03.05.2012. / 21:37

Autor: Hina

Gradska uprava Moskve odobrila prosvjede protiv Putina 6. svibnja

Moskovska gradska uprava odobrila je okupljanje ruske oporbe 6. svibnja, dan uoči svečanog polaganja prisege Vladimira Putina na predsjedničku dužnost, priopćili su u četvrtak organizatori.

U Moskvi će se održati anti-Putin prosvjediU Moskvi će se održati anti-Putin prosvjediMoskovska gradska uprava odobrila je okupljanje ruske oporbe 6. svibnja, dan uoči svečanog polaganja prisege Vladimira Putina na predsjedničku dužnost, priopćili su u četvrtak organizatori.

"Gradska uprava u Moskvi odobrila je marš 6. svibnja", nakon višednevnih pregovora, napisao je na Twitteru jedan od organizatora skupa Sergej Udaljcov.

Udaljcov je rekao da će prosvjednici u povorci proći kilometar i pol, a zatim će se okupiti u središtu ruske prijestolnice, na trgu Bolotnaja koji je simbolično mjesto za oporbu i gdje su prosvjedi protiv izborne prijevare održani 10. prosinca obilježili početak neviđena prosvjednog vala protiv Putinova režima.

Između 50.000 i 80.000 ljudi tada je prosvjedovalo u Moskvi tražeći poništenje parlamentarnih izbora od 4. prosinca na kojima je pobijedila stranka na vlasti Jedinstvena Rusija, što nije viđeno od Putinova dolaska na vlast 2000.

Prosvjednicu su naglo utihnuli nakon Putinove pobjede na predsjedničkim izborima 4. ožujka na kojima je osvojio gotovo 64 posto glasova birača za treći mandat, pošto je od 2000. do 2008. već bio predsjednik u dva mandata.

No oporba je obećala da će opet pokrenuti mnoštvo putem "Marša milijuna" u Moskvi, dan uoči Putinova preuzimanja dužnosti 7. svibnja.

Putin se vraća u Kremlj pošto je četiri godine bio premijer, na koju je dužnost došao 2008. zbog toga što više nije mogao obnašati treći mandat zaredom.

Putin, bivši agent KGB-a, tada je predsjedničku dužnost prepustio Dmitriju Medvedevu koji će pak po odlasku iz Kremlja zasjesti na mjesto predsjednika vlade.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika