03.05.2012. / 15:15

Autor: Nacional.hr

HZŽ: Županije još nisu spremne za ulazak u EU

Za reorganizaciju regija i korištenje sredstava iz EU fondova hrvatske županije moraju uspostaviti suradnju na svim razinama

S konferencije za novinare (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)S konferencije za novinare (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)Hrvatska zajednica županija na današnjoj je konferenciji za medije upozorila na još uvijek izraženu nespremnost lokalnih samouprava za ulazak u Europsku uniju, pri čemu je nedostatak sustavne edukacije i međusobne suradnje tijela državne uprave na svim razinama realna prepreka korištenju dostupnih nam sredstava iz fondova EU. Kako je do ulaska Hrvatske u Europsku uniju preostalo tek nešto više od godine dana, vremena za korištenje pretpristupnih fondova je sve manje, a naše županije pritom nisu u mogućnosti sufinancirati projekte.

Vidoje Vujić, potpredsjednik HZŽ i župan Primorsko-goranske županije objasnio je kako većina hrvatskih institucija, osobito županije koje su financirane iz državnog proračuna i ministarstava, imaju probleme i u realizaciji projekata od vitalne važnosti po zajednicu. „Oko 75% sredstava kojima raspolažemo već je predodređeno za troškove školstva, bolnica, socijalne skrbi ili građevinskih dozvola. Preostala sredstva, uz druge tekuće troškove, naprosto nisu dostatna za sufinanciranje EU projekata."

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Miroslav Čačija osvrnuo se na važnost razmjene znanja i iskustava s drugim članicama EU koje uspješno koriste sredstva EU fondova, a predsjednik HZŽ-a i župan vukovarsko-srijemski, Božo Galić najavio je konferenciju „Regionalni razvoj i fondovi Europske unije - prijenos znanja i iskustva Republike Poljske" koja će se održati 14. svibnja 2012. u Splitu. Na konferenciji će Savez vojvodstva Republike Poljske i Hrvatska zajednica županija potpisati Deklaraciju o suradnji, a među sudionicima će biti hrvatski potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, predsjednik poljskog Senata Bogdan Borusewicz te ministrica regionalnog razvoja Republike Poljske Elžbieta Bienkowska, kao i predstavnici ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Čačija je podsjetio da su u kolovozu prošle godine, na poziv poljskih maršala, predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade te jedanaest hrvatskih župana bili u službenom posjetu Republici Poljskoj. U organizaciji je sudjelovalo i Veleposlanstvo RH u Poljskoj te Hrvatska zajednica županija, a tijekom boravka hrvatsko se izaslanstvo pobliže upoznalo s projektima korištenja EU fondova, osobito u domeni razvoja različitih oblika turizma, zdrave hrane, ekološke poljoprivrede, zaštite baštine i sličnim projektima. Tom je prilikom najavljena i potpisana namjera o suradnji, što će idući tjedan biti realizirano na splitskoj konferenciji „Regionalni razvoj i fondovi Europske unije - prijenos znanja i iskustva Republike Poljske".

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika