07.05.2012. / 10:36

Autor: Hina

Novi francuski predsjednik

Dosta je mjera štednje

Dužnost bi trebao preuzeti do 15. svibnja, ali će se brzo usredotočiti na promjenu politike u Europi koja se odlučila na štednju nakon teške financijske krize 2008

Novi francuski predsjednik Francois Hollande, koji je na nedjeljnim predsjedničkim izborima pobijedio aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, počet će već od ponedjeljka konzultacije s međunarodnim čelnicima, posebice o svom planu poticanja gospodarskog rasta unutar Europske unije nakona godina politike štednje.

Hollandeu, koji je izabran s 51,67 posto glasova, već su u nedjelju navečer čestitke na pobjedi između ostalih uputili njemačka kancelarka Angela Merkel, američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron.

Dužnost bi trebao preuzeti do 15. svibnja, ali će se brzo usredotočiti na promjenu politike u Europi koja se odlučila na štednju nakon teške financijske krize 2008.

"Europa nas gleda. U trenutku kad je proglašen rezultat siguran sam da je u mnogim europskim zemljama došlo do olakšanja, nade, ideje da štednja više ne može biti jedina mogućnost", kazao je Hollande pred pristašama u svojem stožeru u Tulleu u jugozapadnoj Francuskoj, prije nego je krenuo za Pariz gdje je više desetaka tisuća Francuza okupljenih na Trgu Bastille slavilo povratak ljevice na vlast.

"U svim glavnim gradovima, iznad šefova vlade i šefova država, postoji narod koji se zahvaljujući nama nada, gleda prema nama i dosta mu je mjera štednje", rekao im je on.

Novoizabrani predsjednik kazao je da će njegov prvi posjet inozemstvu biti rezerviran za njemačku kancelarku Angelu Merkel. Barack Obama ga je pozvao na bilateralni susret u Bijeloj kući prije summita G8 i NATO-a predviđenih za dva tjedna u SAD-u. Hollande bi isto tako već u ponedjeljak trebao održati telefonske konzultacije sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyom.

Hollandeu je prioritet složiti se oko pakta proračunske discipline, namijenjena zaustavljanju krize eura, te mu dodati stavku o gospodarskom rastu.

"Moramo zapečatiti pakt o gospodarskom rastu radi veće kompetitivnosti", rekao je već u nedjelju navečer šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle, zauzimajući se za Hollandeovu ideju.

"Očit nam je zajednički cilj: obnoviti europsku ekonomiju kako bismo ostvariti trajan gospodarski rast", dodao je Jose Barroso, predsjednik Europske komisije.

Hollande mora poraditi i na formiranju vlade, posebice odabira premijera. Njegov stožer je pozvao Francuze da "potvrde, prošire" pobjedu socijalističkog bloka na parlamentarnim izborima 10. i 17. lipnja, dok desnica upozorava na pretjeranu koncentraciju vlasti.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 07.05.12. 20:02

Tako je,nema štednje,novca ima koliko hoćeš,samo luđaci zatvorili pipu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika