04.05.2012. / 14:27

Autor: Hina

Kako govoriti o ljudskim pravima uz škabrnjski slučaj?

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić osudila je danas nedavne događaje u Škabrnji gdje su mještani prosvjedovali zbog naseljavanja romskih obitelji u njihovom susjedstvu, te istaknula da Hrvatska, želi li vrijednosti ljudskih prava propagirati u međunarodnim odnosima, to prvo treba činiti doma.

Vesna PusićVesna PusićMinistrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić osudila je danas nedavne događaje u Škabrnji gdje su mještani prosvjedovali zbog naseljavanja romskih obitelji u njihovom susjedstvu, te istaknula da Hrvatska, želi li vrijednosti ljudskih prava propagirati u međunarodnim odnosima, to prvo treba činiti doma.

U završnom obraćanju na kraju rasprave o Izvješću o provedbi službene razvojne pomoći Hrvatske inozemstvu za 2010. Pusić je naglasila da se razvojna pomoć vodi i prioritetima i odlukama na koji način sebe i svoj imidž profilira zemlja davateljica pomoći.

To su, istaknula je, prije svega teme obrazovanja, ljudskih prava, prava žena te potencijalno ili stvarno diskriminiranih skupina u društvu.

Međutim, kazala je, da bi tu politiku mogli zagovarati, propagirati i promicati u zemljama kojima dajete razvojnu pomoć, istu politika treba zagovarati, propagirati i promicati kod sebe doma, budući da ona stvara sliku zemlje i društva u svijetu, ali i odraz te slike na domaću situaciju.

"Dok imate sramotu i neprihvatljivu situaciju ili incident kakav se dogodio s dvije romske obitelji u Škabrnji, dotle se vi ne možete, bez da to osudite, pojavljivati kao zemlja koja propagira antidiskriminaciju, ljudska i građanska prava. Mi ako želimo to propagirati kroz razvojnu pomoć i sve ostalo, moramo to propagirati kod kuće i osuditi svaki takav čin i takav pokušaj, jer je inače sve ono što se radi na planu razvojne pomoći zapravo sa stanovišta zemlje besmisleno", poručila je Pusić.

Boro Grubišić (HDSSB) složio se da događaje kraj Škabrnje treba osuditi, ali ne i s njezinim stavom da takvi događaji odražavaju na sliku Hrvatske u svijetu.

"Osobno žalim i osuđujem zbog onoga što se dogodilo u Škabrnji u jednom izoliranom ekonomsko-ekološkom sporu, no takav izolirani slučaj, zbog kojega svi žalimo i kojega svi osuđujemo, ne može imati refleksiju onakvu o kakvoj vi govorite", poručio je ministrici.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
3/3/11

bljesak4, 04.05.12. 15:20

''ne može imati refleksiju onakvu o kakvoj vi govorite", poručio je ministrici.

Bože, a imamo bi zar ne,
da se splićani u lipnju
tako postave prema homoseksulcima.
tim homoseksualnošću zaraženim bićima
koja lažu, dočim usta otvore da nešto kažu !


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.05.12. 15:46

Skabrnjani imaju pravo i njih je Drzava Hrvatska ostavila na Cjedilu kad su ih Cetnici doslovno Masakrirali a nijedan nije Odgovarao....bravo za Skabrnjane..


registracija
26/12/06

capica, 04.05.12. 16:22

Da se Romi teško mogu uklopiti u društvo, to je točno. Da su radili ono što Škabrnjani kažu, vjerujem. Pa ipak, moglo se to izvesti drugačije. Romi nisu kupili zemlju, taj komad ima 78 vlasnika, znači, nemaju ga pravo koristiti. I to je dovoljno.Moglo se izvesti u skladu sa zakonom i bez buke.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika