Objavljeno u Nacionalu br. 860, 2012-05-08

Autor: Ivan Pandžić

Tihi udar na lokalnu državu

Kukuriku vlada, kojoj je decentralizacija bila jedna od osnovnih stavki u programu, nije se ni potrudila ispuniti svoju obvezu savjetovanja o tim rezovima s lokalnom upravom. Jednostavno su osnovnom školstvu odrezali 37 milijuna, srednjem 18, domovima za stare 27, zdravstvenim ustanovama 16, vatrogascima 12, centrima za socijalnu skrb 4 milijuna kuna

Slavko Linić - odrezao gradovima novih 112 mil. kunaSlavko Linić - odrezao gradovima novih 112 mil. kunaPremda je Vlada u prva tri mjeseca ove godine dala čak 130 milijuna više za svoje zaposlene, uspjeli su i uštedjeti 112 milijuna bez puno sindikalnog protivljenja i medijske pozornosti. Opet se radi o starom i već dugi niz godina iskušanom receptu da se uštede i porezne izmjene prebace na leđa županija, gradova i općina. Prošlog tjedna prihvaćen je program za tzv. decentralizirane funkcije, odnosno one djelatnosti kojih se centralna država odrekla u korist lokalne. Ovisno o gradu i županiju, radi se o osnovnom i srednjem školstvu, socijalnoj i zdravstvenoj skrbi, domovima za starije i vatrogastvu. Sve bi to zajednički trebale sufinancirati država i lokalna uprava, a onda je Vlada samo odrezala stavku za 112 milijuna kuna početkom svibnja. Kako su proračuni kod gradova doneseni u prošlom prosincu, svi su planirali barem isti iznos kao i prošle godine.

I to zato što je bivša vlada dala takve smjernice. Problem nastaje jer su, primjerice, vatrogasci kolektivnim ugovorima vezani s lokalnom upravom, ustanove su donijele svoje planove poslovanja, škole počele obnovu i ulaganja. Program se počeo provoditi kako je i zacrtan. Sada će jednostavno nedostajati 112 milijuna, a sav bijes neće se iskaliti na Vladi, nego na lokalnoj upravi koja formalno upravlja tim funkcijama. Ako ne žele nezadovoljstvo u svom dvorištu, gradonačelnici i župani sada bi trebali napraviti rebalanse proračuna i povećati svoj udio financiranja, kako bi pokrpali rupu koju je naprasno napravila država. Kukuriku vlada, kojoj je decentralizacija bila jedna od osnovnih stavki u programu, nije se ni potrudila ispuniti svoju obvezu savjetovanja o tim rezovima s lokalnom upravom. Jednostavno su osnovnom školstvu odrezali 37 milijuna, srednjem 18, domovima za stare 27, zdravstvenim ustanovama 16, vatrogascima 12, centrima za socijalnu skrb 4 milijuna kuna.

Kad bi Vlada javno objavila da će smanjivati plaće vatrogascima ili rezati ulaganja u škole, to ne bi naišlo na odobravanje javnosti. Ovako, tiho, kroz teško razumljive i komplicirane decentralizirane funkcije - učinjeno je isto, ali s mnogo manje štete za imidž. Svojevrstan je apsurd da je u Kukuriku proračunu planirana tek četvrtina plaća za djelatnike koji izdaju građevinske dozvole i koji su nakon 2007. prepušteni lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Za razliku od namjerno rezanih decentraliziranih funkcija, radi se o grešci.

Jednostavno su zaboravili da je HDZ novac planirao samo za prva tri mjeseca jer su bili izbori, te da trebaju povećati iznos. Ipak, i ta greška pokazuje da je lokalna uprava koja predstavlja državu "na terenu" i ovoj, kao i prethodnim vladama, zadnja rupa na svirali.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 08.05.12. 09:05

Gradovi? Pa imamo u našoj državi gradova koji ne zadovoljavaju ni status većeg sela.
A zaposleni u tim gradovima sve rođaci, prijatelji i slično.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika