04.05.2012. / 13:47

Autor: Hina

NATO spreman jamčiti sigurnost izbora na Kosovu

NATO je u petak priopćio da su njegove snage na Kosovu u pripravnosti kako bi potpuno nepristrano jamčile sigurnost tijekom predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji u nedjelju na kojima sudjeluju i kosovski Srbi.

Anders Fogh RasmussenAnders Fogh RasmussenNATO je u petak priopćio da su njegove snage na Kosovu u pripravnosti kako bi potpuno nepristrano jamčile sigurnost tijekom predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji u nedjelju na kojima sudjeluju i kosovski Srbi.

U priopćenju je glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen pozvao sve čelnike i sve zajednice na Kosovu na suzdržanost tijekom izbora. "U tom kritičnom razdoblju je važno izbjeći svaku jednostranu akciju ili izjave koje bi mogle izazvati nasilje", dodao je.

Oko 110.000 kosovskih Srba trebalo sudjelovati na predsjedničkim i parlamentarnim srpskim izborima u biračkim uredima koje je postavila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju.

Rasmussen je podsjetio da je misija KFOR-a poptuno nepristrano očuvanje reda i mira za stanovništvo Kosova, na čemu radi dulje od desetljeća. Pri tome će koristiti sva sredstva i sve instrumente koji su mu na raspolaganju i na koje ima pravo dobivenim mandatom.

KFOR koji ima više od 6.000 ljudi i radi u koordinaciji policijom EU-a (Eulex) nedavno je dobio pojačanje 550 njemačkih i austrijskih vojnika.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost i do danas ga priznaje 90 od 193 zemalja članica UN-a, među kojima Sjedinjene Države i 22 od 27 članica Europske unije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika