04.05.2012. / 13:47

Autor: Hina

Putinova inauguracija u ponedjeljak u Kremlju

Inauguracija novog ruskog predsjednika Vladimira Putina održat će se u ponedjeljak 7. svibnja u Kremlju u nazočnosti oko tisuću uzvanika, među kojima su njegova dva poznata strana prijatelja - bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, javljaju ruski mediji.

Vladimir PutinVladimir PutinInauguracija novog ruskog predsjednika Vladimira Putina održat će se u ponedjeljak 7. svibnja u Kremlju u nazočnosti oko tisuću uzvanika, među kojima su njegova dva poznata strana prijatelja - bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, javljaju ruski mediji.

U skladu s tradicijom, na inauguraciju nisu pozvani predsjednici stranih država, a prema protokolu, na popisu uzvanika su veleposlanici akreditirani u Moskvi.

Inauguracija će se održati u Velikom dvorcu u Kremlju, koji je već spreman za tu veliku svečanost, u nazočnosti članova Vijeća Federacije, zastupnika Dume i članova Ustavnog suda.

Moskovski patrijarh Kiril nakon Putinove inauguracije održat će misu na kojoj će "od Boga zatražiti blagoslov za predsjednika, narod i domovinu".

Putin je pobijedio na predsjedničkim izborima 4. ožujka, a nakon toga je donio posebnu odluku kojom je neradnim proglasio dane od 6. do 9. svibnja 2012. Na pitanje zašto je odlučio dan svoje inauguracije proglasiti neradnim, Putin je odgovorio kako je to učinio jer želi radnicima omogućiti nekoliko dana rekreacije i dane za rad u vrtu. Inače, 9. svibnja se slavi u Rusiji kao obljetnica završetka Drugog svjetskog rata.

Svečanost inauguracije počet će u ponedjeljak u podne po moskovskom vremenu i trajat će 40-ak minuta. Prilikom polaganje prisege Putin će držati ruku na Ustavu. Ovo je treći put da će Putin prisegnuti za predsjednika Rusije. On je izabran za predsjednika 2000. godine, a zatim je ponovno izabran 2004. Godine 2008. nije sudjelovao na izborima jer se prema Ustavu nije imao pravo kandidirati treći put zaredom. Podržavši kandidata za predsjednika Dmitrija Medvedeva, u svibnju 2008. preuzeo je dužnost ruskog premijera.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika