonodavstvu i sudstvu, oporba inzistira na pitanjima identiteta, tražeći uz ostalo da srpski jezik bude službeni te postavljajući pitanja himne i zastave.

U crnogorskoj vladi najavljuju da će o svemu otvoriti raspravu, a čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je prije nekoliko dana izjavio da za njegovu stranku prijedlozi oporbe nisu prihvatljivi.

Procjenjuje se da predstoje teški pregovori koji se moraju završiti tijekom ovog mjeseca ako Podgorica želi pozitivan odgovor od EU.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika