06.05.2012. / 18:40

Autor: Hina

Spimptomi nadiruće budućnosti

Putin u novi mandat, oporba u zatvor

Kako javljaju ruske novinske agencije, oporbenjaka i blogera Alekseja Navaljnog zadesila je ista sudbina, kao i još desetke prosvjednika. Novinar France Pressea vidio je na licu mjesta kako policajci s kacigama udaraju prosvjednike palicama kako bi rastjerali skup

ArhivaArhivaPolicija i pristaše oporbe sukobili su se u nedjelju u Moskvi na skupu protiv nedavno izabranog predsjednika Vladimira Putina, dan uoči njegova povratka na predsjedničku dužnost, a nekoliko oporbenih čelnika je uhićeno, po snimkama ruske televizije.

Koordinator pokreta Lijevog fronta, Sergej Udaljcov uhićen je dok je na pozornici govorio prosvjednicima okupljenim na trgu Bolotnaja, u središtu Moskve. Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti i uhićenje bivšeg potpredsjednika vlade i oporbenog čelnika Borisa Njemcova.

Kako javljaju ruske novinske agencije, oporbenjaka i blogera Alekseja Navaljnog zadesila je ista sudbina, kao i još desetke prosvjednika. Novinar France Pressea vidio je na licu mjesta kako policajci s kacigama udaraju prosvjednike palicama kako bi rastjerali skup.

Udaljcov je s pozornice izvikivao: "Nećemo otići odavde", nakon čega se desetak policajaca popelo na pozornicu i privelo ga. Mnoštvo je tada uglas uzvratilo: "Mi smo vlast".

Oporbena koalicija pozvala je pristaše da se u nedjelju okupe u "maršu milijuna" u znak prosvjeda protiv Putinova povratka u Kremlj, pod geslom "Prestani lagati i krasti", kojim smjeraju na bivšeg premijera.

Skup na kojemu se, po procjeni oporbe, okupilo više desetaka tisuća ljudi, a 8.000 po procjeni policije, počeo je oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na trgu Kalužskaja, odakle su prosvjednici u povorci pošli prema trgu Bolotnaja. Oporba je putem tražila nove izbore.

Po dolasku na trg Bolotnaja izbili su sukobi s policijom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 07.05.12. 10:17

Putin je,kol'ka - tol'ka, garancija ravnoteže u svijetu prema SAD-u! Ovo je čisti pokušaj desanta "demokracije" na Rusiju po obrascu sjeverne Afrike. Izazivanje nemira i rušenje vlasti te postavljanje podobnika iz redova tzv. prodemokratski orijentiranih. Svakako da se Putinu može zamjeriti nedostatak demokratskih procedura, no, ovdje se ipak bira manje zlo a ono je je svakako u ovom trenutku Putin!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika