03.05.2012. / 17:47

Autor: Hina

'HDZ nikad neće imati ministra poput mene'

Ministar znanosti prosvjete i sporta Željko Jovanović reagirajući na raspravu Hrvatskom saboru o pokretanju pitanja njegova povjerenja, rekao kako je u svojim istupima ponekad možda bio presnažan te se ispričao ako je svojom retorikom nekoga povrijedio, ali i naglasio da će uvijek reagirati kad prepozna nerad, nezakonitost, kriminal i korupciju, iako će možda biti blaži u izričaju.

Željko Jovanović (Foto. Nel Pavletic/PIXSELL)Željko Jovanović (Foto. Nel Pavletic/PIXSELL)Ministar znanosti prosvjete i sporta Željko Jovanović reagirajući na raspravu Hrvatskom saboru o pokretanju pitanja njegova povjerenja, rekao kako je u svojim istupima ponekad možda bio presnažan te se ispričao ako je svojom retorikom nekoga povrijedio, ali i naglasio da će uvijek reagirati kad prepozna nerad, nezakonitost, kriminal i korupciju, iako će možda biti blaži u izričaju.

No, ministrova uloga nije natjecanje za simpatičnost, jer mnogi na promjene reagiraju negativno, rekao je Jovanović. Naglasio je kako je provođenje reformi potrebno, no da im, primjerice u znanosti, otpor pružaju loši znanstvenici koji se boje da bi u sustavu koji potiče kompetitivnost i izvrsnost bile ugrožene njihove pozicije, pa je teško očekivati da će ih prihvatiti.

Zahvalio je svima, a posebno HDZ-ovoj zastupnici Jadranki Kosor koja mu je dala mogućnost da pokaže kako je on ministar kakvog HDZ nikad neće imati. Dodao je da ministar ne smije krasti, varati, lagati i zlorabiti novac poreznih obveznika, spominjući pri tom i slučaj Fimi mediju.

U ime predlagatelja pokretanja pitanja o povjerenju ministru Jovanoviću, Kluba HDZ-a, Kosor je rekla da su napisane cijele knjige o malverzacijama nekih u koalicijskoj vlasti, kao i pokušaju postavljanja na položaje nepravomoćno osuđenih.

Složila se da HDZ ne bi nikad imao takvog ministra kao što je Jovanović, već bi to bio ministar koji zna i može pristojno komunicirati. Tražila je osudu nasilja i bezobrazluka i naglasila da neće dopustiti omalovažavanje postignuća Hrvatske pod vodstvom HDZ-a među kojima su i ulazak u NATO te Europsku uniju.

Također je rekla da ima pravo govoriti o tome tko nije glasovao u Hrvatskom saboru za hrvatsku samostalnost i suverenost.

Zastupnici nacionalnih manjina Nedžad Hodžić i SDSS-a Milorad Pupovac u raspravi su izrazili potporu ministru Jovanoviću ocijenivši da je prekratko vrijeme na dužnosti da bi se njegov rad mogao ocjenjivati.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) rekao je da je ministar Jovanović u kratkom vremenu otvorio mnoga pitanja i na mnogim područjima je htio značajne, pa i radikalne promjene te se u tome razlikuje od prethodnika. Dodao je da je Jovanović preuzeo rizik za svoje ministarstvo, pa i vladu, primjerice u vezi sporta i pravopisa. Smatra da će prava kušnja za ministra biti promišljanje i artikulacija reformi u znanosti.

Pupovac drži da je potrebna afirmacija dijaloga i da upravo, radeći na tome, odlučnost ministra Jovanovića neće biti umanjena, već će naprotiv dobiti puno više snage.

Nedžad Hodžić (Klub nacionalnih manjina) drži da je potrebno podržati vladu i dočekati njezine dobre rezultate koji će, ako dođu, biti uspjeh sviju, a loši će rezultati biti samo njihova zasluga.

Marin Jurjević (SDP) misli kako nije bitan ministar Jovanović, nego se pokušava napasti koalicijska vlada koja nije uspjela razriješiti "gordijski čvor" koji je bivša vlast plela 17 godina, upozorivši zastupnike HDZ-a da ne prepoznaju kad vrijeđaju.

Josip Salapić (HDZ) rekao je kako nije imao namjeru nikoga uvrijediti, no podsjetio je na Jovanovićevu izjavu kako bi čelnici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS-a), kada se pogledaju u ogledalu, trebali pljunuti na njega. Tu je izjavu ocijenio vrlo lošim primjerom komunikacije za jednog ministra.

Stjepan Milinković (HDZ) također je rekao da je protiv pljuvanja bilo koga, jer to nije ni kulturno ni higijenski.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 03.05.12. 18:31

tako to izgleda kada boljsevicki cetnik dodje na vlast


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.05.12. 18:38

Pa zar kukuriku nema boljeg čovjeka za ovo ministarstvo?

Koje su reference ovog staljiniste za ministra?


registracija
24/7/11

mrvek, 03.05.12. 18:55

vinko 12 i zvonko, koga biste vi stavili na to mjesto? Šunkija?


registracija
6/4/12

elem, 03.05.12. 19:44

Molim da se raspišu novi izbori.
Ja obećavam da ću glasati za vinka i zvonka ali i još neke ovdje viđene.Pod uvjetom da im predsjednik vlade bude gospodin Kerum.
Kada želim da se dobro nasmijem dođem ovdje i pročitam njihove komentare. Zaista, retorika poput: komunjare, staljinisti, boljševici, i da ne nabrajam stoku sitnog zuba, štange i ostalu aparaturu, priliči osobama poput njih. Svaki drugi rječnik ne bi bio primjeren njihovom nivou.


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 03.05.12. 19:59

Sutra je godisnjica smrti Hrvata Josipa Broza Tita.Vjecna mu slava.


registracija
17/4/11

DONDON, 03.05.12. 20:07

Može biti shvatljivo da netko iz raznoraznih razloga ne simpatizira nekoga ili nešto, kao što su se ovdje tako izjasnili vinko12 i zvonko, ali ovakva svrstavanja i uvrede na račun ministra Jovanovića prelaze svaku granicu razuma i tolerancije. Ministar također nije uvijek bio dovoljno oprezan u nekim reagiranjima, što ni nekim drugim političarima i državnim dužnosnicima nije vrlina (osobito bivšim iz HDZ-a), ali Jovanovića nazvati četnikom, boljševikom, staljinistom nikako ne stoji ni u najstrožijoj reakciji pri izražavanju mržnje. Ovoj dvojici komentatora samo na znanje da je ministar Jovanović, pored ostalog i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata.


registracija
24/7/11

mrvek, 03.05.12. 20:22

dondon
ne vrijedi govoriti ovim ljudima ništa. To su simpatizeri lopova, svećenika pedofila i izdajnika hrvatskih branitelja. Oni ne znaju misliti svojim glavama nego drugi moraju misliti za njih. Oni su ti FIMI vojnici, tkz. crnotorbari.


registracija
6/4/12

elem, 03.05.12. 20:28

YugoHrvat Njegovo je ime Josip. Da, nije hrvat jer je zagorec. Naravno da je Gojko, Nedeljko, i da ne nabrajam sva ta imena, eeee onda bi bio pravi hrvat. Zar ti ne dosadi više prebirati po krvnim zrncima. A koliko mi je poznato drugi svjetski rat je završen kao i Domovinski i mislim da je vrijeme da gledamo u budućnost i da ne trujemo sa svojim frustracijama mladi naraštaj.


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.05.12. 21:20

I Šešelj i Kadijević su Hrvati!


registracija
6/4/12

elem, 03.05.12. 22:11

Nemam pojma što su Šešelj i Kadijević po narodnosti ali znam da nisu ljudi.
Sreća moja što nisu ni iz mog kraja. U mom kraju takvi izrodi niti su se rodili niti su živjeli.


registracija
17/4/11

DONDON, 03.05.12. 22:51

Zvonko, tvrdiš nešto što ne znaš. Prvo za Kadijevića: on je Srbin iz jednog sela (u tom selu žive Srbi, pravoslavci) u Imotskoj krajini. Oženjen je Hrvaticom i to je sve o njegovom hrvatstvu. Šešeljevi davni preci su bili katolici, pa vjerojatno i Hrvati po narodnosti, a živjeli su u selu Orahov Do, nadomak Slanom, uz samu granicu u Bosni i Hercegovini. Primili su pravoslavnu vjeru iz nekih interesa ili ... (?), te se raselili, a ovaj ratni zločinac se školovao u Sarajevu itd. Inače, iz istog tog sela su i ostali Šešelji (svi su Hrvati) kojih danas ima po raznim mjestima Hrvatske. U tom selu je rođen i otac Ruđera Boškovića, te i sadašnje stanovništvo tog sela (ostalih prezimena) su hrvatske narodnosti.
Ako se već služiš brojanjem krvnih zrnaca, onda i za to treba znanje, a ne lupetati i tvrditi po svojim nakaradnim kriterijima.
Dakle, očito nacionalna pripadnost ("krvni zrnci") nije bitan (ili nije nikakav) čimbenik da bi netko postao normalno ljudsko biće.


registracija
14/12/06

crestor, 03.05.12. 23:35

Ako ne znas , googlaj ....


registracija
28/4/10

Zvonko, 04.05.12. 10:39

Dondon,
sam si sebe zaskočio. Pa tvoj zaključak i sam namećem. Koliko su Šešelj i Kadijević Hrvati toliko je i Tito Hrvat!
Sam si rekao:
"Dakle, očito nacionalna pripadnost ("krvni zrnci") nije bitan (ili nije nikakav) čimbenik da bi netko postao normalno ljudsko biće."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika