07.05.2012. / 10:37

Autor: Hina

Tko će vodit Srbiju

Miloševićev socijalist najveći dobitnik izbora

Po ocjenama iznesenim u panel raspravi agencije Tanjug, najveće iznenađenje izbora je koalicija oko Socijalističke stranke Ivice Dačića, nekadašnjeg Miloševićevog siradnika, koja osvaja više od 15 posto glasova, a moguće je da, unatoč očekivanjima, izvan vlade ostane LDP Čede Jovanovića

Prema konačnoj procjeni rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji, koju je u ponedjeljak objavio Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koalicija oko oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića osvojila je 73 zastupnička mandata, a slijedi koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića sa osvojena 68 mandata u srbijanskom parlamentu.

Po konačnoj procjeni, koja ne uključuje glasove s glasačkih mjesta na Kosovu, a koju je u Tanjugovom pres centru objavio programski ravnatelj CeSID-a Marko Blagojević, s 45 osvojena mandata slijedi koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića.

Po 20 mandata su, po riječima Blagojevića, osvojili Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i koalicija ''Preokret'' okupljena oko Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića.

Slijede manjinska lista Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora sa pet osvojenih mandata, te sa po jednim osvojenim mandatom manjinske liste ''Nijedan od ponuđenih odgovora'', ''Sve zajedno'' i ''Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr. Sulejman Ugljanin''.

Blagojević je rekao kako konačna procjena ne uključuje glasove s Kosova, jer je prebrojavanje tih glasova u južnosrbijanskim mjestima Raškoj i Vranju počelo tek oko tri sata ujutro, ali da je raspored glasova između stranaka takav da, kakvi god bili rezultati glasovanja na Kosovu, oni neće bitno utjecati na raspored snaga u novom sazivu srbijanskog parlamenta. Dodao je kako, bez obzira na opredijeljenost birača s Kosova, Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja i desničarska lista ''Dveri'', koje su blizu izbornog praga od pet posto za ulazak u parlament, ne mogu čak ni uz pomoć glasova s Kosova prijeći pet posto te da je, po procjeni CeSID-a, izvjesno da ove dvije stranke ne ulaze u parlament.

Borba Tadića i Nikolića

Politički analitičar Jovo Bakić u izjavi za RTV Srbije je ocijenio da prvi preliminarni rezultati predsjedničkih i parlamentarnih izbora pokazuju da će Demokratska stranka ponovo okupiti vladajuću koaliciju te da vrlo mala razlika u glasovima od oko 1 posto između DS i Srpske napredne stranke pokazuje da naprednjaci nemaju nikakvu mogućnost formirati novu vladu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović ocijenio je za RTS da je najveći dobitnik izbora Ivica Dačić i koalicija okupljena oko njegove Socijalističke stranke (SPS-JS-PUPS), što zajedno s rezultatima DS-a pokazuje da vladajuća koalicija može imati velik broj očekivanih mandata. Orlović je dodao da se sada sve dalje usmjerava na drugi izborni krug predsjedničkih izbora u koji, prema preliminarnim rezultatima, idu kandidat DS Boris Tadić i SNS Tomislav Nikolić.

Analitičar Milan Nikolić ocijenio je za RTV Srbije da će, ako izlaznost na izborima bude oko 60 posto, Srpska napredna stranka (SNS) biti pojedinačno najjača stranka, ali da će Demokratska stranka (DS) oformiti koaliciju koja će imati minimalnu prednost nad koalicijom oko SNS-a. "Element koji će definirati vlast je koalicijski kapacitet i vladu će formirati onaj tko bude imao veći kapacitet za to", rekao je Nikolić.

U svojim prvim ocjenama agencija Reuters pridružuje se stajalištu da će Demokratska stranka imati šansu formirati koalicijsku vladu. Rezultati po kojima je, prema projekcijama CeSID-a, DS osvojio 24,7 posto glasova, a SNS 23,5 posto glasova ukazuju na to da DS ima šansu reformirati svoju koaliciju nizom manjih stranaka uključujući socijaliste bivšeg čelnika Slobodana Miloševića, smatra Reuters napominjući da Nikolić, kojega Zapad doživljava kao Miloševićeva duhovnog sljednika, sada također tvrdi mu je cilj ulazak Srbije u EU.

Izbori, po ocjeni srbijanskih analitičara, ne mogu dovesti u pitanje približavanje Srbije europskim integracijama s obzirom da među strankama, ali i u biračkom tijelu postoji dosta širok koncenzus o putu Srbije ka EU. "Prvi put najmanje dvije trećine stranaka koje će ući u parlament zastupaju manje više slične stavove kada su u pitanju prioriteti, a prije svega EU", rekao je u Tanjugovoj panel raspravi bivši veleposlanik u Njemačkoj Ognjen Pribićević dodavši da postoji dosta stabilna situacija što se tiče eurointegracija.

Po ocjeni direktora Centra za nove politike Vladimira Todorića, jedan od glavnih ciljeva prošle vlade - status kandidata je ispunjen, pa će nova vlada "imati mnogo bolje startne pozicije, što ne znači da će imati lak zadatak". Po riječima Todorića, Srbija svoj vanjskopolitički kredibilitet može najviše potvrditi jačanjem svog mjesta u regiji, a u tome će, kako je rekao, prioritet biti dijalog i normalizacija s Kosovom bez priznanja.

U raspravi je rečeno da bi se nastavak dijaloga s Kosovom mogao očekivati u rujnu te da će u odnosima Srbije s EU na dnevni red doći i preduvjeti za poglavlja 23 i 24, borba protiv korupcije i pravosuđe. Što se tiče korupcije, procjena je da će na prvom mjestu biti istraživanje spornih privatizacija, dok je u reformi pravosuđa neophodno uspostaviti transparentan mehanizam za ocjenjivanje rada sudaca i jasne kriterije za procjenu rada sudstva.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 07.05.12. 10:51

Ma da, svi su za ulazak u EU, ali bez priznavanja Kosova!

To je nešto kao i jare i pare ili hebali bi se ali da ne u....!

Ali neće moći tako, biti će ili EU ili ne Kosovo, već ništa!


registracija
24/7/11

mrvek, 07.05.12. 12:26

neće oni u EU tako skoro. EU ni ne treba takve zaostale divljake. Nisu primili njihovu majku Tursku pa neće ni njih. Treba ih ograditi dok se sami ne istrijebe.


registracija
26/9/09

Sulc, 07.05.12. 12:47

A kakvi su to "prvi preliminarni rezultati"? Pa ili su prvi ili su "preliminarni" jer je to jedno te isto! Ovaj "noble" izraz odlično odslikava stanje društva u Srbiji danas, kao i mnogi drugi primeri. Pretplatnicima kablovskih distributera u Srbiji juče je tako bilo uskraćeno gledanje programa HRT1 jer je "veliki brat" u vidu famozne RRA to naložio zbog navodnog kršenja predizborne tišine. Nije mi jasno kako na primer "Vrtlarica" krši predizbornu tišinu u Srbiji a dobro je poznato da HRT1 i bosanski OBN nisu televizije iz Srbije pa s tim u vezi i ne podležu domaćim izbornim zakonima. Takođe nijednoj drugoj televiziji iz susednih zemalja nije bilo zabranjeno emitovanje iako su i one izveštavale o izborima u Srbiji. Intelektualci iz Hrvatske, ako ih ima, zbog ovakvih primera trebali bi se ozbiljno zamisliti o stepenu demokratije u Srbiji i karakterom Tadićeve vlasti...


registracija
10/2/12

Hazu, 07.05.12. 16:19

mrvek,javi se bobance te voli hahahahaahaaaaaaaaa


registracija
30/12/08

csiki, 08.05.12. 11:23

Sulc svaka TV, radio, stampa itd koji se distribuje u Srbiji ili bilo kojoj drzavi treba se prilagodi prema zakonu doticne zemlje. RH nema ovakvih problema jer oni ne emituju programe Srbije je oni su nepozeljni. Za vreme prekida emisije RTH gledaoci mogli gledati emisiju RTH2 i ostale emisije sa teritorije RH a u Hrvatskoj to je onemoguceno valjda se boje od neke istine


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika