07.05.2012. / 18:42

Autor: Hina

Merkel čeka Hollandea "širom otvorenih ruku"

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u ponedjeljak važnost proračunske stege u Europi i rasta koji će se temeljiti na strukturnim reformama, a ne na zaduživanju, nakon izbornog poraza francuskih i grčkih politika koje su se zauzimale za mjere štednje, dodavši da će novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea u Berlinu dočekati "širom otvorenih ruku".

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u ponedjeljak važnost proračunske stege u Europi i rasta koji će se temeljiti na strukturnim reformama, a ne na zaduživanju, nakon izbornog poraza francuskih i grčkih politika koje su se zauzimale za mjere štednje, dodavši da će novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea u Berlinu dočekati "širom otvorenih ruku".

Merkel je na francuskim predsjedničkim izborima željela pobjedu bliskog suradnika na europskim pitanjima Nicolasa Sarkozyja, ali je dočekala uspjeh Franocisa Hollandea koji rješavanje krize u eurozoni zagovara poticanjem razvoja umjesto rigorozne štednje kakvu potiče Njemačka.

Kancelarka Merkel je poruku Sarkozyju zahvalivši mu na suradnji i ocijenivši da "odgovori koje je Europa pronašla za svoje probleme nose njegov potpis". Novoizabranog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea dočekat ćemo "širom otvorenih ruku" kada dođe u posjet Njemačkoj, planiran nakon primopredaje predsjedničke dužnosti, rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

No bila je nepopustljiva u vezi s europskim proračunskim paktom kojemu Hollande želi dodati poglavlje o rastu.

"O ugovoru o fiskalnoj disciplini ne može se pregovarati", uporno je isticala konzervativna kancelarka. "Ne možemo nakon svakih izbora o svemu ponovo pregovarati" jer u takvim okolnostima Europa ne može funkcionirati, kazala je. Ako se o tom ugovoru bude ponovo pregovaralo na zahtjev Francuske, onda bi i "Grčka mogla zatražiti ponovno pregovaranje" o planu štednje koji mora provesti u zamjenu za međunarodnu pomoć, argumentirala je Merkel.

U vezi s grčkim izborima koji šalju poruku o svekolikom odbacivanju mjera štednje i na kojima dvije proeuropske stranke nisu dobile većinu, Merkel je priznala da je stanje "teško". No ponovila je kako je usprkos svemu "iznimno važno nastaviti programe započete u Grčkoj".

U pogledu Hollandeovih prijedloga o tome da bi u europski fiskalni pakt trebalo ugraditi odredbe o rastu, glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je ranije na konferenciji za novinare da Njemačka ne želi "rast putem deficita, nego rast putem strukturnih reformi". To znači da Njemačka želi promicati put koji je sama odabrala i reforme tržišta rada koje je započeo bivši kancelar Gerhard Schroeder, objasnio je. "Rast nije novo pitanje, nego drugi stup naše fiskalne politike i to ne samo od jučer", dodao je.

U svom pobjedničkom govoru u nedjelju navečer, novoizabrani francuski predsjednik je odmah izrazio spremnost da "europskoj građevini da dimenziju rasta, zapošljavanja, napretka i budućnosti", a Berlinu i ostalim europskim partnerima poručio je da "štednja više ne može biti sudbina".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika