07.05.2012. / 13:38

Autor: Hina

Milanović s Orbanom i o MOL-u?

Hrvatski premijer Zoran Milanović započeo je u ponedjeljak u Budimpešti razgovore sa svojim domaćinom, predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom, koji bi trebali obuhvatiti bilateralne odnose, suradnju unutar EU-a, potencijale za provedbu inicijativa od zajedničkog interesa na području energetike i infrastrukture kao i stanje u regiji.

Viktor OrbanViktor OrbanHrvatski premijer Zoran Milanović u jednodnevnom je posjetu Mađarskoj tijekom kojeg se susreo sa predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom. Razgovori bi trebali obuhvatiti bilateralne odnose, suradnju unutar EU-a, potencijale za provedbu inicijativa od zajedničkog interesa na području energetike i infrastrukture kao i stanje u regiji.

Nakon svečanog dočeka pred zgradom mađarskog parlamenta i intoniranja himni dviju zemalja, dvojica su se premijera uputila na razgovore koji bi trebali trajati oko sat vremena nakon čega će se obratiti novinarima.

Odnosi dvije zemlje tradicionalno su dobri i prijateljski, što je Mađarska posebno pokazala tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2011. kada se snažno zalagala da se hrvatski pristupni pregovori završe do kraja njezina predsjedanja, te time što je bila druga zemlja EU-a koja je ratificirala hrvatski Ugovor o pristupanju, 13. veljače ove godine.

Upravo je premijer Orban tijekom šestomjesečnog predsjedanja Unijom u više navrata i u Bruxellesu i u Strasbourgu, ali i tijekom nekih svojih bilateralnih posjeta, upozoravao kako je potrebno s Hrvatskom dovršiti pregovore. Premijer Milanović će mu, kako se očekuje, zahvaliti na toj velikoj potpori.

Tijekom razgovora dvojica premijera mogla bi dotaknuti i probleme vezane uz odnose dvaju najvećih dioničara u Ini, hrvatsku vladu i MOL, budući je mađarska država vlasnica četvrtine dionica MOL-a.

Kada se radi o regiji, vjerojatno će neizbježno biti riječi i o rezultatima nedjeljnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, ali i drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj te prijevremenih parlamentarnih u Grčkoj.

Osim sastanka s mađarskim premijerom, predsjednik hrvatske vlade susrest će se i s Laszlom Koeverom, predsjednikom parlamenta i privremenim vršiteljem dužnosti predsjednika Mađarske, te s predstavnicima hrvatske manjine - predsjednicima Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika