04.05.2012. / 15:33

Autor: Hina

Clinton u Kini: Ljudska prava su "ključna"

Ljudska prava su "ključna", izjavila je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton pred kineskim čelnicima po završetku dvodnevnog "strateškog dijaloga" obilježenog razmimoilaženjima oko disidenta Chena Guangchenga.

Hillary ClintonHillary ClintonLjudska prava su "ključna", izjavila je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton pred kineskim čelnicima po završetku dvodnevnog "strateškog dijaloga" obilježenog razmimoilaženjima oko disidenta Chena Guangchenga.

"SAD i dalje postavlja pitanja o ljudskim pravima jer mislimo da su ključna u svim zemljama, a slučajevima pristupamo pojedinčano kao i specifičnim situacijama kad god je to potrebno", izjavila je Clinton.

"Ne možemo ostaviti sa strane pitanja koja nas suprotstavljaju u odnosu koji upravo gradimo u svim sektorima", naglasila je američka državna tajnica po završetku "strateškog i gospodarskog dijaloga".

Kineski državni savjetnik Dai Bingguo odgovorio je da se pitanje ljudskih prava "ne bi smjelo koristiti za uplitanje u unutarnje poslove" neke zemlje niti "ometanje odnosa među državama".

Sastanci koje je Clinton održala u Pekingu bili su međutim zasjenjeni diplomatskom krizom koja je izbila oko slijepog kineskog disidenta Chena Guangchenga koji je prošlog tjedna zatražio utočište u američkom veleposlanstvu nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora. Veleposlanstvo je napustio u srijedu, a zatim je u četvrtak neočekivano zatražio azil u SAD-u pošto je čuo za prijetnje svojoj obitelji.

On je u četvrtak uputio dramatičan telefonski poziv američkom Kongresu u kojem je izrazio želju da se osobno sastane s državnom tajnicom Clinton kako bi od nje zatražio da mu zajamči "slobodu putovanja", jer želi napustiti Kinu i s obitelji doći u Sjedinjene Države.

Kineski mediji u petak su optužili Chena da je pijun u američkim rukama i oruđe američkih političara za ocrnjivanje Kine, a posebno su se obrušili na "problematičnog" američkog veleposlanika u Pekingu Garyja Lockea koji smišlja incidente kako bi izazvao društvene nemire u Kini i narušio ugled kineske vlade.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika