06.05.2012. / 10:15

Autor: Deutsche Welle

Predsjednički i parlamentarni izbori

Srbija odlučuje o budućnosti

Danas se u Srbiji održavaju predsjednički, parlamentarni, regionalni i komunalni izbori. Predizbornom su kampanjom dominirale gospodarske teme, a ne budućnost Kosova ili članstvo u Europskoj uniji.

Europsku integracije Srbije tijekom predizborne kampanje nije tematizirao nijedan predsjednički kandidat. "Raspoloženje u narodu je diktiralo izbor predizbornih tema, a narod najviše zanimaju ekonomske teme", kaže Aleksandra Joksimović, predsjednica Srpskog centra za vanjsku politiku.

Otkako je u ožujku ove godine Srbija dobila status zemlje kandidatkinje za ulazak u Europsku uniju, ta je tema "postala prevaziđena i potpuno nezanimljiva za predizbornu kampanju".

Stratešku orijentaciju Srbije (unutar EU-a) pod znak pitanja ne dovode dva najizglednija predsjednička kandidata. I donedavni državni šef Boris Tadić (Demokratska stranka, DS) i njegov izazivač Tomislav Nikolić iz oporbene Srpske napredne stranke (SNS) žele odvesti Srbiju u EU. Njihove će stranke (kako se predviđa) biti i dvije najjače snage u novom sastavu parlamenta u Beogradu.

Samo se nekoliko stranaka pokušalo diferencirati od ostatka scene svojim zahtjevima da se Srbija odupre proklamiranom ulasku u Uniju. Između ostalih, to vrijedi za Demokratsku stranku Srbije (DSS) bivšeg premijera Vojislava Koštunice. Na predsjedničkim izborima Koštunica nema nikakvih šansi. Sve ankete upućuju na dvoboj između Tadića i Nikolića.

Kosovo se - ignoriralo

Boris Tadić je proeuropski orijentiran i njegova Demokratska stranka je još od vremena ubijenog bivšeg stranačkog šefa i premijera Srbije Zorana Đinđića (2001.-2003.) na glasu kao socijalno-liberalna i moderna. Nikolić je SNS utemeljio 2008., nakon što se odvojio od Srpske radikalne stranke (SRS) ultranacionaliste i haškog optuženika Vojislava Šešelja. Danas se Nikolića smatra umjerenim, proeuropskim nacionalistom.

Osim Europske unije, tijekom predizborne kampanje nije se spominjala ni još jedna druga tema: spor oko Kosova. Srbija i dalje odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine. Oko tog su stava više-manje sve stranke u Srbiji jedinstvene. Jedino se Liberalno-demokratska partija (LDP) (koja bi na izborima mogla osvojiti nešto više od pet posto glasova i ući u parlament) zalaže za priznanje neovisnog Kosova.

Kosovski Srbi koji posjeduju putovnicu Republike Srbije smiju sudjelovati na izborima - i na predsjedničkim i na parlamentarnim. Njihovo će glasovanje organizirati Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, na to je pristala i (albanska) vlada u Prištinu.

Beogradski politički stručnjak Dušan Janjić naglašava da je mogućnost glasovanja Srba s Kosova vladu Srbije dovelo u nezgodnu situaciju: "I kosovska vlada i oporba u Srbiji taj korak tumače kao puno priznanje neovisnosti Kosova, a tamošnju se srpsku zajednicu smatra dijasporom.

"Zabrinjavajuća je odluka kosovskih Srba da komunalne izbore organiziraju u vlastitoj "režiji" - kao da su oni još uvijek građani srpske pokrajine. Vlada u Beogradu pokušala ih je odvratiti od te ideje. Za Prištinu je to naime "provokacija koju se ne želi prihvatiti". Zbog očekivanih trzavica na dan izbora, Njemačka i Austrija su na sjever Kosva (na kojem većinu čine Srbi) poslali dodatne vojnike.

Ekonomske teme

Bez obzira na nervozu uoči glasovanja, središnje teme o kojima se odlučuje na izborima su nezaposlenost, gospodarska kriza i korupcija. Gotovo 25 posto Srba je bez radnog mjesta, stopa inflacije u proteklih 12 mjeseci iznosila je 11 posto. Nezaposlenost i inflacija su nakon posljednjih izbora 2008. toliko naglo porasli da sva aktualna predizborna obećanja u ušima građana zvuče poput izlizanih parola. Među strankama gotovo da nema nikakvih razlika u obećanjima.

Moguće je da upravo mlađi birači zbog zasićenosti takvom politikom uopće ne izađu na birališta. Od toga bi mogao profitirati Tomislav Nikolić, koji je bio u blagoj prednosti uoči samih izbora. Konačna odluka će ipak pasti u drugom krugu: između Nikolića i Tadića. Europska unija očekuje fer i poštene izbore.

"Nadamo se novom političkom vodstvu i vladi koja će biti otvorenija za regionalnu suradnju i koja će ostati na europskom putu", izjavio je europski povjerenik za proširenje Stefan Füle.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 06.05.12. 10:54

Jaka joj budćnost sa četničkim ideolozima SANU-om i SPC-om


registracija
30/12/08

csiki, 06.05.12. 11:00

Hazu , Vasa katolicka crkva zna samo za pljacku pedofiliju i da gospodari nad narodom koji tone u siromastvu


registracija
24/7/11

mrvek, 06.05.12. 11:29

csiki zar se ne sjećaš da je vaš pop skoro uhićen za pedofiliju? I nemoj biti iskompleksiran. Idi komentiraj na srpskim stranicama. Samo su vam hrvati na mislima. Hrvatsko more, hrvatska teritorija a nikad nećete imati sve to. Nemate ni kosova a uskoro nećete imati ni sandžak ni vojvodinu.
A što se tiče izbora u srbiji, dabogda pobijedio grobar Nikolić i dabogda to dovelo do građanskog rata pa da i vi malo osjetite kako je to biti ubijan, zatvaran, mučen i ponižavan.


registracija
30/12/08

csiki, 06.05.12. 11:59

Mrvek prvo ja nisam ni srbin ni ne zivim tamo, ne zelim ni hrvatsko more ni teritoriju ima lepsih na svetu ali zelim da narod na Balkanu i srbi i hrvati zive u miru a ne u zavadi. Mislite zato sto u RH nisu opet uspeli izbori mora biti tako i kod njih. Ipak ne znam zasto zelite tako nesto to ste sigurno naucili od svestenika, a sto se tice Vojvodine oni sigurno ostaje u sklopu Srbije a nek i RH daje takva prava kao madjari i hrvati sa bunjevcicam imaju a ne mrznju kao kod vas


registracija
24/7/11

mrvek, 06.05.12. 12:11

znam da nisi srbin nego mađar a to je tamo isto jer ste svi u vojvodini podguzne muhe. Okrećete se kako vjetar puše.


registracija
24/7/11

mrvek, 06.05.12. 12:12

BTW ako ne znaš pisati hrvatski odi ne neke "lepe srpske sajtove" pa tamo piši kako znaš. To ti je dokaz samo si isfrustriran. Ni ja ne idem na srpske a kamoli na mađarske stranice.


registracija
9/3/10

nostradurus, 06.05.12. 12:32

Nema dileme, biti će im isto kao i prije. Samo će neki imati nadu da je drugačije.
http://sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo
--------------------------- Članci o srpskoj ekonomiji u komi ---
http://www.standard.rs/prof.-dr-mladjen-kovacevic-neoliberalizam-u-srbiji-%E2%80%93-uspon-i-pad-1.html
http://www.standard.rs/prof.-dr-mladjen-kovacevic-neoliberalizam-u-srbiji-%E2%80%93-uspon-i-pad-2.html
http://www.standard.rs/prof.-dr-mladjen-kovacevic-neoliberalizam-u-srbiji-%E2%80%93-uspon-i-pad-3.html


registracija
30/12/08

csiki, 06.05.12. 12:50

Mrvek prvo neznam od kada smo na ti izgleda u hrvatskoj kulturi to je uobicajno drugo nisam ni madjar iako izmedju ostalog govorim i taj jezik kao i hrvatsko-srpski jezik. Ti isti madjari drzali su vas pod jarmom stoljecama i sada se igraju svama preko MOL-a ipak tesko naci ovakve kao sto ste Vi koji mrzite sve sto nije hrvatsko, to se zove fasizam. A na sajtove ne mozete ici jer sem hrvatskog ne znate ni jedan strani jezik, istina retko koji politicar zna i jedan strani jezik, no Cacic ima ce sanse da nauci madjarski ali u zatvorskom zargonu i tamo ce se prilagoditi prema ciganima


registracija
9/2/12

bobance, 06.05.12. 13:54

Mrvek I Ti nisi Hrvat. Takav recnik koriste Lojavi i Siptari. Ej covece Hrvati su u EU. Kultura govora.


registracija
9/2/12

bobance, 06.05.12. 13:55

Hazu: Gde si Siptare ljigavi!


registracija
24/7/11

mrvek, 06.05.12. 15:10

bobance vi nemate ni kosova ni mora ni ništa. Imate samo sebe i koljete se između sebe jer ste od svih izgubili.
Csiki može jedno malo natjecanje u znanju jezika i možda jedan mali test inteligencije. A istina je da mrzim sve što nije hrvatsko. A bude i Šešelj naučio nizozemski pa će onda podučiti mMladića dok tamo sere u gaće. A koji si ti kurac da ja tebi persiram? Ja persiram ljudima koje poštujem a ti nisi jedan od tih. Nisi ni blizu. Ti si samo jedno srpsko govedo kao i onaj turski sin bobance.


registracija
30/12/08

csiki, 06.05.12. 16:11

Mrvek peni Vas se usta jer istina boli. Priznaliste da mrzite sve sto nije hrvatsko sto znaci da Seselja volite jer on je Vas zemljak hrvat a inace mrznja je bolest u RH mrzite komsiju jer ima lepsu kucu mrzite priljatelja jer ima lepsu zenu kolegu jer vise zaradjuje mrzite ceo svet a i sam sebe. Niste Vi krivi za to jer od Tudjmana slusali za sve su krivi srbi i Tito od svecenika krivi su hrvati sa pravoslavnom vjerom (kakav fasisticki izraz) i citavog zivota uce Vas da mrzite


registracija
24/7/11

mrvek, 06.05.12. 16:21

csiki za početak bi mogao naučiti koristiti tipkovnicu i pisti ČĆŠĐŽ, a to što si ti nabrojao to su sve simptomi koji imaju srbi a koje ti tako zdušno braniš. Normalno da mrzim srbe jer su nam donijeli toliko zla. Ne treba meni nitko reći što su i tko su srbi. Srbi mrze sami sebe i nije ni čudo što su napali slovence, nas, bosance i šiptare. Malo vam je bilo što ste izgubili od svih pa ste išli na nejaki NATO koji vas je opametio. I da, ja se ne pjenim ni malo. Ja sam smiren i opet ti nudim malo natjecanje u jezicima i znanju. Nemam ja razloga biti frustriran poput tebe. Ja bi se ubio bi me zanimalo što se događa u Srbiji. Želim vam sve najgore i dabogda se poubijali nakon izbora a to vas i čeka nakon drugog kruga.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 06.05.12. 16:33

koga zanima ta mala TURSKA zemlja;;;;;


registracija
30/12/08

csiki, 06.05.12. 16:47

Mrvek zivim u inostranstvu i nemam hrvatsko- srpski program a i jezik mi je strani koliko jezika govorite znam jednu i stim se dicite. Vas ne zanima Srbija, sam sebe lazete sto onda komentirate ovaj clanak a ove zelje sigurno ste naucili od Vaseg svestenika, kao katolik zelite ovako nesto to vam je izraz opste kulture ako znate uopste sta znaci ovaj rec.


registracija
24/7/11

mrvek, 06.05.12. 17:19

nemoj se "peniti" pro srpski retardirani debilu. što si ti zapeo za svećenike? Jel bi volio da te neki naguzi. Zato i dolaziš na naše stranice.


registracija
24/7/11

mrvek, 06.05.12. 17:39

csiki ti jedan obično četnički provokator. Provokatori su uvijek bile pizde i kukavice. A da bi bio dobar provokator ti moraš biti pametan što ti nisi. Stalno pišeš dvije tri iste stvari i misliš da si nas zajebao. Stvarno si glup. Nego ti samo nastavi i potvrdi nam svima da ste vi srbi jadan i glup narod.


registracija
20/8/10

McCoy, 06.05.12. 17:56

mrvek, Hazu-a pod ruku pa kod lekara pod hitno, ubice te tolika mrznja...


registracija
24/7/11

mrvek, 06.05.12. 18:31

McCoy alat u ruke pa spremaj traktore pod hitno, kreće opet traktorijada.
Još jedan nepismen srbin. Od kad se u vašem jeziku dodaje crtica kod npr Hazu-a? to se piše Hazua. Jadnik


registracija
10/2/12

Hazu, 06.05.12. 20:13

mrvek i mccoy,istam majka okotila ,ista bolest........šta vam je sad,daj popijte nešto za smirenje ,barem od miligrama,izazivate se međusobno,možete pod ruku sa bobancetom ludim hahahahaha


registracija
10/2/12

Hazu, 06.05.12. 20:14

Tema je BUDUĆNOST SRBIJE koja nas u prolazu zanima,jer ipak kad imaš susjede krvoloke i kanibale,moraš zaviriti dali dobijaju terapiju i hranu kao sjev koreja redovno hahahaha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika