05.05.2012. / 08:51

Autor: Hina

Umro reper MCA iz legendarnih Beastie Boysa

Adam Yauch, jedan od repera Beastie Boysa, obožavateljima poznatiji pod nadimkom MCA, umro je u petak u 48. godini nakon duge bitke s rakom.

WikipediaWikipediaAdam Yauch, jedan od repera Beastie Boysa, obožavateljima poznatiji pod nadimkom MCA, umro je u petak u 48. godini nakon duge bitke s rakom.

"S velikom žalošću obavještavamo da je glazbenik, reper, aktivist i redatelj Adam 'MCA' Yauch, jedan od osnivača Beastie Boysa preminuo u njegovom rodnom New Yorku nakon gotovo trogodišnje borbe s rakom", objavljeno je na internetskoj stranici Beastie Boysa.

Yauch je još u srpnju 2009. objavio da mu je dijagnosticiran zloćudni tumor žlijezde slinovnice i limfnog čvora, nakon čega je bio na operaciji i medicinskim tretmanima, među ostalim i na Tibetu. U listopadu te godine izjavio je da se osjeća zdrav i snažan te da se nada da je pobijedio bolest, no nedavno se ispostavilo da je bolest uznapredovala pa je Yauch bio prisiljen odustati od svečanosti na kojoj je grupa ove godine postala član "Rock and Roll Hall Of Fame".

Yauch je Beastie Boyse osnovao početkom 80-ih s dvojicom svojih prijatelja iz njujorškog Brooklyna, Michael Diamondom (Mike D) i Adamom Horovitzem (Adrock). U bendu je svirao bas gitaru, a pod pseudonimom Nathanial Hoernblower režirao je video spotove grupe. Uz glazbu zanimala ga je i filmska umjetnost pa je osnovao nezavisnu filmsku kompaniju Oscilliscope koja je snimala i distribuirala niskobudžetne umjetničke filmove.

Yauch je 1996. organizirao Tibetian Freedom Concert. Naime, članovi Beastie Boysa borili su se za ljudske slobode zbog čega su organizirali taj dvodnevni festival.

Preminuli basist Beastie Boysa osnovao je i zakladu koja je prikupljala novac za ublažavanje posljedica napada na SAD 11. rujna 2001.

Beastie Boyse su u početku bili punk-rock grupa koja je slijedila glazbeni pokret 70-ih, no ubrzo su se prebacili na rap, odnosno hip-hop nastupajući ranih 80-ih u manjim klubovima. U glazbene visine lansirao ih je album "Licensed to Ill" iz 1986. na kojem su objavili svoj najveći hit "Fight for Your Right (To Party)". Prodali su više od 40 milijuna ploča, njihova četiri albuma popela su se na vrh glazbenih ljestvica, a osvojili su i tri nagrade Grammy. Kao jedni od pionira hip-hop scene, imali su velik utjecaj na globalnu glazbenu scenu, ne samo u definiranju žanra već i u njegovu populariziranju.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika