07.05.2012. / 16:09

Autor: Hina

EK očekuje da Grčka provede dogovoreni program štednje

Europska komisija očekuje da Grčka provede dogovorene reforme i preuzete obveze i nakon što su na parlamentarnim izborima dvije stranke koje su podržale drastične mjere štednje izgubile većinu u parlamentu.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoEuropska komisija očekuje da Grčka provede dogovorene reforme i preuzete obveze i nakon što su na parlamentarnim izborima dvije stranke koje su podržale drastične mjere štednje izgubile većinu u parlamentu.

"Komisija očekuje od buduće grčke vlade da poštuje svoje obveze preuzete u okviru programa pomoći i spremna je u tome pomoći vladi u Ateni", izjavila je glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde-Hansen.

Dvije vodeće grčke stranke koje su podržale paket mjera štednje, Nova demokracija (desnica) i PASOK (socijalisti), osvojile su tek 149 od 300 mjesta u parlamentu i više nemaju apsolutnu većinu.

Pet stranaka koje se protive štednji a uspjele su prijeći prag od tri posto za ulazak u parlament, uključujući i neonacističku stranku koja je prvi put ušla u parlament, osvojilo je 151 mjesto, ili nešto više od polovine.

Amadue Altafaj, glasnogovornik povjerenika za monetarne i ekonomske poslove Ollija Rehna, rekao je da je drugi program pomoći Grčkoj dogovoren s tadašnjom vladom i da se sada očekuje da te obveze budu provedene.

Grčka je s EU-om i MMF-om u veljači dogovorila novi paket pomoći, koji bi joj, ako bude proveden, omogućio da se do 2015. godine vrati na financijska tržišta.

Grčki konzervativni čelnik Antonis Samaras čija je stranka Nova demokracija u nedjelju osvojila najveću relativnu potporu birača, počeo je tražiti partnere za koaliciju koja bi nastavila reforme dogovorene s eurozonom i Međunarodnim monetarnim fondom, a koje su uvjet nastavka pružanja novčane pomoći Ateni.

Bez sredstava EU-a i MMF-a Grčka bi prestala otplaćivati dugove, a neki političari vjeruju kako bi to značilo i grčki izlazak iz eurozone i Europske unije.

No sastavljanje koalicijske vlade koja će poduprijeti reforme možda se pokaže teško jer su glasači u nedjelju kaznili dvije vodeće stranke koje su u zamjenu za financijsku pomoć pristale na znatna ograničavanja plaća i potrošnje.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika