06.05.2012. / 11:37

Autor: Hina

Lokalni izbori u Italiji test za Montijevu vladu

Lokalni izbori održavaju se gotovo šest mjeseci nakon što je na vlast došao Mario Monti, čime je završena vladavina Silvija Berlusconija, obilježena skandalima, suđenjima i korupcijom

Mario MontiMario MontiMilijuni Talijana počeli su u nedjelju glasovati za gradonačelnike i načelnike općina na djelomičnim i lokalnim izborima koji će biti pokazatelji raspoloženja zemlje gotovo šest mjeseci nakon početka Montijeve ere.

Gotovo deset milijuna Talijana pozvano je na glasovanje koje će se produžiti do ponedjeljka. Predloženo im je 2810 kandidata za novog gradonačelnika ili novi mandat dosadašnjeg gradonačelnika u 1024 općina, od kojih 26 pokrajinskih središta.

Nekoliko važnih gradova poput Genove, Verone, Palerma, Parme, Aquile, Tarentea trebalo bi obnoviti općinska vijeća. U slučaju potrebe drugi krug će se održati 20. i 21. svibnja.

Lokalni izbori održavaju se gotovo šest mjeseci nakon što je na vlast došao Mario Monti, čime je završena vladavina Silvija Berlusconija, obilježena skandalima, suđenjima i korupcijom.

Izbori su test za sve stranke, posebice na sjeveru za populistički pokret Lige, koji je prešao u oporbu i vrlo je ukorijenjen u nekim područjima. Neki od tih čelnika koji su od borbe protiv "lopovskog Rima" napravili slogan, optuženi su za zlouporabu javnog financiranja namijenjenog stranci za osobnu korist.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika