06.05.2012. / 11:39

Autor: Hina

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

U prethodnom sazivu Skupštine Vojvodine, većinu je imala koalicija koju je predvodila Demokratska stranka (DS) koju su među ostalim činili Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV)

IlustracijaIlustracijaKao i u Srbiji, u Vojvodini su u nedjelju ujutro u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima građane ove pokrajine čeka pet glasačkih listića (umjesto tri kao u ostatku Srbije), jer Vojvođani glasuju i za pokrajinski parlament.

Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombiniranom izbornom sustavu: ukupno 60 od 120 zastupnika bira se po razmjernom sustavu, a druga polovica se bira po dvokružnom većinskom izbornom sustavu.

U prethodnom sazivu Skupštine Vojvodine, većinu je imala koalicija koju je predvodila Demokratska stranka (DS) koju su među ostalim činili Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Od demokratskih promjena 2000. tri puta su održavani pokrajinski izbori i svaki put je pobjedu odnijela takozvana proeuropska opcija, predvođena DS-om, u partnerstvu s uglavnom istim strankama.

U izborima koji se održavaju na svim razinama sudjeluje i jedina parlamentarna stranka hrvatske manjine DSHV, i to u koaliciji s DS-om Borisa Tadića.

Ukoliko ponovno pobijedi ta koalicija, DSHV računa da će imati po jednog zastupnika u Skupštini Srbije i Vojvodine, predstavnika u državnom tijelu zaduženom za pitanja nacionalnih manjina, te u tajništvu vojvođanske vlade, kao i nekoliko vijećnika u gradskim parlamentima Subotice, Sombora, Apatina, Bača i Srijemske Mitrovice.

U Vojvodini pravo glasa ima 1.735.616 birača, koji svoje biračko pravo mogu iskoristiti do 20 sati u nedjelju.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 06.05.12. 19:32

I sad "veliki" hrvati ni rijechi ?????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika