Objavljeno u Nacionalu br. 325, 2002-02-05

Autor: Nacionalova redakcija

Portfolio

Auto godine

'Trogir u Zagrebu'

Auto godine

Prošlog je petka u zagrebačkom hotelu “Opera” deveteročlani žiri Hrvatske udruge automobilskih novinara dodijelio nagradu Zlatni volan automobilu Peugeot 307 i proglasio ga hrvatskim automobilom 2002. godine. U užem izboru osmog po redu natjecanja za hrvatski automobil godine bili su još modeli Renault Laguna, Volkswagen Polo, Jaguar x-Type, Fiat Stllo i Citroen C5. Zanimljivo je da je žiri za izbor europskog automobila godine, sastavljen od 55 specijaliziranih novinara iz 21 europske zemlje, također automobilom godine proglasio Peugeotov model 307.
U sklopu show programa zagrebačke dodjele nagrada nastupila je grupa Divas, a manekenke modne agencije Suzy nosile su reviju Diademe, Pacottija, vjenčanice i Liscine kupaće kostime. Događaj se izravno prenosio na Global-netovoj Internet stranici i, prema podacima organizatora, vidjelo ga je najmanje 15.000 ljudi.

‘Trogir u Zagrebu’

“Trogir kroz stoljeća” naziv je izložbe Muzeja grada Trogira što je prošloga petka otvorena u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori. Autorica izložbe mr. Fani Celio-Cega na jednom je mjestu okupila arheološke i umjetničke vrijednosti koje prikazuju višestoljetni kontinuitet civilizacijskog i umjetničkog razvoja Trogira, grada kojeg su još u 3. stoljeću prije Krista osnovali grčki kolonisti i nazvali ga Tragurion. Izložba u Klovićevim dvorima tako obuhvaća i razdoblje kroatizacije Trogira u 9. stoljeću, zatim razdoblje između 13. i 15. stoljeća, koje je vrhunac društvene, gospodarske, kulturne i umjetničke moći Trogira. Povijesni razvoj grada na izložbi je vidljiv i kroz vrijeme austrijske vladavine u 19. i 20. stoljeću, te Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, a priča o Trogiru obuhvaća i razdoblje Drugog svjetskog rata, FNRJ, SFRJ, te Domovinski rat. Mnogi Trogirani i zaljubljenici u Trogir prisustvovali su otvaranju izložbe u Zagrebu, a bilo je i onih koji su prvi put vidjeli detalje po kojima je Trogir poznat. U Klovićevim se dvorima moglo saznati i da Trogir osim slavnog Radovanova portala na crkvi sv. Lovre te crkve sv. Sebastijana na kojoj je radio Nikola Firentinac, skriva i vrednote kao što su ulomak reljefa s prikazom božanstva sretnog trenutka – Kairosa, iz 4. st. pr. n. e., te Tabellu plumbeu Traguriensis, olovnu pločicu iz 6. stoljeća koja spada u red tzv. zapisa protiv uroka. U sklopu izložbe izložene su i fotografije Trogira autora Zorana Alajbega i one iz arhiva Muzeja grada Trogira.

Pustolovna utrka

Da Hrvatska ima vlastitu pustolovnu utrku, te da je ona ove godine drugi put održana u organizaciji Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, dio posjetitelja multimedijalnog predstavljanja održanog u zagrebačkom kazalištu Trešnja saznao je tek prošlog četvrtka. Tada je u sklopu promocije Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica prikazan film “Pustolovna utrka Bjelolasica 2001.”, o multisportskoj disciplini koja povezuje različite sportove u divljim i nepristupačnim dijelovima prirode.
Prošlogodišnja utrka prikazana na filmu počela je skokom u more 25 četveročlanih ekipa iz 11 europskih zemalja i dvokilometarskom dionicom plivanja do Lošinja, a na cilj u Olimpijskom centru Bjelolasica stiglo je samo pet ekipa. Samo one su uspjele proći sve etape 300 kilometara duge staze koja je uključivala pješačenje po otocima, veslanje u kanuima do kopna, brdsku vožnju bicikla, planinarenje, noćno alpinističko spuštanje niz litice i vožnju kajakom na divljim vodama Kupe. Kako po pravilima četveročlani timovi (koje obvezno čini i jedan ženski član) u zadanom vremenu moraju prijeći sve etape utrke, noseći sa sobom svu propisanu opremu i hranu nužnu za preživljavanje, te da odustajanje jednog člana znači diskvalifikaciju cijelog tima, već nakon prve dvije etape utrke odustalo je mnogo ekipa.
U četiri dana, bez i jednog sata spavanja, u toj je utrci pobijedila poljska ekipa, drugi su bili Francuzi, a treće je mjesto osvojila hrvatska ekipa. Poznato je da je trend pustolovnih sportova sve prisutniji u svijetu, a sudeći prema reakcijama natjecatelja Pustolovne utrke Bjelolasica 2001., Hrvatska bi se vrlo brzo mogla pretvoriti u najatraktivniju europsku lokaciju avanturista koji će se poželjeti okušati u utrci.
Nakon premijernog prikazivanja filma, posjetiteljima su se na pozornici poklonili članovi hrvatskog tima, a direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica predstavio ih je kao obične ljude koji čine neobične stvari, te najavio i iduću, dosad najveću i najzahtjevniju utrku “Bjelolasica 2002 – Usudi se i otkrij”, koja će se ove godine održati u srpnju na 320-kilometarskoj stazi neukroćenih predjela Dalmatinske zagore, Sjeverne Dalmacije, Velebita i Gorskog kotara. U njoj će sudjelovati 40 ekipa iz cijelog svijeta. Nakon filma, posjetitelji su razgledali izložbu fotografija Bjelolasice autora Ivana Balića Cobre, gostili se na domjenku i plesali uz nastup Positivo banda.

TV voditelji kao manekeni

Prošle je subote noćni klub “Scena” u Stubičkim toplicama bio poprište nesvakidašnjeg društvenog i modnog događaja čije su glavne zvijezde bili televizijski voditelji kao manekeni. Naime, reviju proljetne kolekcije Benettona, te večernjih haljina, odijela i vjenčanica, osim poznatih manekenki i manekena među kojima je bila i Tamara Roglić, nosili su spikerica Lidija Kardum, filmski kritičar Dario Marković i Marinko Leš, kojeg je voditeljica programa na reviji Tanja Tušek predstavila kao najljepši glas Hrvatske televizije. Na razočaranje brojnih okupljenih stanovnika Stubičkih toplica i gostiju iz Zagreba, na reviji se nije pojavila najavljena Nensi Brlek.

Rock Verdi

Ove će subote, 9. veljače, u zagrebačkom KD Vatroslava Lisinskog 18 zvijezda hrvatske estrade nastupiti na koncertu “Il Grande Maestro Verdi – pop rock stage”, na kojem će pjevati najpoznatije Vedrijeve arije obrađene u pop i rock maniri. Taj će koncert biti vrhunac i završetak projekta koji je još u jesen 2000. radi obilježavanja Verdijeve godine u Rijeci pokrenuo poznati skladatelj Ivica Krajač. On je otad do danas uspio osmisliti i održati niz glazbenih priredbi među kojima su u javnosti posebno zapažene bile koncertne izvedbe 10 Vedrijevih opera, Verdi u izvođenju klapa i pop-rock Verdi, koncert koji je prvi put održan u riječkom HNK Ivana pl. Zajca 22. prosinca 2001. i koji je izazvao oduševljenje publike i medija. Isti će koncert, na kojem će Verdija pjevati Putokazi, Đani Stpaničev, Zdenka Kovačićek, Teenes, Alen Vitasović, E.N.I., Šajeta, Josipa Lisac, Tony Cetinski, Nikita, Aki Rahimovski, Tereza Kesovija i Goran Karan, ove subote moći čuti i vidjeti zagrebačka publika. Uživo će ga prenositi Drugi program Hrvatskog radija, snimat će ga HTV i prikazati sedam dana poslije.
“To je jedan od rijetko neobičnih i originalnih koncerata, najbolji koncert zabavne glazbe u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina”, ističe autor projekta Ivica Krajač i objašnjava da se tim koncertom grade mostovi između zabavne i klasične glazbe. “Ako se u ogromnoj armiji obožavatelja zabavne glazbe nađe samo jedan koji, kad čuje svoju omiljenu zvijezdu, bude ponukan otići u kazalište i čuti operu u originalnoj izvedbi, opera će dobiti obožavatelja više i samo zbog tog jednog čovjeka vrijedio je sav moj trud”, istaknuo je Krajač. Dodao je da će sve arije izvedene na koncertu pop rock Verdi biti izdane kao CD tijekom veljače, a izdat će se i CD klapskih izvedbi Verdija.
Koncert u “Lisinskom” bit će koncipiran kao glazbeno-scensko djelo u kojem će klasične konferanse i najave izvođača i pjesama zamijeniti ulomci iz Verdijeva života. Naime, u ulozi Verdija nastupit će glumac i pjevač kazališta Komedija Boris Pavlinić, a dijaloge s njim vodit će operna pjevačica Ivanka Boljkovac i sam Ivica Krajač. Posebne ovacije publike na riječkom koncertu izazvale su izvedbe dueta Josipe Lisac i Đanija Stipaničeva, Nikite i Gorana Karana, Alena Vitasovića i Šajete, Tereze Kesovije i Akija Rahimovskog. Svima njima, kako sami kažu, poseban je izazov bio izvesti operne arije.
“Premda sam u duši iskonski rocker, u djetinjstvu sam rastao uz Verdija. I sasvim iznenada, život mi je donio šansu da otpjevam jednu od Verdijevih najpopularnijih melodija, napitnicu iz ‘Traviate’. Uz fenomenalnu Josipu nije bilo teško ostvariti nešto što će sasvim sigurno dugo ostati u sjećanju ljubitelja glazbe”, kazao je uoči koncerta u “Lisinskom” Tony Cetinski koji pjeva u duetu s Josipom Lisac. Ona je dodala: “Nisam nikad bila zagrižena verdijanka, ali Lacrimosa iz njegova Requiema jedna je od najljepših melodija ikad napisanih. Zahvaljujući iznimnom talentu mog aranžera Gojka Tomljanovića i u suradnji s mladim kolegom Đanijem Stipaničevim, moj je repertoar obogaćen jednom impresivnom snimkom za sva vremena.”
I dok Aki Rahimovski kaže kako nikad nije mislio da će mu maestro Verdi postati tako blizak i ističe da je to samo još jedan dokaz kako je prava melodija vječna, bez obzira na to je li riječ o operi ili rock baladi, a Tereza Kesovija Verdija naziva kraljem melodije, Goran Karan kaže: “Ne znam tko me više izmučio – moj omiljeni skladatelj Verdi, autor i producent projekta Krajač ili sjajni riječki aranžer Ute… Osjećam samo da je sve uspjelo i da iskreno uživam u svakoj noti pjevajući nebesku ariju Celeste Aida.”
Nakon zagrebačkog rock Verdija, Ivica Krajač najavljuje i izvedbu na ljetnoj pozornici u Opatiji u ljeto ove godine.

Prva skupina hrvatskih olimpijaca otputovala u Salt Lake City

U ponedjeljak ujutro je iz zagrebačke zračne luke u Salt Lake City otputovala prva skupina hrvatskih olimpijaca, koji će od 8. do 24. veljače nastupiti na 19. Zimskim olimpijskim igrama.
U zrakoplov Croatia Airlinesa ušli su članovi hrvatske bob-reprezentacije: Ivan Šola, Igor Boraska, Niki Drpić, Đulijano Koludra i Boris Lovrić, nordijci Maja Kezele, Damir Jurčević i Denis Klobučar, te biatlonac Žarko Galjanić. S njima je trebala putovati i najbolja hrvatska alpska skijašica Janica Kostelić, no ona je zbog liječenja ozljede leđa odgodila put za jedan dan, pa će u Salt Lake City s ocem Antom otputovati u utorak, 5. veljače. Najbolji hrvatski alpski skijaš Ivica Kostelić nakon utrke veleslaloma u St. Moritzu otići će u austrijski Innerkrems, gdje će trenirati do 8. veljače. Nakon toga će kraće vrijeme provesti u Selcu i Zagrebu, a 14. veljače, kao posljednji olimpijac, otputovat će u Salt Lake City gdje prvi nastup ima u veleslalomu 21. veljače. Prvi od hrvatskih olimpijaca nastupit će Maja Kezele na 15 km te Damir Jurčević i Denis Klobučar na 30 km. Janicu Kostelić vidjet ćemo 11. veljače u kombinacijskom spustu, a bob je na rasporedu 23. i 24. veljače.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika