07.05.2012. / 14:18

Autor: Nacional.hr

'Krajnji je čas za smjenu Uprave HRT-a'

"Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novi programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosjek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji", zaključuju na kraju udruge

Traži se smjena Uprave HRT-aTraži se smjena Uprave HRT-aGrupa nevladinih udruga među kojima su hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava, Centar za mirovne studije i Documenta poslali su prosvjedno pismo kojim se osvrću na prijetnje otkazom uglednim novinarkama HTV-a i aktivisticama Hrvatskog novinarskog društva, Maji Sever i Elizabeti Gojan.

Ističu kako je opomenu pred otkaz Elizabeti Gojan zbog izjava u jednim dnevnim novinama te opomenu pred otkaz Maji Sever zbog tri mjeseca stare emisije Hrvatska u živo, potpisao je član Uprave HRT-a Marko Ugarković koji je i sam prije mjesec dana dao ostavku na to mjesto.

"Na sve probleme na koje ogranak HND-a pri HTV-u te Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju, Uprava ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike. Moramo konstatirati kako obećanja koja su dobivena od Ministarstva kulture ali i više članova Odbora za medije Hrvatskog sabora za preuzimanjem političke odgovornosti i rješavanjem krize na HRT-u na uglavnom još nisu ni približno ispunjena, dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a sve dublje urušavaju", ističu u pismu.

Upravo zbog svega navedenog od Ministarstva kulture te Odbora za medije Hrvatskog sabora traže da zaštite novinarske slobode na HTV-u i razriješe krizu upravljanja.

"Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novi programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosjek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji", zaključuju na kraju udruge.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 07.05.12. 16:23

Drang nach HRT! Tipična boljševička predigra za javnost, sotonizacije svih koji ne misle kao oni kako bi se u medijski pripremljenoj atmosferi skidale glave i upražnjavala mjesta za nove podobnike. Diskurs sličan 1971. ili 2000. prilagođen demokratskim, po njima nažalost, okolnostima! Inače bi ulijetali sa cevima!

Tko to zaziva novu upravu? HND i Duka, Latin i Šprajc, Zovko i Rotim, Kosanović, Stanković i Ban-Leskovar? Gdje je udbašica Mirjana Rakić? Vraća li se Mirko Galić?

Po kojem to ključu, novinari koji zadnjih 10-ak godina samo pljuju po Hrvatskoj i svemu hrvatskom, zavređuju čelna mjesta na HRT-u? Tko bolje i učestalije pljuje, možda? Pa nije valjda da u Hrvatskoj nema niti jedna lijepa i pozitivna priča, vašeg vremena dostojna?!


registracija
6/4/12

elem, 07.05.12. 16:34

Navedi Zvonko bar jednu emisiju ili intervju gdje su dotični novinari pljuvali sve što je hrvatsko. Najbolje da se vrati *poštenjačina* Vrdoljak.

Znaš li ti Zvonkec tko je rekao onu poznatu misao:
* Po rođenju sam čovjek, a slučajno sam francuz*.
Dakle, poanta i naglasak je na prvom dijelu rečenice.


registracija
16/6/10

nosonja, 07.05.12. 18:08

Zvonko,HRT je drek ali naspram tebe je mala beba.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 07.05.12. 18:21

Svima je jasno da je HRT kriminaogena udruga koja štiti određene političke skupine mafijaša. Šta čeka Milanović i njegova vlada? Razumijem ak' su i njegovi umješani.Moram dodati,da HRT SRANJE dugi niz godina ne gledam.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 07.05.12. 18:44

Kad će se stati za vrat kriminalcima s HRTa?


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 07.05.12. 20:37

Zvonko skoro svaki put me razocaras,ali sada si presao svaku mjeru.Izgleda da jos uvijek places za HDZ-om?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika