Objavljeno u Nacionalu br. 860, 2012-05-08

Autor: Sandra Bartolović

Dragutin Lesar

Neoliberali vladaju, banke gospodare

Šefu laburista i njegovoj stranci jedino raste popularnost u javnosti, a on govori da nije populist i da Milanović vodi neoliberalnu vladu koja će sve rasprodati

'Linić je priznao da je
Vlada krizu prebacila
na građane, nadajući
se narodnoj 'tko prizna,
pola mu se prašta'''Linić je priznao da je Vlada krizu prebacila na građane, nadajući se narodnoj 'tko prizna, pola mu se prašta''Među ozbiljnim akterima domaće političke scene Dragutinu Lesaru i njegovim laburistima jedinima među građanima raste popularnost, što je stranku smjestilo na treće mjesto po jačini, nakon SDP-a i HDZ-a, a Lesara na drugo mjesto iza šefa države, pa mu i premijer Zoran Milanović gleda u leđa. Lesarovi kritičari njegov će uspjeh pripisati demagogiji i populizmu, a on svoj rast i utjecaj nalazi u svakodnevnom osobnom kontaktu s građanima i akcijama poput najnovije "Pitajte vladu", u kojoj prikupljaju pitanja građana koje će laburistički zastupnici u njihovo ime postaviti ministrima, a odgovore koje dobiju proslijediti na njihovu kućnu adresu. Lesar kaže kako mu je od vlastitog puno važniji rast stranke koja se sve više uspijeva isprofilirati kao zaštitnica radnika, malih i obespravljenih. Više ne bježi ni od razmišljanja da narod, koji sve teže živi, pozove na ulice.

Što mislite o socijaldemokratskoj vladi koja pod okriljem noći šalje specijalce na radnike?

- Teško je govoriti o socijaldemokratskoj vladi ako njen prvi čovjek za sebe kaže da je liberal. Dakle, očito je riječ o liberalnoj vladi, a potezi koje vuku u ekonomiji ukazuju da je to neoliberalna vlada. Primjer Jadrankamena je pokazivanje mišića i zastrašivanje radnika. Naravno da država mora provoditi zakone i policija mora štititi zakonitost, ali onda se nameće pitanje kako država, policija i DORH nisu reagirali kada su počele stizati prve prijave o kriminalu i čudnim događanjima u toj firmi. To je isti scenarij kao i u Kamenskom, kao i desecima drugih slučajeva, gdje se stvari otežu na godinu ili više, a dugovi narastu toliko da je "stečaj jedini izlaz". Bilo bi zanimljivo vidjeti popis svih takvih tvrtki i koja banka stoji iza. Imamo i aferu Planinska u kojoj je jedan mesar državi posredstvom Hypo leasinga prodao nekretninu za 20 do 30 milijuna iznad stvarne cijene. Mene zanima bi li Hypo leasing kupio nekretninu po tako napuhanoj cijeni da nije unaprijed znao kome će je prodati. Kako je moguće da DORH vodi istragu protiv onoga tko je prodao i onoga tko je kupio, a Hypo leasinga nema nigdje? Ako je to kriminal, onda je i Hypo leasing sudjelovao u tom kriminalu.

I kako vi to objašnjavate?

- Ni u jednoj situaciji nitko se nije usudio dirati u Hypo leasing jer su svjesni koliko je toga iza. Kada bi tu kockicu srušili i oni sami bi počeli padati. Banke su zagospodarile ovom državom, što na legalan, što na sumnjiv način. Činjenica da se ni u jednom slučaju nije išlo ni na jednu banku meni govori samo to da je država u dužničkom ropstvu prema tim bankama i na djelu imamo spregu bankarskog lobija s političkom elitom.

Evo, Linić prijeti bankama raznim porezima.

- To je tek najava i vidjet ćemo ako takav zakon ikada dođe pred nas što će s njim biti. Daleko učinkovitije bi bilo kada bi država, kad već na slučajevima poput Planinske ili Jadrankamena istjeruje stvari, već tu otvarala priču s bankama. Jedno je uvođenje poreza na nekretnine, a drugo utvrđivanje kaznene odgovornosti.

S bankama ste ratovali i zbog kredita u švicarcima?

- Naravno, jer su se kod svojih banaka majki zaduživali u eurima, na što su plaćali do dva posto kamata, a onda su taj novac unosili u Hrvatsku, davali ga za sedam do devet posto kamata i vezali na švicarac. Kako se to zove, tko im je to omogućio, tko nije na vrijeme intervenirao, a tko ni danas ne želi razgovarati o tome da se devizna klauzula zabrani?

Ali SDP je još u opoziciji napisao zakon za oporezivanje ekstrakamata?

- Riječ je o ekstraprofitu koje banke ostvaruju u Hrvatskoj, ali sada kada je SDP na vlasti, nitko o tom zakonu nije ni zucnuo. Naravno da banke idu tamo gdje ostvaruju ekstrazaradu, a u Hrvatskoj je riječ o iznimno visokoj stopi. Samo što se kod nas to zove "stvaranje poduzetničke klime", za što se postavljaju četiri zahtjeva – socijalni mir, da ne bude štrajkova i industrijskih akcija, što niža cijena rada, koja se ostvaruje raskidanjem kolektivnih ugovora, lako dostupna i jeftina komunikacijska infrastruktura, i što niži ekološki standard. Iza toga ide napad na javni sektor, školstvo, zdravstvo i mirovine, sa zahtjevom za smanjenje izdvajanja za njih. I na kraju, dolazi zahtjev da sve privatiziramo, bilo direktnom prodajom, bilo javno-privatnim partnerstvom, što je najveće zlo koje će se Hrvatskoj dogoditi, outsourcingom i koncesijama na već postojeće. To su tri točke novog oblika korupcije s kojom ćemo se tek suočiti, u kojoj će se mlatiti pet puta više novca nego u Fimi mediji i sličnim aferama. Na taj će način u Hrvatskoj na indirektan način biti sve privatizirano.


Ova vlada velike nade polaže u Javno-privatno partnerstvo (JPP) i koncesije, a za vas je to temelj nove, daleko veće korupcije?

- Naravno. To je sustav u kojem svatko svakoga gura i jasno je da će tu biti goleme korupcije, 'Banke su
za gospodarile
ovom državom,
nikada nije
napadnuta ni
jedna''Banke su za gospodarile ovom državom, nikada nije napadnuta ni jedna'i to ne samo novčane jer korupcija nije samo davanje i primanje novaca, nego i pristup povlaštenim informacijama. Ova vlada upravo je inaugurirala novi model korupcije jer imamo volonterke koje su posebne premijerove savjetnice, a zaposlene su u PR agenciji, pa informacije mogu koristiti za svoje privatne poslove. Imamo jednu volonterku koja radi za predsjednika, a drugu koja radi za potpredsjednika vlade, obje su na izvoru informacija, i jedna i druga imaju agencije koje slučajno imaju ugovore s tobože velikim ulagačima u Hrvatskoj. Zanimljivo je da je Milanović nedavno slučajno primio predstavnike Ikee koja je slučajno klijent agencije u kojoj slučajno radi njegova savjetnica volonterka.

Vi tvrdite da su Zinka Bardić i Ankica Mamić glavne igračice u novom modelu korupcije?

- Te dvije žene u ovom trenutku su u poziciji da rukovode i drmaju medijskom scenom Hrvatskoj, dirigiraju i diktiraju informacije koje se objavljuju, otvaraju i zatvaraju teme kako god zažele u većini hrvatskih medija. Obje su formalno i službeno izvan sustava, a zapravo sustavom upravljaju više nego bilo koji član vlade. Da, to je klasični primjer točke ogromnog korupcijskog rizika.

Te su im pozicije omogućili Zoran Milanović i Radimir Čačić što bi, po vašem tumačenju, značilo da oni potiču i protežiraju takvu korupciju?

- Jesu li njih dvojica svjesni da je tu moguća ozbiljna korupcija, ja to ne znam. Ali definitivno nisam našao nijedan slučaj u Europi gdje bi najbliži suradnici visokorangiranih dužnosnika u vladi bili volonteri koji su zaposlenici ili vlasnici PR agencija.

I vlada i predsjednik tvrde da je država loš vlasnik i loš gospodar?

- Naravno da tako govore, kada su spremni udovoljiti zahtjevu da sve privatiziramo. Onda kao primjere uzmu menadžere državnih tvrtki koje je država tamo postavila da kradu i bave se korupcijom. To nude kao argument za prodaju Hrvatske poštanske banke ili Croatia osiguranja.

Znači li to da će država privatizirati i šume i izvore pitke vode i vodoopskrbu i kompletnu elektroprivredu, ili će tu biti dobar gospodar? Što mislite, hoće li sve to privatizirati?

- Očito hoće, i to ne direktno, nego tobože kroz javno-privatno partnerstvo i koncesije. Ne mogu govoriti da je u nekim poduzećima država loš gospodar, a u nekima nije, i šalju jasnu poruku da će sve dati u privatne ruke. Outsourcing je način kako se uništava sindikalni pokret, kako se smanjuje plaća radnicima i cijena rada u državi, kako se zaobilazi mogućnost nadzora nad primjenom Zakona o radu. To je preko agencija za posredovanje pri zapošljavanju još jedna točka korupcijskog rizika i poligon za pranje novca jer pri sklapanju tih ugovora naravno da dio novca ide ispod stola. Projekti JPP-a su razumljivi i prihvatljivi na projektima prometne i komunalne infrastrukture, ali ne u projektima za predškolski odgoj, školstvo i zdravstvo, ili zatvori. Kako komentirate premijera Milanovića koji nema potrebe razgovarati s obespravljenim radnicima.

Nije došao onima iz Jadrankamena iako je u trenutku incidenta bio u blizini, nije se susreo s radnicima Vjesnika, a Praznik rada slavi u strogo kontroliranim stranačkim uvjetima?

- To samo dokazuje moje ranije tvrdnje da će on biti samo premijer, a da će mu vladu voditi Čačić i Linić. Nema ni potrebe da se Milanović češće pojavljuje u javnosti, imamo dosta Linića i Čačića.

Linić je priznao da je ova vlada teret krize prebacila na građane?

- Da, sada to priznaje nadajući se onoj narodnoj "tko prizna pola mu se prašta". Samo je zaboravio još nešto, ispričati se građanima za prijevaru jer svega toga nema u Planu 21, tako da je on postao Kvaka 22.

Mnogi će za vas reći da ste populist i demagog koji zna samo kritizirati?

- Za one koji to kažu najveći je grijeh u politici slušati što ljudi govore, a upozoravati na njihove probleme smrtni je grijeh. Za njih je idealno u politici baviti se imaginarnim temama, ustašama i partizanima, voditi salonsku politiku i živcirati se zbog formulara za vizu. Baviti se problemima malog čovjeka i čuti vapaj tih ljudi, odgovarati na njihova pitanja i pisma, ukazivati na rupe u sustavu kroz koje propada sve veći broj ljudi, to je u Hrvatskoj demagogija i populizam. Bila je demagogija upozoravati na deviznu klauzulu i švicarce pa je ona nestala, bila je demagogija i upozoravati da se ovršni nalozi provode mimo zakona i da se ljudima plijeni zaštićeni dio primanja pa se i to počelo sređivati. Reagiranje na životne probleme ili upozoravanje na opasnosti, poput one o ukidanju klauzule o produženoj primjeni kolektivnih ugovora je demagogija. Sada kada doista pogubno prijeti masovno raskidanje kolektivnih ugovora, upozoravati da će se to raskidanje kao domino- efekt u najkraćem roku prenijeti iz javnog u privatni sektor za ovu vlast i njene apologete je također demagogija, dok se to ne dogodi, a tada će postati realnost.

I u Hrvatskoj je pao standard, plaće, kupovna moć, gube se radna mjesta, nezaposlenost se ne smanjuje, ali ljudi kod nas, za razliku od Europe, nisu na ulicama?

- Pokojni sociolog Josip Županov 1993. mi je rekao da dok god čovjek misli da još ima nešto izgubiti, u njemu nema solidarnosti. Tek kada ostane bez svake nade i misli da je izgubio sve što je mogao izgubiti, tek onda se pokreće. Možda to znači da ljudi danas u Hrvatskoj još misle da imaju nešto za izgubiti. Zašto sindikati ne uspijevaju organizirati ozbiljan prosvjed? - To pitanje morate njima uputiti.

Biste li vi laburisti pozvali građane u prosvjed?

- Time bismo ozbiljno ušli u područje djelovanja sindikata. Sindikati su tu očito nemoćni i izgubili su povjerenje građana.

Zar vas na takvu vrstu akcije ne motivira odgovor koji vam je premijer uputio na aktualnom prijepodnevu kada je rekao da nema odgovor na vaše pitanje do kada će padati životni standard građana?

- O tome nikada do sada nismo raspravljali, ali ćemo očito morati, i to vrlo brzo. To je legitiman oblik političkog djelovanja.

Jeste li vi spremni na to?

- Naravno da je to uobičajen oblik političkog rada i borbe koji je u Hrvatskoj još uvijek neshvaćen, no evidentno je došlo vrijeme da to pitanje stavimo na dnevni red. Iako je potpuna nepoznanica kako bi građani Hrvatske reagirali na poziv političke stranke da izađu na ulice i tako iskažu svoje nezadovoljstvo, morat ćemo ozbiljno razmisliti i o tome.

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 08.05.12. 06:23

Obični demagog,ili seronja .I ovaj tip je sličan lignji,plače ili šapće kad govori,a takve zaobilazim u širokom krugu.


registracija
11/11/11

weraw, 08.05.12. 10:48

Ma svi su isti, samo se bore za pozicije. Dok su u oporbi kritiziraju, a kada dođu na vlast ponašaju se kao prethodnici. Nema nama budućnosti ni dobra uz ovakve.


registracija
11/1/10

fluid, 08.05.12. 12:33

Bio Lesar demagog ili ne,pogreška kukurikavaca je u tome što popularnost laburista,zanemaruje.Popularnost laburista raste na temelju opredjeljenja građana u svezi revolta i pokušaja otpora na odvratne poteze koje kukuriku poteže.HDZ je napravio istu pogrešku.Nije osluškivao kako narod diše i šta želi.Radili su sve po svome do totalnog potonuća.Kukuriku je upravo na tom putu.I zaista je vrlo izgledno da dožive propast kao i 2003.god. To se čini toliko nevjerovatno da jednostavno dovodi u pitanje zdravu pamet Milanovića i ostalih aktera.Imam osjećaj da je svima njima,u stvari,svejedno kako će se stvari odvijati.Ako prođu jedan mandat,a hoće,oni nisu na gubitku.I za jednoga mandata će kasirati svoj profit ovakvim postupanjima kao i otimačinom.Ako dobiju drugi mandat ,još bolje.Idu dalje i ka višim ostvarenjima.Oni jednostavno nemogu izgubiti ni sa jednim mandatom a sa dva postaju još moćniji i bogatiji.Jedini koji gube uvijek,je narod.Jednom riječju katastrofa od države.


registracija
9/3/10

nostradurus, 08.05.12. 12:46

Normalno da je obični oportunista i populista. To danas kod raje pali.
Lesar je odbio uopće mogućnost da skrene sa kursa neoliberalne ekonomije! Kaj sad kritizaira? Da je na vlasti, radio bi isto.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
30/12/10

putusvemir, 08.05.12. 13:50

Gledah neki dan neku njegovu u svezi banaka. Žena nema veze o ničemu. On jedini nešto kuži. A došli su mu neki novinarčići koji nisu nigdje uspjeli. Njegova stranka nema kapaciteta. Sve je to blef da se dođe na vlast a onda po straom dobrom običaju: sve meni.


registracija
24/7/11

mrvek, 08.05.12. 13:57

nevjerojatno koliko su svi pametni i misle da sve znaju. Mislim na komentare.


registracija
6/4/12

elem, 08.05.12. 14:31

Pa Lesar je godinama bio sindikalista sa nadprosječnom plaćom, pa onda zasjeo u Sabor sa još većom plaćom. Kada bi se moglo prosperirati od demagogije (sjetimo se Kunsta) onda bi ova zemlja i gospodarstvo procvjetali. Na žalost dobri demagozi=loši radnici


registracija
27/12/06

Skipp, 08.05.12. 15:49

Ma dajte Lesar je demagog - duhovit je to mu se mora priznati ali mentalni sklop mu je isti ko Kajinov. Da je na vlasti morao bi napraviti isto, jer dugove treba vratiti, struja i plin jednostavno moraju poskupiti jer je u pitanju funkcioniranje sustava i građanima se jednom mora reći da su dobro živjeli na račun zaduživanja čemu je prije ili kasnije morao doći kraj. Standard nam je takav kakav je, državom drmaju uvoznički lobiji zdužno potpomognuti Rohatinskijevom politikom precijenjene kune - tko god da je došao na vlast ne bi imao nimalo manevarskog prostora. Umjesto konstruktivnog stava radi se o šićarenju jeftinih političkih bodova. Bljak


registracija
24/7/11

mrvek, 08.05.12. 15:55

Najbolje bi bilo da se pripojimo Austro-ugarskoj opet jer kod nas nema tko voditi ovu napaćenu zemlju.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 08.05.12. 17:01

Lesar je najobičniji palamudzija,samo brblja......baca naivnim prašinu u oči....šta bi on mogao napraviti u opljačkanoj,prezaduženoj....državi?Veliko ništa!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.05.12. 17:19

Što je nagnalo kukurikavce da ostave Bajića?
S njim su zapečatili sudbinu svih opljačkanih.
Tri godine istražuje Slobodnu Dalmaciju.Da je to otvorio i spriječio Pavića,ne bi bilo ni Kamenskog ili bar Pavića u njemu.Uz neizbježnu Hypo banku.
Te su dvije afere za čitav kriminal u Hrvatskoj male,ali zaslužuju pažnju znatno veću od ove previše razvikane Fimi.Fimi je sitniš, kikiriki,samo da se ima o čemu pisati.Prave,velike stvari,naravno i banke, će proći neozljeđene.


registracija
24/3/10

bagsy, 08.05.12. 18:10

@nesolipamet
definiraj izraz 'palamudzija'


registracija
9/2/12

adele27, 08.05.12. 20:59

Da, stvarno, ako su svi loši, ajmo se priključiti Austro-ugarskoj. Nevjerojatno je koliko se Lesara neargumentirano napada. Onako samo, na halo efekt.


registracija
24/7/11

mrvek, 09.05.12. 07:47

adele27 ja sam glasao za Lesara i možda ću opet ali reci mi iskreno što on to u zadnje vrijeme radi? Traži odgodu sabora na 10 jer policija tuče radnike jadrankamena. Trebao je sa svojim ljudim otići na Brač i tamo im dati podršku. Preflegmatičan je.


registracija
6/4/12

elem, 09.05.12. 08:34

Kome dati podršku? Ljudi (sami priznaju) su dobro unovčili svoje *dionice*. Masu njih je istog momenta (još se olovka nije osušila* prodala svoje udjele. Pa što su mislili kada su prodavali? Da će novi *gazda* štititi njihove interese? Zabluda. I što sada? Ne znam na koji način treba to njima vratiti? Treba očerupati onoga tko je zadužio bez osnova firmu, oduzeti mu stečenu na račun firme privatnu imovinu, država pomoći da se posao pokrene, radnicima dati posao a ne vratiti nešto za što su već dobili novce.


registracija
9/5/12

mihajlodmvida, 09.05.12. 14:10

Ipak je bitan , u cjeloj priči , porez. Naime svaki Hrvat , bilo gdje da je , mora platiti porez na imanje , na zaradu . U Kanadi Ameriki Australiji Njemačkoj žive milionni Hrvata koji ne plačaju porez. Godišnje se na taj način gube milijarde eura. Država bez pravila igre poreske politike nije država. Ukratko Hrvatska tek mora postati država ili će i dalje biti "banana banovina"


registracija
10/2/12

Hazu, 09.05.12. 17:31

Neoliberalizam će nas Hrvate ubiti,tu smo slabi i ako u svietu ne dođe do nekakvog izbalansiranog puta,neće biti dobro,zato koliko god Putin bio loš u svojim nekim namjerama,usprotivio se npr NATO-u ,pa čak i nekim kapitalcima,možda je to početak proljeća,možda opet za radničku klasu dođe blagostanje.
A ovdje kod nas nema i neće biti nikad K od kapitalizma,nego ovo je okrupnjivanje svega tj uvod u feudalizam ,pa tko želki ovdje i tko voli nek izvoli živjeti u Hrvatskoj okupiranoj,ja ne.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 10.05.12. 08:16

Koji fucking neoliberalizam. Ovo je postala poštapalica svih demagoga. U hrvatskoj državi preko 50% BDP-a ovisi o državi i njezinim firmama. Za krizu u HR kriva je država svojim nekontroliranim trošenjem i neefikasnim javnim firmama koje su generilale nelikvidnost. Državni proračun je od 2004.(kada je zličinačka organizacija došla na vlast) do 2011. porastao sa 70 milijardi kuna na 122 milijarde kuna, bez ikakvog vidljivog efekta i još k tomu smo se zaduživali godišnje za novi 2 milijarde €. Ali Lesar trubi svoje, jer je demagogiju najlakše prodati na političkom tržištu


registracija
25/10/09

sunce55, 10.05.12. 08:26

g. Lesar je stvarno demagog, Priča ljudima što
žele čuti, odnosno pljuje po Vladi i ostalim
dužnosnicima. Svi znamo da je teško stanje u
državi koje je ostavio HDZ. Nije bolje ni u Svijetu.
Ne velim da Vlada ne luta, traži najbolja rješenja,
ali znate da je i u kućanstvu teško nešto postići
ako nemate novaca.
Lesar se uspio održati u Saboru i to je njegov najveći
domet. Ali vjerujte da parcipira u vlasti ne bi bio ništa
bolji od njih, dapače zbog nestručnosti (bez škole) i ega samo bi im pravio probleme.


registracija
9/3/10

nostradurus, 11.05.12. 20:29

Prije 16 mjeseci, Lesar je dobio ostvarivi okvirni plan za izlaz Hrvatske iz dužničkog ropstva (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize). Taj plan mu je omogućavao da ponudi alternativni program u odnosu na postojeće i da ispuni svrhu radničke partije - zadrži i poveća prava radnika. I Lesar je taj plan glatko odbio. A i imao je dovoljno vremena da razradi detalje i spreman uđe u izbornu kampanju. Što to govori o njemu? Prosudite sami. Ja mu više ništa ne vjerujem.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 15.05.12. 12:47

Gle ti vidi ovog bivseg jugoslovenskog sindikaliste govnara koji se blesavo smije dijeleci lekcije drugima a da sam nezna kako to sve ispraviti osim davanja onih davnih radnickih proleterskih parola.Glavno da vas ima vise u Saboru za kukanje i novcu od EU i nista drugo ! .Tako si ti to radio prije u onom - samouporavnom "neoliberalizmu"!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika