Objavljeno u Nacionalu br. 860, 2012-05-08

Autor: Ivan Pandžić

Nakaradni kritetiji RH

Majka za zločince, maćeha za nevine

"Posredno sam upozoren da meni neće biti podmireni troškovi jer Džanko nije bio general Franje Tuđmana. Meni je skandalozna odluka suda jer je svima ostalima podmiren trošak branjenja generala. Džanko se uspio osloboditi bez suradnje s državom ne prebacujući odgovornost. Ispada da država plaća samo onima optuženima, a oslobođeni ih ne zanimaju", kaže odvjetnik Boban

Nenad Boban ostat će jedini odvjetnik kojem nije plaćena obrana generalaNenad Boban ostat će jedini odvjetnik kojem nije plaćena obrana generalaNenad Boban, odvjetnik umirovljenog general bojnika Luke Džanka, ostat će, čini se, jedini odvjetnik kojeg država neće platiti što je pred istražiteljima Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu uspio obraniti svog klijenta. Vrhovni sud je prošlog mjeseca odbio njegovu žalbu u postupku koji traje već devet godina i u kojemu traži mizernih 160.000 kuna od države. Iznos je mizeran kad se prema neslužbenim informacijama zna da je dosad za obrane generala u Haagu potrošeno više od 160 milijuna kuna. Trošak odvjetnika, od generala Tihomira Blaškića pa do generala Ante Gotovine, inače se u državi smatra tajnom i javnost nikada nije vidjela račune. S druge strane, imamo slučaj Džanka koji se još 2003. uz pomoć svog odvjetnika Bobana uspio obraniti i ne doći u sudnicu.

Država odbija podmiriti taj trošak s argumentom da ne postoji ugovor, iako je Općinski sud naredio podmirenje. Županijski sud je poništio presudu, a sada je Vrhovni sud potvrdio njegovu odluku. "Posredno sam upozoren da meni neće biti podmireni troškovi jer Džanko nije bio general Franje Tuđmana. Meni je skandalozna odluka suda jer je svima ostalima podmiren trošak branjenja generala. Džanko se uspio osloboditi bez suradnje s državom ne prebacujući odgovornost. Ispada da država plaća samo onima optuženima, a oslobođeni ih ne zanimaju", kaže odvjetnik Boban. On će nastaviti pravnu bitku i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Alternativa bi bila da od Džanka naplati traženi iznos, ali to ne želi učiniti jer hoće da se na njega primjenjuju isti kriteriji kao i na ostale odvjetnike.

"On mi je bio i nadređeni u ratu i radije ću biti gladan nego mu otkidati od mirovine", zaključuje Boban. Luka Džanko je bio general na južnom bojištu, sudjelovao je u operacijama u Bosni i Hercegovini, te operacijama Maslenica i Bljesak. Bio je osumnjičen da je na južnom bojištu kršio humanitarno pravo, ali su ga istražitelji oslobodili krivnje nakon predočenih dokaza.

Komentari

registracija
23/1/12

miki2, 08.05.12. 11:34

u ovoj državi su policajci maskirani a lopine šeču okolo nasmijani, sretni i uzdignuta čela!


registracija
11/1/10

fluid, 08.05.12. 12:12

O takvim zakonima i takvom pravosuđu pišem ! Tumačenje i provođenje hrvatskih zakona,je van pameti.Zaista nemože svatko biti sudac ni pravnik,to je točno,ali je točno i to da je nevjerovatno šta sve čitamo u svezi presuda i sudovanja.Mišljenja i presuda sudova su toliko glupe, od slučaja do slučaja,da jednostavno normalnom čovjeku pamet staje.Pitanje je da li je zaista u pitanju glupost,neznanje ili mito i korupcija.Pa i od strane same države.Pravo i pravda ne stoluju u Hrvatskoj,to je definitivno.Ne štitim odvjetnika ,iz razumljivih razloga(pa neka se sam brani-odvjetnik je ) no ako on kao takav nemože istjerati pravdu u Hrvatskoj ( a ne vjerujem da je nesposoban),možemo biti sigurni u "pravnu zaštitu" i" pravednost" pravnog sustava za "male građane".Toliko je trulo u državi Hrvatskoj,da je teško kročiti putevima hrvatske demokracije u budućnost.Jednom riječju,katastrofa.Kruna svega pravosudnog licemjerja biti će u potpunosti razvidna na kraju Sanaderove balade i izricanja kazni.Kao i povrat ukradenoga i protuzakonito stečenoga.Dočegat ćemo i to a to će biti totalni poraz pravnoga sustava u Hrvatskoj.Na jako dugačak rok u budućnosti.


registracija
11/1/10

fluid, 08.05.12. 12:20

Juče sam gledao emisiju o presudi za odgovornost u Austriji,kada je izgorio vlak sa 123 putnika u Alpama.I pored utvrđenih propusta i pogrešaka te utvrđene odgovornosti za nastalu katastrofu,austrijski sud je presudio kako nitko nije kriv ! Gledam to sa nevjericom i pitam se živimo li mi na Marsu ili u nekom paralelnom svemiru gdje je nelogičnost,u stvari ,logika !?Zar toliko dijametralno suprotno zdravom razumu,može postojati nešto što se naziva pravo i pravda? Kako god bilo,naše pravosuđe se itekako uklapa u opće trendove pravednosti a koje su sve samo ne ono za šta bi trebali poslužiti.Neznam šta uopće reći i kakav komentar dati na tu količinu pravničke nelogičnosti i nemorala.Nekažnjavanje za odgovornost,je čisti podsticaj za buduće kazneno djelo potencijalnih sudionika.Što sprečava buduće kazneno djelo neodgovornosti?Ništa ne stoji na putu kaznenim djelima,jer je primjena pravednosti i prava,apsolutno zloupotrebljena nemoralom i izvrtanjem činjenica.I to upravo od onih koji su pozvani i postavljeni da štite pravdu.Sumrak civilizacijskih dosega.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika