03.05.2012. / 19:55

Autor: Deutsche Welle

Bizarna afera Blankine konkurentice

Arianne Friedrich je jedna od najboljih skakačica u vis, mnogi njemački mediji smatraju je glavnom konkurenticom Blanke Vlašić - iako to rezultatima nikada nije potvrdila. Sada je ta Njemica u epicentru bizarne afere.

Arianne FriedrichArianne FriedrichSlučaj o kojem se već danima priča u Njemačkoj završio je u rukama pravosudnih organa. Državno odvjetništvo u Marburgu primilo je kaznenu prijavu kojom se podnositeljica žali na vrijeđanje i seksualno napastovanje. Prijavu je podnijela Arianne Friedrich (naslovna fotografija).

28-godišnja njemačka skakačica u vis odlučila se na taj korak nakon što je na svojoj stranici na Facebooku primila misterioznu poruku. Jedan muškarac (koji se predstavio punim imenom i prezimenom, a naveo je i navodno mjesto stanovanja) Friedrich je upitao:

"Hoćeš li vidjeti jedan lijepi k***? Upravo otuširan i svježe obrijan." U privitku maila se nalazila i jedna fotografija. Friedrich (po osobnom priznanju) fotografiju nije otvorila.

Dvoranska prvakinja Europe (2009.) i nemačka rekorderka na nemoralnu je i uvredljivu ponudu reagirala - ofenzivno. Na Facebooku je objavila cijeli mail tog muškarca, uključujući i njegovo ime i prezime, te mjesto stanovanja, te je najavila podizanje prijave.

"U prošlosti sam već bila vrijeđana, seksualno napastovana, a imala sam i jednog stalkera", pokušala je Friedrich objasniti razloge svog neobičnog poteza. Naime, Arianne Friedrich je službeno zaposlenica policije u Darmstadtu i morala je znati da objavljivanje navedenih podataka neće naići samo na odobravanje.

Na njezinoj Facebook-stranici počele su pljuštati kritike. Neki komentatori su potez njemačke sportašice nazvali "linčom", a neki su upozoravali i na mogućnost da je muškarac s nemoralnom ponudom možda koristio krivi identitet - i da se tako na meti našla možda posve nevina osoba.

"Objavom identiteta nisam počinila ništa kažnjivo, a niti sam toj osobi htjela načiniti nepravdu", pokušala se braniti skakačica u vis.

Bijela pudlica

Na Facebooku se javio i navodni pošiljatelj spornog maila. S još jednom bizarnom porukom: "Što bi se dogodilo da je fotografija bila otvorena i da se na slici vidi stražnjica obrijane bijele pudlice? Bilo bi to smiješno."

Friedrich je u međuvremenu prestala javno komentirati ovaj slučaj. Otkako je pravosuđe pokrenulo istražni postupak, svaki njezin komentar samo bi joj se obio o glavu. Zbog "postupka u tijeku" Friedrich je šutila i na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen atletski miting u Berlinu idući vikend. Već uoči konferencije novinarima je poručeno da će Friedrich odgovarati isključivo na sportska pitanja.

Nakon što je shvatila kakvu je buru prouzročila svojim potezom, Friedrich je zatvorila svoju stranicu na Facebooku. To je već prije nekoliko dana agenciji dpa potvrdio njezin trener i manager Günter Eisinger. "Ako me Arianne bude slušala, priča s Facebookom je okončana", dodao je.

Eisinger se u intervjuu požalio i na to da "... se sad odjednom žrtvu (Friedrich, op.a.) pokušava predstaviti kao zločinca!" Eisinger je demantirao i medijske napise o tome da se njegova štićenica namjeravala sastati s pošiljateljem e-maila, koji je to i predložio. No, policija i Eisinger su preporučili Arianne Friedrich da ne pristane na tu ponudu.

Afera oko Facebooka, plaši se trener, mogla bi utjecati i na pripreme Arianne Friedrich za Olimpijske igre u Londonu. Tamo je Njemica konačno htjela dokazati svijetu da je u istoj ligi kao i npr. Blanka Vlašić. Posljedice slučaja već osjećaju i skakačica i njezin trener. Posljednjih dana oni često mijenjaju lokacije na kojima treniraju u Frankfurtu na Majni. Pritisak je na njih oboje znatno porastao. "To je neljudski", priznao je Eisinger.

Friedrich izbjegava i lektiru koja bi je mogla dekoncentirati. "Ona svjesno ne registrira medijske izvještaje", kaže trener.

Potez Arianne Friedrich, odnosno objava navodnog identiteta muškarca, u Njemačkoj je pokrenula diskusiju oko osobnih prava na internetu. U medijskim komentarima se podsjeća da je "ljudski nagon da se druge ljude javno osudi star koliko i samo čovječanstvo". Ali za razliku od današnjih vremena u kojima se preko interneta neka vijest (istina ili laž) u djeliću sekunde može proširiti na cijeli svijet, ranije je stup srama bio lokalno ograničen na neko selo ili grad.

Stup srama

Posljednjih tjedana samo u Njemačkoj registrirano je nekoliko eklatantnih povreda osobnih prava, i to upravo na Facebooku. Mnogi vide renesansu spomenutog (srednjevjekovnog) stupa srama. Kao ni tada, ni danas očito nije važno je li netko kriv ili ne.

Najpotresniji je bio slučaj jednog 17-godišnjaka iz Emdena na sjeveru Njemačke. Nakon što ga je policija uhitila (pred kamerama fotoreportera) pod sumnjom da je zlostavljao i ubio 11-godišnju djevojčicu Lenu, na internetu su neki korisnici Facebooka objavili njegovo ime i prezime, te adresu stanovanja. I pozvali istomišljenike na linč.

Pred zgradom policije doista se okupila masa koja je zahtijevala "kratki postupak" s počiniteljem. Samo nekoliko sati kasnije policija je oslobodila tinejdžera i ispričala se zbog greške u istrazi. On je bio nevin. U međuvremenu je mladić zajedno s roditeljima napustio Emden.

Kako je dakle Arianne Friedrich mogla samo znati da se pošiljatelj maila predstavio stvarnim imenom i prezimenom? Kako to mogu znati svi oni koji su podržali njezin potez?

Zar u ovom slučaju ne vrijedi staro pravilo o tome da je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno, pitaju se njemački komentatori.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Blanka Vlašić: Motivirana sam jače nego ikad

Blanka Vlašić: Motivirana sam jače nego ikad

Najbolja hrvatska sportašica Blanka Vlašić izjavila je novinarima kako su joj nakon nedavne operacije motivi za natjecanje jači nego ikad te jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika