06.05.2012. / 18:59

Autor: Hina

Ankete - najjače stranke gube

Izborna 'odmazda' grčkog naroda

PASOK i Nova demokracija nalaze se u koaliciji nacionalnog jedinstva od studenoga i očekivalo se da će ih gnjevni birači kazniti za nametanje oštrih mjera štednje i proračunskih rezova potrebnih kako bi se Grčka izvukla iz nezapamćene krize

ArhivaArhivaDvije stožerne grčke političke stranke koje se izmijenjuju na vlasti 40 godina, konzervativna Nova demokracija i socijalistički PASOK zabilježile su velike gubitke na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju, pokazuju rezultati izlaznih anketa pet grčkih agencija za ispitivanje javnoga mnijenja objavljenih po zatvaranju birališta.

Izlazne ankete daju Novoj demokraciji Antonisa Samarasa od 17 do 20 posto glasova. Na drugom mjestu je Siriza, koalicija stranaka krajnje ljevice s rasponom od 15 do 18 posto glasova, a PASOK Evangelosa Venizelosa tek je treći s 14 do 17 posto glasova, javlja BBC.

PASOK je osvojio 44 posto glasova na parlamentarnim izborima 2009. godine, a Nova demokracija 33,5 posto, što znači da su te dvije stranke s kombiniranih 77,5 posto glasova s posljednjih izbora pale za četrdesetak posto na ovima.

PASOK i Nova demokracija nalaze se u koaliciji nacionalnog jedinstva od studenoga i očekivalo se da će ih gnjevni birači kazniti za nametanje oštrih mjera štednje i proračunskih rezova potrebnih kako bi se Grčka izvukla iz nezapamćene krize.

Neonacistička stranka Zlatna zora mogla bi po prvi puta ući u parlament ako se izlazne ankete koje joj daju od šest do osam posto glasova pokažu točnima.

Službeni rezultati očekuju se kasnije večeras.

Grčka, koja u potpunosti ovisi o kreditima EU-a i MMF-a, sljedećeg mjeseca mora uvesti još oštrije mjere štednje, ako želi da se nastavi priliv financijske pomoći i spriječi moguće isključenje iz eurozone. Nakon dvije godine krize i dva paketa međunarodne pomoći zemlji da bi izbegla bankrot, Europska unija s velikom pozornošću prati ishode ovih izbora strahujući od političke paralize i preispitivanja mjera poduzetih da se Grčka zadrži u eurozoni.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika